Al eerder heb ik een blog geschreven over hoe ik op een cruiseschip terecht ben gekomen en hoe het is om op een cruiseschip te werken. Maar het leek mij ook leuk om er wat dieper op in te gaan en wat meer te vertellen over hoe het dagelijkse leven eruit ziet op een cruiseschip en in welke poorten ik allemaal ben geweest. Dus lees vooral verder als je meer wilt weten over hoe het is om als serveerster te werken op een cruiseschip en in welke poorten ik zoal ben aangemeerd.

In mijn eerste cruise was het super hectisch met trainingen en alles wat ik moest leren aan boord. Ondanks dat ik veel moest leren en werken, betekende dat niet dat ik niet van het schip af ging.

Vanaf Fort Lauderdale, kun je verschillende cruisen boeken. Mijn eerste cruise was een 11-daagse Panama-kanaal cruise op de Zuiderdam.

De eerste dag komen alle gasten aan boord, en we varen ongeveer richting 5 uur in de middag weg. Het restaurant waar ik in werk is om 17:30 in de middag geopend en het mooie daarvan is dat je vanaf het restaurant een heel mooi uitzicht hebt op Fort Lauderdale zodra wij weg varen met het schip.

2de cruise dag, Half Moon Cay

Mijn allereerste keer op Half Moon Cay, tweede dag van de Cruise.

De tweede dag kwamen wij in de Bahamas op het privé eiland Half Moon Cay aan. In de ochtend om 8 uur komen wij aan gevaren en om 3 uur in de middag vertrekken we weer. We meren niet aan het eiland zelf, maar we ankeren in het water. Met een tender bootje worden de gasten vervoerd naar het eiland. En zo, wat is dit een prachtig eiland zeg. Een privé eiland van de Holland America Line zelf en je kunt er alleen komen als je een cruise boekt bij de HAL.

Voor zo’n dag als dit zijn er eigenlijk verschillende shifts mogelijk voor het restaurant waarvoor ik werk. In de ochtend is er personeel voor het ontbijt dienst op het schip zelf. Maar er zijn ook personeelsleden die op het eiland Half Moon Cay moeten werken. Er zijn een aantal bungalows op het eilandje die de gasten kunnen huren voor een dag. En deze moeten natuurlijk tip top verzorgt worden. Wat kun je zoal verwachten in een bungalow? Een jacuzzi, een keukentje met koelkast, een douche, toilet, ligbedjes, eettafel,stoelen, handdoeken, snorkel gear en nog wel meer als de gasten daarom vragen.

Het personeel van de Pinnacle Grill (restaurant waar ik voor werkte) zorgt voor dat het eten klaar staat in de koelkastjes en dat alles netjes en klaar staat voordat de gasten in de bungalow komen. Soms ben je butler voor de gasten en soms doe je het voorbereidende werk. Ligt maar net aan het schema.

Hier een foto dat we aan het werk zijn. In een golfkarretje vervoeren we het eten en drinken naar de bungalows.

Ik had geluk in mijn eerste cruise, want mijn manager was zo lief om mij in te plannen voor de ontbijtdienst op het schip zelf. Dat betekent dat ik om 10:30 al klaar was met werken en dat ik zelf naar het eiland kon gaan om te genieten.

Heerlijk genieten van het eiland Half Moon Cay

Ik ben vaker op het eiland geweest en natuurlijk heb ik ook op het eiland gewerkt. Je rooster is elke keer anders. Hier onder een foto dat ik aan het werk ben. Ook is het een keer voorgekomen dat we niet van het schip af konden, omdat het zo druk was met de gasten op de tender. Op zo’n moment is het niet mogelijk om voor crew members op het eiland te komen. It is what it is.

Op de Koningsdam hebben we gelukkig wel een jacuzzi voor crew. Dus dan maar daarin lekker genieten met uitzicht op Half Moon Cay.

Werken op het eiland
Jacuzzi voor crew met mooi uitzicht op Half Moon Cay.

Ik ben dankbaar dat ik in mijn eerste cruise mocht genieten van dit mooie eiland met helder kristal blauw water en witte zand. Ik heb zelf heerlijk op een bedje gelegen en wat gezwommen, maar er zijn genoeg activiteiten te doen op het eiland zelf. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Natuur wandeling
 • Fietsen over het eiland
 • Snorkelen
 • Kajakken
 • Je kan met een Glass bottem boat mee
 • Paardrijden
 • Stingray’s bekijken onder water
 • Jetski huren

Al deze activiteiten kun je bij de HAL zelf boeken, dit kun je aan boord doen maar ook al op de website.

2 schepen van de HAL samen op Half Moon Cay.

Zeedag

Derde dag is een zee dag. Nou is dat niet heel veel bijzonders, want het is eigenlijk alleen maar meer werken voor de crew members. Maar ik wil jullie toch een beetje een idee geven van wat een zee dag is. Deze dag ben je de hele dag aan het varen en er zijn geen poorten waar we aanmeren.

Voor gasten is het een heerlijke rust dag. Een perfecte dag om het schip te ontdekken en allerlei leuke activiteiten op het schip te ondernemen. Lekker uitgebreid eten, naar het casino gaan, shows bekijken of gewoon lekker de hele dag luieren in je hut en roomservice bestellen.

Voor crew members is het juist een dag extra hard werken. Omdat dus alle gasten op het schip zijn, gaan wij ze vermaken. Het restaurant waar ik werk (Pinnacle Grill) is dan geopend voor ontbijt, lunch en diner.(Even tussendoor, het restaurant WAS altijd open voor ontbijt, dat heeft de HAL veranderd en is nu gesloten voor ontbijt) Normaal gesproken is het restaurant gesloten voor de lunch, maar op een zee dag dus open. Een zee dag is lekker knallen voor de crew, minder slaap en helaas niet van het schip af.

Bediening en keuken

Aruba

De vierde dag van de cruise zijn wij in Aruba. Hier komen we aan om 13:00 in de middag en vertrekken we in de avond om 23:00. Hoe gaaf, 6 jaar in Curaçao gewoond en Aruba was altijd zo dicht bij en maar 1 keer geweest. Ondertussen met het schip al ontelbare keren in Aruba geweest.

Ook in Aruba heb ik veel leuke tijden mee gemaakt. Er is genoeg te doen. Lekker eten, jetskiën, shoppen, en zo heb ik ook een keer carnival mee gemaakt in Aruba. Een tijd om niet meer te vergeten. Welke activiteiten je moet gedaan hebben als je in Aruba bent met het schip of zonder schip ga ik hieronder benoemen.

 • Explore de stad van Aruba
 • Atlantis Submarine onderwater avontuur
 • Zonsondergang cruise met de catamaran
 • Snorkelen
 • Scuba diving
 • Butterfly Farm
 • Natural pool in Arikok National Park
 • Carnaval vieren

Jetskiën in Aruba

Stad van Aruba

In mijn eerste cruise op de Zuiderdam in Aruba heb ik niet veel bijzonders gedaan. Ik ben naar Palm Beach gegaan met de taxi en heb gegeten bij de Pelican Pier. Meestal als je ergens in poort bent ga je van het schip af om even lekker te kunnen eten, goeie wifi te zoeken en om even tot rust te komen en het schip leven van je af te zetten.

Maar ik wil jullie nog wel even laten zien hoe geweldig de carnival was in Aruba in februari 2017, check de foto’s hieronder.

Carnaval Aruba 2017
Super leuke tijd gehad
Best time ever

Curaçao

Kom ik net van Curaçao vandaan, ga ik weer terug met het cruise ship. Dat maakte het alleen maar extra leuker. Ik heb al een aantal blogs geschreven over Curaçao die je hier kan terug lezen. Je kan lezen over mijn top 5 beste en mooiste stranden en top 3 leukste activiteiten op Curaçao en meer.

De activiteiten die HAL organiseert zijn :

 • Tour op land en zee
 • Willemstad trolley train
 • Ontdek de stranden in westpunt
 • Ostrich farm en Aloe vera plantage
 • Grotten en de stad ontdekken

En er zijn nog wel een aantal meer activiteiten volgens mij. Je hoeft niet perse bij HAL een excursie te boeken. Je kan ook je eigen weg gaan en zelf een excursie boeken. Of misschien wel helemaal geen excursie boeken en gewoon richting het strand gaan en lekker chillen de hele dag.

Cartagena Colombia

Dit is dag 7 van de cruise. Hier ben ik in totaal misschien maar 2 keer geweest. Wat ik mij zover kan herinneren dan. De eerste keer toen ik hier van het schip af ging, heb ik de “dierentuin” bekeken. Als je van het schip af komt, heb je een winkeltje en verschillende dieren die daar rondlopen.

In de poort in Cartagena

Dus verder dan dit ben ik niet geweest. Cartagena zelf niet echt ontdekt wat wel jammer is natuurlijk, maar we hadden de tijd er ook niet voor. We kwamen al vroeg aan in de ochtend om 07:00 maar vertrokken ook alweer om 13:00 in de middag. En omdat er in de ochtend gewerkt moest worden had ik alleen maar 2 uurtjes de tijd. We hebben niet altijd geluk om alles te kunnen bezichtigen waar we zijn.

Deze foto hieronder is genomen naast het schip waar ik op werkte.

Colombia, Cartagena

Wat ik wel graag had willen doen in Cartagena, is de stad willen bezichtigen. Sightseeing, de stad is kleurrijk en het lijkt me mooi om de cultuur te ontdekken.

Panama Kanaal

Dit is niet een poort waar je van het schip af kan. Hier varen we doorheen. En dat is, als je dit voor de eerste keer ziet, best wel indrukwekkend.

Wat houd dit dan precies in ? Het is een kanaal van 81 km waar wij de hele dag door heen varen. We komen hier aan om 5 uur in de ochtend, en om 5 uur in de middag zijn we er doorheen. Voor meer informatie over het Panama kanaal lees je op deze website Panamakanaal.

In de ochtend staat het personeel al vroeg klaar met koffie en thee om de gasten te verwelkomen op het deck. Zo mocht ik dus ook een keer om 5 uur s’morgens klaar staan en kon ik mooi zien hoe we het kanaal binnen vaarde. stiekem wel een foto van gemaakt natuurlijk. Zie hieronder.

Foto gemaakt net voordat wij bij het Panama Kanaal aankomen.

Er zijn wel activiteiten voor de gasten want we stoppen wel tussendoor in Gatun Lake. Ik moet heel eerlijk zeggen,wat er precies te doen is voor de gasten weet ik eigenlijk niet. De dagen dat wij door het Panama Kanaal heen vaarde, waren dagen voor crew members om te werken en te slapen.

Puerto Limon, San Jose, Costa Rica

De 9de dag van de cruise en ook meteen de laatste poort. Wat heb ik gedaan in deze poort? De eerste keer dat ik Puerto Limon was, heb ik een leuke trip gemaakt met een bootje. Met 2 andere crewmembers zijn we door het regenwoud gevaren, wat best leuk is om te zien.

Puerto Limon,San Jose,Costa Rica

En ik ben een keer naar het strand geweest, waar ik heerlijk heb gezwommen en cocktails heb gedronken.

Strand in Costa Rica

Dus zo is in elke poort wel iets leuks te doen of tijd om te relaxen. Je kan er ook voor kiezen om wat extra te slapen in de middag. Maar meestal (en vooral in mijn eerste contract) wil je liever alles mee maken, van het schip af en minder slapen.

In Costa Rica zijn er ook weer activiteiten geregeld via het schip voor de gasten. Hier een aantal activiteiten die je zou kunnen doen in Costa Rica.

 • Limon Countryside & Bananito village
 • Waterfront cruise&back canals
 • Tortuguero Canals
 • National park
 • Jungle kayak adventure
 • Rain forest walk
 • Zip-line avontuur

Dan heb je nog dag 10 en dag 11, dat zijn 2 zee dagen. De laatste dag van de cruise is de 12de dag, en dan is het ook weer tijd voor de meeste gasten om het schip te verlaten. Sommige gasten die hebben 2 cruisen achter elkaar geboekt, sommige boeken er wel 4 achter elkaar. En die blijven dan ook op het schip. Als we eenmaal weer in Fort Lauderdale zijn aan gekomen, gaan dus de meeste gasten van boord. En diezelfde dag komen er dus ook weer nieuwe gasten aan boord.

Mijn eerste cruise zit erop, ik heb het overleeft. Op naar de tweede cruise. We varen weer dezelfde route. In een andere blog zal ik schrijven over een andere itinerary.

Zou jij op een cruiseschip willen werken? En wat zou je graag willen doen op een cruiseschip? Misschien kun je eens mijn artikel lezen over de “10 leuke beroepen die jij kan uitvoeren op een cruiseschip

Of als je serieus wilt beginnen met het werken op een cruiseschip, dan raad ik je aan om het e-book werken op een cruiseschip te downloaden. Je mag me ook altijd een berichtje op Instagram of Facebook sturen voor vragen.

Werken op een cruiseschip

Reizen op een cruiseschip?

Natuurlijk is het ook geweldig om als gast mee te varen op een cruiseschip. Ik kan je dit absoluut aanraden want het is gewoon super gaaf om zoveel verschillende plekken te zien in een korte tijd plus op een cruiseschip zelf heb je zoveel te doen, lekker dineren, verschillende shows, spa’s, zwembaden, film kijken, noem maar op. Het is echt iets wat je mee gemaakt moet hebben.

Klik hieronder op de foto om te zien wat de kosten zijn van een cruiseschip en wat de mogelijkheden zijn. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven super deals en kortingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »