Vind je dat ook altijd zo zielig? Dieren die worden gebruikt voor entertainment? Dat ze van allerlei kunstjes moeten doen, dat er op ze wordt gereden en dat iedereen erom heen staat te kijken alsof ze een stel apen zijn? Ja, dat is wel even zo letterlijk gezegd. Maar is het nodig dat wij dit doen? Zo heb je op Bali ook een aantal van die toeristen attracties waar dieren voor worden gebruikt. En daarom vertel ik je in deze blog, 3 activiteiten die je niet moet doen op Bali. 

En vooral ook waarom je dit juist niet moet doen. 

Als je respect hebt voor de natuur, de dieren, en de omgeving om je heen. Dan denk ik dat dit 1 van de normaalste zaken is om dit soort attracties niet te bezoeken. Ik weet dat niet iedereen het hier mee eens is, en dat mensen graag willen entertaint worden door mooie dieren en al hun kunstjes. Geweldig! En dat is het ook. Maar wel uit vrije wil. Dan is het nog mooier. Niet omdat ze dat moeten. 

Voordat ik met de 3 activiteiten begin die je echt niet moet doen op Bali, wil ik er wel bij vermelden dat ik niemand wil vertellen wat ze wel of niet moeten doen tijdens hun vakantie. Het is en blijft je eigen keus. Maar ik hoop dat ik je er wel met deze blog bewust van kan maken, en dat je na denkt over de keuzes die jij maakt als jij de volgende keer een attractie bezoekt waar dieren onder lijden. 

1. Koffie Luwak

Koffie Luwak is 1 van de duurste en populairste koffies in Indonesië. Op Bali zul je dan veel van dit soort koffie plantages zien waar je koffie Luwak kan proeven en kan kopen. Deze koffie is zo bijzonder omdat de kat civet “speciale” poep heeft en daar worden de koffie bonen van gemaakt. 

Maar hoe krijgt deze civet van die “speciale” poep. De civet eet namelijk rijpe koffie bessen. In deze bes zit een pit die niet word verteerd door de civet en gaat door het systeem en komt er in zijn geheel weer uit. En daar worden de koffie bonen van gemaakt.

Oké, maar Lesley waarom is dit nu dier onvriendelijk en waarom mag ik nu niet koffie plantages bezoeken waar ze koffie Luwak verkopen? 

Omdat koffie Luwak zo populair en duur is, moet er natuurlijk zoveel mogelijk geproduceerd worden. En dit gaat of course, ten koste van de civet. Ze leven in kleine kooitjes en raad eens wat hun enige voeding is? Jawel koffiebessen.

Ik heb rond gekeken op het internet voor je, en ik heb hier nog een video voor je om eens te kijken of je deze koffie plantages nog wel wilt bezoeken?

Voor de mensen die toch een koffie plantage willen bezoeken waar ze Luwak koffie hebben, maar waar niet de dieren worden mishandeld. Dan raad ik je aan om naar “De koffie” te gaan. En er is niet alleen een koffie plantage, ook bieden ze prachtige trekkingen aan door de jungle. 

Maak je keuze verstandig, en ga niet voor dierenleed. 

2.Mason Elephant Park & Lodge

Hele simpele reden waarom je dit park niet moet bezoeken. Hier organiseren ze olifanten ritjes, laten ze de olifanten kunstjes doen en mensen kunnen samen wassen met de olifanten. Ik snap dat dit heel erg leuk is. Maar ik ga je hieronder vertellen waarom dit juist niet leuk is voor de olifanten. 

 • Waarom je niet op een olifant moet rijden?
  De rug van een olifant is niet gebouwd om mensen te dragen. De dieren lijden hieronder. Ze hebben pijn. Kun jij je het voorstellen? De hele dag met mensen op je rug? Ik snap niet dat de website van dit bedrijf aangeeft dat het goed is om de hele dag op een rug van een olifant te rijden.

  De olifanten worden aan een ketting gelegd als ze niet meer nodig zijn. Dat kun je zien op de 1ste foto hier boven aan de pagina. En als jij je hebt verdiept in dit onderwerp, dan weet je ook vast wel dat de olifanten worden “getraind” om mensen op hun rug te laten zitten. Dat gebeurd vaak op een wrede manier. De olifanten moeten tam zijn om dit te doen. En dat is geen pretje voor de dieren. Hieronder een filmpje met uitleg daarover.

 • Waarom je niet naar olifanten shows moet gaan?
  Weer heel simpel zoals ik hierboven al heb vernoemd. De olifanten worden gedwongen om de kunstjes te doen. Dit wordt ook met geweld gedaan. Die onnatuurlijke kunstjes die een olifant doet ziet er misschien leuk en knap uit. Maar als je het filmpje hebt bekeken hierboven van “achter de schermen” dan is het ook wel duidelijk dat je het beste olifanten shows kunt vermijden. 

 • Waarom je niet moet wassen samen met olifanten?
  De olifanten ervaren stress door deze activiteit. En ja weer dezelfde reden. De olifanten worden gedwongen om dit te doen. Het is niet uit vrije wil, en ze worden met geweld gedomineerd door de mens zodat ze onder controle worden gehouden. En constant de hele dag gewassen worden is niet goed voor de olifant. Daarbij, kunnen ze dat wel heel goed zelf.

Hoe dan ook, als er contact met mens en de olifant is, dan raad ik je het af om dit soort parken te bezoeken. Deze wilde dieren zijn gewoon niet voor ons vermaak. 

Ik krijg weleens de opmerking…

De olifanten bij Mason elephant & lodge worden de olifanten opgevangen. En ze zijn niet uit het wild gestolen. Ze zijn gered van het kamp in Sumatra. En ze worden nu goed verzorgd. 

Waarom is het dan dat ze aan een ketting liggen? Waarom moeten ze dan kunstjes doen? Waarom moet er op gereden worden de hele dag? Als ze willen zorgen voor de olifanten, en ze hebben donaties (en entree geld) waarom dan niet de olifanten laten zoals ze zijn. 

Wat is er mis mee om op een afstandje de olifanten te bewonderen? 

Het moet afgelopen zijn! Geen ritjes meer, niet de olifant steken met scherpe voorwerpen zodat ze luisteren, geen optredens meer en niet meer aan de ketting! Klik hier om te tekenen voor de petitie.

Ik kan je helaas geen andere optie geven waar de dieren wel goed worden behandeld zoals bij de Luwak koffie. 

3. Safari & Marine Park Bali

Mijn idee bij het woord safari is dat je door een gebied rijdt waar je de dieren in het wild kan zien. Waar de dieren dus genoeg ruimte hebben.

Maar dit is geen safari park. Het is een vergrootte dierentuin.

3 redenen waarom je dit soort parken niet moet supporten.

 • Olifanten en kamelen ritjes
 • Weinig ruimte voor de dieren
 • Dierenshows met olifanten en tijgers

Ik kan dezelfde redenen gaan noemen waarom je niet op deze dieren moet rijden.

Maar ik denk dat het wel duidelijk is waarom je niet op een olifant moet rijden, waarom je geen shows moet bekijken, of überhaupt zo’n park als dit moet bezoeken.

Ik hoop dat ik je met deze blog duidelijk heb kunnen maken waarom je beter deze 3 activiteiten op Bali niet kunt doen. Ik hoop dat je de juiste keuze maakt als je het overweegt om activiteiten te gaan ondernemen die met dieren te maken hebben.

En vooral ook om eerst onderzoek te doen. Ik snap heel goed dat wanneer jij naar Bali komt, unieke activiteiten wilt beleven.

Maar wist je dat het ook zonder dierenleed kan?

In de Bali Adventure Guide heb ik tips voor je opgeschreven die te maken hebben met Bali, unieke activiteiten zoals het leven als een echte local. Je werkt op land met de locals, samen koken, bij Balinezen slapen.

Maar ook andere soorten avontuurlijke activiteiten, actieve activiteiten en speciale plekjes waar jij kan overnachten om je vakantie nog bijzonderder te maken. Ontdek in deze gids de plekjes waar nog niet iedereen over schrijft op het internet.

Bali

Heb je interesse in deze Bali Adventure Guide? Een gids van 102 pagina’s met avontuurlijke activiteiten, ervaringen, authentieke dorpjes plus een 2 weekse route uitgestippeld. Neem contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »