*Update 22 september 2022

En dan denk je, hoezo zijn er nadelen op Bali? Bali is echt een prachtig eiland, met super lieve en vriendelijke mensen. Bali heeft mooie tempels, fantastische rijstvelden, heerlijke stranden en nog veel meer. Maar er zijn ook een paar dingen wat ik minder vind op Bali.

Uiteraard zijn er altijd voor en nadelen waar je ook woont. Deze blog waarin ik mijn mening deel is niet om negatief te zijn. Maar dit zijn de onderwerpen die ik vaak weer terug hoor komen van vakantiegangers. Hieronder de 4 nadelen op een rijtje. Handig om aan te denken wanneer je op Bali komt, en fijn om voorbereid te zijn. Of misschien om zelf wel een steentje bij te dragen.

Zwerf honden op Bali

4 nadelen op bali

Je zult misschien wel schrikken van de hoeveelheid honden die je hier ziet op de straat. Dit is iets wat ik echt zielig vond toen ik hier op Bali voor het eerst aan kwam. En dat vind ik nog steeds. Hebben ze een eigenaar of niet? Dat kan ik meestal niet zien. Want sommige honden hebben een halsband, maar zijn toch op straat? Hebben ze dan een baasje?

Wat ik heb geleerd is dat de meeste honden op straat wel geholpen worden door verschillende organisaties. Ze krijgen bijvoorbeeld een bepaalde kleur halsband om als zij gesteriliseerd zijn. Ook zijn er veel mensen die de honden eten geven. Maar er zijn ook eigenaren die hun honden alleen buiten laten lopen. En niet altijd in huis hebben.

Wat ik het meest verschrikkelijkste vind, is de honden die ziektes hebben, die er super slecht uit zien. En die geen eten en schoon water hebben.

4 nadelen op Bali

Ik weet dat er meerdere organisaties en mensen zijn hierop Bali die de straathonden helpen. Honden die kunnen verblijven in een opvang en dan maar hopen dat ze een familie vinden die ze een thuis geeft. Maar kunnen we dit probleem echt helemaal verhelpen? Er zit in ieder geval wel vooruitgang in.

Doordat er dus zoveel honden zijn die gewoon maar vrij en rond los lopen, word de voortplanting niet echt in de gaten gehouden. Ik vind het zielig dat de honden op Bali het zwaar hebben, op zoek moeten gaan naar eten en sommige honden gewoon slecht behandeld worden en geen liefde krijgen.

Ik heb op internet rond gekeken en wat mensen na gevraagd of dit ook zo is, maar er word blijkbaar elk jaar een grote “schoonmaak” gehouden. En dat houd in dat de honden die op straat rond lopen vergiftigd worden zodat de populatie van de honden word verminderd.

En er word hier op Bali hondenvlees verkocht. Dit zul jij waarschijnlijk niet zien, want dit wordt meestal verkocht in de lokale gebieden. Het is ook niet legaal om hondenvlees te verkopen, maar Ik weet dat het soms nog wel gebeurt. Ik weet dat dit allemaal geen leuke informatie is. Maar het wordt beter, en het enige wat we kunnen doen is helpen

Ik heb verder wat informatie opgezocht op het internet over de zwerfhonden op Bali en ik heb een website gevonden met info hoe jij eventueel kan helpen. Bekijk de website van Jessica Scheper over zwerfdieren redden op Bali.

Je zult een aantal hulp organisaties vinden onder aan de pagina, als jij hier interesse in hebt dan is het fijn als je een bedrag kan doneren.

Je ziet hier de Bali Adventure Guide, dit is een gids met tips en info over Bali. Let op: Wel echt alleen voor de avontuurlijke reiziger. Er staan geen beach clubs in, of waar je het beste kan feesten. Dit is echt een gids waar je het echte Bali leven ontdekt. Plekjes waar weinig toeristen komen en waar je weinig van hoort. Maar wat heeft dit te maken met het onderwerp zwerfhonden op Bali?

De Bali Adventure Guide is voor 20 euro te verkrijgen, en 10 euro van elke gids die wordt verkocht gaat naar de organisatie Bawa. Deze organisatie helpt dieren op Bali. Vooral zwerfhonden en katten. Met de donaties kunnen ze de dieren behandelen en medicijnen geven. Check de website van Bawa voor meer informatie.

Als jij naar Bali komt, en je kunt wel avontuurlijke en unieke tips gebruiken? En je wilt graag de dieren helpen op Bali? Stuur mij dan een bericht via Instagram, FB of via de mail adventuresles@gmail.com, ik zal de gids dan persoonlijk naar je toe sturen.

Is er armoede op Bali?

4 nadelen op Bali
Dat meisje wat je ziet aan tafel hoort niet bij de mensen die aan de tafel zitten, zij probeert verschillende producten te verkopen

Toen ik op Bali voor het eerst aan kwam, viel het mij op hoeveel mensen erop straat aan het bedelen waren, voor geld. Maar ook veel mensen (en vooral kinderen) die tissues, armbandjes en ander pruttel verkopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Vaak koop je dan iets omdat je het zielig vind.

Ik vind het sneu, dat mensen (en dus vooral de kinderen) in zulke situaties moeten leven. Ik heb duizenden gesprekken gehad met mijn man (van Java), over dit onderwerp. Over de kinderen, over de mensen op straat, over de moeders met baby’s!

En ik ben nu zover dat ik het niet meer zielig vind. Gek he? Vind het natuurlijk nog steeds niet leuk om te zien. Maar de mensen die verkopen of bedelen, “verdienen” hier genoeg geld mee. Ze komen heel zielig over, waardoor veel toeristen geld geven aan deze mensen. Aan het eind van de maand hebben ze nog meer geld bij elkaar verzameld dan dat mijn man verdient in het restaurant waar hij keihard werkt om de mensen blij te maken.

Meestal door geld te geven, maak je het eigenlijk alleen maar erger, en blijven de kinderen op straat. Want het is makkelijk geld verdienen. Wat je wel kan doen, is helpen door een donatie te geven via een non profit organisatie die kinderen helpen. Bijvoorbeeld Bali childeren’s project. Voor een langere tijd heb ik geld gedoneerd zodat de kinderen op Bali echt geholpen worden.

Wat ik wel echt zielig vind om te zien is dat ik oudere mensen zie werken in de bouw, of dat oudere mensen bijvoorbeeld het vuilnis aan het opruimen zijn. Dat gaat namelijk hier nog op een ouderwetse manier, met een kar die ze zelf moeten duwen en meeslepen. Maar als ik dan zo’n oude opa zie, helemaal vermoeid, in die hete zon, dan doet me dat toch wel wat.

Het is moeilijk om hier mee te leven, en ik heb er nog altijd moeite mee om dit te zien. Maar ik verhelp het probleem niet om iedereen geld te geven.

Het verkeer op Bali

4 nadelen op Bali

Georganiseerde chaos in het verkeer op Bali. Het is grappig hoe ik super bang ben in het verkeer hier op Bali, en mijn man (die het verkeer dus op Bali gewend is) bang is in het verkeer in Nederland.

Je ziet vaak zulke files (zoals op de foto) in de toeristen gebieden en op drukke wegen op Bali. Dit is gelukkig niet overal zo dus. Er zijn genoeg plekken waar je lekker rustig kan rijden en kan genieten van de natuur. Ik woon zelf in Canggu (veel toeristen en expats), en dan heb je wel met macet(Bahasa voor files) te maken. Ik heb er een hekel aan, stinkende motorbikes en auto’s, in de hete zon wachten tot dat je een beetje vooruit komt. Haha het is niet ideaal.

Ik krijg nog steeds altijd stress als ik achter op de scooter bij mijn man zit. Alle smalle wegen met zoveel auto’s en scooters. Ik word gek!

Het verkeer rijd in Indonesië aan de linker kant, en via de rechter kant haal je in, wat nog niet eens echt zo’n probleem is. Verkeersborden zijn vaak slecht onderhouden en niet zichtbaar. En ook de wegen zijn vaak slecht. Het is chaotisch, druk en er zijn geen verkeersregels. Of niemand houdt zich hieraan.

Ik ben nu 3 jaar op Bali en ik rijd nog steeds geen motorbike, omdat ik het gewoon te eng vind hoe de mensen hier rijden en met alle smalle wegen en snelheden hoe de mensen hier rijden. En ik ben ook niet van plan om een gevaar op de weg te zijn met mijn onvervaren rij gedrag.

Wat ik je kan aanraden als je op Bali op vakantie bent, is om een vaste chauffeur in te huren die je overal naar toe rijd. Wil je toch zelf scooter rijden? Dan geef ik je hier een aantal tips waar je moet op moet letten.

 • Zorg dat je een internationaal rijbewijs hebt. De politie kan je hier voor aanhouden en dan moet je meteen een boete betalen. Ze laten je vaak meer betalen, en stoppen dit in eigen zak.
 • Let goed op wat andere mensen doen in het verkeer (maar kopieer niet het gedrag van de locals en blijf respectvol)
 • En geef voorrang. Neem de tijd en rijd niet te hard.

Er word ook veel getoeterd in het verkeer, en dat is vaak om het verkeer om je heen te waarschuwen.
1 x keer toeteren: om te groeten
2 x keer toeteren: waarschuwing dat je eraan komt
3x keer toeteren: pas op!

Ben je toerist op het eiland? Of je woont hier op het eiland en je bent niet gewend om te rijden in dit chaotische verkeer? Pas echt op, en probeer niet het gedrag te kopiëren van de locals. Ik heb met verschillende Indonesische mensen gesproken hier op Bali, en de meesten zeggen dat ze een hekel hebben aan de toeristen en de expats dat zij op de weg rijden.

Je ziet op Bali trouwens de gekste dingen op een scooter. Ze rijden met 5 man op een scooter bijvoorbeeld, jonge kinderen rijden scooter of ze rijden met van alles en nog wat op de scooter. Levensgevaarlijk natuurlijk. Dit mag officieel niet, maar er word niets tegen gedaan.

Vuil op Bali

4 nadelen op Bali
Je vind van alles op de grond

Iedereen die op vakantie is geweest op Bali, (of er woont) weet dat er super veel vuilnis langs de kant van de wegen liggen. Als je het hier niet mee eens bent, dan heb jij je ogen in je broekzak zitten.

Ook op het strand, rivieren en nog meer plekken. Dit irriteert mij heel erg, en ik snap niet dat er zoveel vuilnis ligt. Wel ja, ik weet hoe het er is gekomen, maar ik begrijp die mensen niet. Ik hoef hier geen woorden aan “vuil” te maken want ik denk dat de meeste mensen wel weten waar ik het over heb.

Er zijn veel organisaties die hier aan werken om Bali schoon te houden. Jammer genoeg blijft dit nog een groot probleem. Maar het wordt beter en beter. Er zijn veel acties en clean ups op de stranden. Maar ook worden de rivieren schoon gemaakt. Zelf help ik mee met Sungai watch die de rivieren schoon houden en zorgen dat het vuil word opgeruimd zodat het niet verder de zee in gaat.

Neem eens een kijkje op de website van Sungai Watch, en misschien kun jij ook wel helpen. Ze maken trouwens leuke tafels van gerecycled plastic.

4 nadelen op Bali
Aan het helpen met het opruimen van de rivieren

Dit zijn de 4 nadelen op Bali (naar mijn mening). Sommige mensen raken er aan gewend, aan de mensen en kinderen op straat. Maar ik niet. Sommige mensen vinden het normaal dat er zoveel honden op straat lopen en dat ze geen eten hebben. Maar ik niet. Sommige mensen vinden het verkeer geen probleem, maar ik wel. Sommige mensen ergeren zich niet aan al het vuil langs de weg. Maar ik wel.

Begrijp mij niet verkeerd, Bali is geweldig. Ik ben erg gelukkig dat ik hier woon en leef. Maar er zijn dingen die mij wel irriteren en het is dus niet altijd paradijs.

Ik ben benieuwd naar jouw mening en wat vind jij van deze nadelen op Bali? Laat het me weten in een reactie hieronder.

5 COMMENTS

 1. Volledig mee eens! Iwoon nu ruim een jaar in Bali, het wordt gezien en opgehemeld als een paradijs, het tegen deel is waar….het is een vuilnisbelt, bewoont door veelal lokalen die je tillen waar ze kunnen!
  Ik woon nu in oost Bali, na een tijd in Denpasar, het is hier iets minder, maar de dierenarts vraagt van een bule 800.000 rupia, en van een lokal 4000.000…
  Dit als een voorbeeld.
  Ik heb een indonesische vrouw, als zij besreld, is het 50 percent als wanneer ik bestel….
  Zo met alles.

  1. Hallo Beno!
   Ja het is inderdaad wel een verschil qua prijzen, omdat de lokale mensen denken dat je het toch wel kan betalen. Ik heb het mijn man ook hoor, hij heeft andere prijzen dan ik. Maar over het algemeen vind ik dit wel mee vallen. (in mijn geval)

   1. Het probleem is het systeem, het maakt niet uit of je op Java of Bali bent. Het geld wordt niet gebruikt om deze problemen op te lossen, laat staan voorlichting. Ik kom al jaren op Java en Bali. Op Java hebben de rijken het voor het zeggen en delen het liever niet met het volk. Toerisme op Java is aanwezig maar alleen op plaatsen die het kunnen bieden, soort enclaves van Hotels, Cottages en bezienswaardigheden. Kom je daar buiten, kom je alle ellende tegen. Het volk is gevormd door het systeem en daar speeld politiek een grote rol. Uit ervaring weet ik dat als je voor een partij kiest, ook van bepaalde gunsten kan profiteren. Zoals verbetering van jouw huis of de kans op een goede baan bij de overheid. Zelfs mag je aankloppen voor een uitkering, als je geen werk hebt. Koos je fout of komen ze er achter dat je anders denkt als de zittende partij. Kan je het stenen huisje weer afbreken of tot je dood afbetalen. Daarbij krijg je een stempel in je paspoort of sta je geregistreerd. Daarintegen ligt het op Bali anders. Daar profiteren het Systeem en de plaatselijke bevolking ook van. Want Bali is in trek bij de toeristen en waar je ook komt. Maar de problemen waar je het over had/hebt zal nooit opgelost worden zolang het systeem (regering) er niets mee doet. Wij hebben instanties en de middelen om het hondenoverschot, infrastructuur en vuil op te lossen. In Indonesië ligt het anders, zolang corruptie daar leeft. Daarom zijn er geen regels en serieuze wetten. Heb je geen geld…. timmer je een kar in elkaar en gaat eten verkopen, geen keuringsdienst van waren die er op toe ziet. Maar door deze creativiteit houdt het volk zich zelf wel in leven. Ik hou van Indonesië en heb geen moeite om de bekende knop om te zetten. Leg mijn Hollandse gebruiken en gewoonte naast mij neer, voor de periode dat ik daar ben. Maar zal nooit het respect verliezen in HUN gewoontes, gebruiken en zelfs geloof.

 2. Hoi Lesley,
  Ik ben net vorige week teruggekomen uit Bali. (2x) Sinds de eerste keer ben ik donateur van Bawa en daar ben ik ook langs geweest deze keer. Er zijn inderdaad veel zwerfhonden, maar dankzij Bawa en de overheid van Bali, wordt dit wel op een mooie manier bestreden. De overheid betaalt Bawa voor het castreren en steriliseren. Bawa heeft een medisch team wat heel Bali doorkruist, indien er meldingen binnenkomen over gewonde honden/dieren. Dit kunnen ze doen door donaties en wordt niet ondersteunt door de overheid. Er zit dus verbetering in. En Bawa gebruikt vaak een rode halsband, indien een hond is geholpen.

  1. Heel erg fijn voor je extra informatie over deze organisatie. Het wordt inderdaad beter, maar toch nog erg zielig om sommige honden te zien. En heel erg fijn dat je donateur bent!👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »