En dan denk je, hoezo zijn er nadelen op Bali? Bali is echt een prachtig eiland, met super lieve en vriendelijke mensen. Bali heeft mooie tempels, fantastische rijstvelden, heerlijke stranden en nog veel meer. Maar helaas zijn er ook genoeg dingen waar ik mij hier aan irriteer. Ook al woon ik hartstikke fijn op Bali, er zijn natuurlijk altijd nadelen van waar je ook woont. Een cultuur schok kun je het wel noemen. Hieronder zal ik je uitleggen waarom en waar ik echt een hekel aan heb hier op Bali, en waar je eventueel rekening mee moet houden als je hierop Bali op vakantie komt.

Bali honden

4 nadelen op bali

De straat honden noemen ze hier Bali honden. Het zijn niet allemaal zwerfhonden. Maar de meeste honden wel.

Dit is iets wat ik echt verschrikkelijk vond toen ik hier op Bali voor het eerst aan kwam. En dat vind ik nog steeds. Je ziet hier zoveel honden op straat lopen. Hebben ze een eigenaar of niet? Dat kan ik meestal niet zien. Want sommige honden hebben een halsband, maar zijn toch op straat? Hebben ze dan een baasje? De meeste honden hebben dus wel een baasje, maar de honden lopen hier gewoon vrij rond. Wat ik dus niet gewend ben. In Nederland lopen de honden aan de riem met een eigenaar.

Bali honden lopen dus over al en nergens en in de nacht slapen ze ook gewoon midden op de straat. Je moet goed uitkijken dat je niet een hond aanrijd.

4 nadelen op Bali

Wat ik ook heb gehoord is dat sommige honden worden ingeënt, en dan krijgen ze ook een halsband om hun nek. Zodat de organisatie weet dat ze zijn ingeënt. Ik weet dat er meerdere organisaties en mensen zijn hierop Bali die de straathonden helpen. Honden die kunnen verblijven in een opvang en dan maar hopen dat ze een familie vinden die ze een thuis geeft. Maar kunnen we dit probleem echt helemaal verhelpen?

Doordat er dus zoveel honden zijn die gewoon maar vrij en rond los lopen, word de voortplanting niet echt in de gaten gehouden. De honden die blijven maar puppy’s krijgen. Waarom heb ik hier een hekel aan? Niet perse omdat er zoveel honden zijn. Maar ik vind het zielig dat deze Bali honden het zwaar hebben, op zoek moeten gaan naar eten en sommige honden gewoon slecht behandeld worden en geen liefde krijgen.

Ik heb op internet rond gekeken en wat mensen na gevraagd of dit ook zo is, maar er word blijkbaar elk jaar een grote “schoonmaak” gehouden. En dat houd in dat de honden die op straat rond lopen vergiftigd worden zodat de populatie van de honden word verminderd. En er word hier op Bali hondenvlees verkocht. Geen leuke informatie he? Nee, maar nu weet je het wel.

Ik heb verder wat informatie opgezocht op het internet over de zwerfhonden op Bali en ik heb een website gevonden met info hoe jij eventueel kan helpen. Bekijk de website van Jessica Scheper over zwerfdieren redden op Bali

Je zult een aantal hulp organisaties vinden onder aan de pagina, als jij hier interesse in hebt.

Armoede op Bali

4 nadelen op Bali
Dat meisje wat je ziet aan tafel hoort niet bij de mensen die aan de tafel zitten, zij probeert verschillende producten te verkopen

Toen ik op Bali voor het eerst aan kwam viel het mij op hoeveel mensen erop straat aan het bedelen waren, voor geld.

En vaak zijn ze niet eens aan het bedelen, ze maken muziek op straat tussen het verkeer door als mensen wachten voor het stoplicht. (in de hoop dat mensen ze geld geven voor hun muziek) Ze verkopen tissues, ze verkopen armbandjes en andere dingen waar ze geld mee kunnen verdienen. Dus het is niet eens zo zeer dat ze vragen om geld, maar ze doen wel wat voor hun geld. Maar dan vind ik het weer zo zielig dat deze mensen in zo’n situatie moeten leven.

Ik zie vaak moeders met baby’s op straat, ik zie vaak oude vrouwtjes op straat, ik zie vaak oude mannetjes op straat die wel aan het werk zijn. Maar dan zijn ze bijvoorbeeld het vuilnis aan het opruimen en verzamelen ze alles in zo’n ouderwetse kar die ze zelf moeten duwen en meeslepen. Dan denk ik aan mijn eigen opa, die dit zou moeten doen op zijn leeftijd. Ik vind dat zo verschrikkelijk en zielig om te zien. Ik zie vaak kinderen op straat, die verkopen armbandjes of tissues. Ik probeer meestal ook altijd wel wat te kopen. Maar vaak zijn deze kinderen op straat in opdracht van hun ouders of werken voor een organisatie.

Ik vind het zielig dat mensen in zulke situaties moeten leven, ik zou het liefst iedereen willen helpen. Maar je kan natuurlijk niet iedereen helpen. En door geld te geven, maak ik het eigenlijk alleen nog maar erger, en blijven de kinderen op straat. Ik kan wel helpen door een donatie te geven via een non profit organisatie die kinderen helpen. Bijvoorbeeld Bali childeren’s project.

Het is moeilijk om hier mee te leven, en ik heb er nog altijd moeite mee om dit te zien. Maar ik verhelp het probleem niet om iedereen geld te geven.

Het verkeer op Bali

4 nadelen op Bali

Verkeer in het Indonesisch betekent macet. En dat is het eerste wat eigenlijk op valt als je op Bali komt (of ergens anders in Indonesië). Ik krijg nog steeds altijd stress als ik achter op de scooter bij mijn man zit. Alle smalle wegen met zoveel auto’s en scooters. Ik word gek! Het is ongelooflijk hoe het verkeer op Bali is.

Het verkeer rijd in Indonesië aan de linker kant, en via de rechter kant haal je in, wat nog niet eens echt zo’n probleem is. Verkeersborden zijn vaak slecht onderhouden en niet zichtbaar. En ook de wegen zijn vaak slecht. Het is chaotisch, druk en er zijn geen verkeersregels. Of niemand houdt zich hieraan.

Ik ben nu iets langer dan een jaar op Bali en ik rijd nog steeds geen scooter, omdat ik het gewoon te eng vind hoe de mensen hier rijden en met alle smalle wegen en snelheden hoe de mensen hier rijden.

Wat ik je kan aanraden als je op Bali op vakantie bent, is om een vaste chauffeur in te huren die je overal naar toe rijd. Wil je toch zelf scooter rijden? Dan geef ik je hier een aantal tips waar je moet op moet letten.

 • Zorg dat je een internationaal rijbewijs hebt. De politie kan je hier voor aanhouden en dan moet je meteen een boete betalen.
 • Let goed op wat andere mensen doen in het verkeer (maar kopieer niet het gedrag van de locals en blijf respectvol)
 • En geef voorrang. Neem de tijd en rijd niet te hard.

Er word ook veel getoeterd in het verkeer, en dat is vaak om het verkeer om je heen te waarschuwen. 1 keer toeteren is om te groeten, 2 keer toeteren is een waarschuwing dat je eraan komt, en drie keer toeten betekent pas op!

Ben je toerist op het eiland? Of je woont hier op het eiland en je bent niet gewend om te rijden in dit chaotische verkeer? Pas dan gewoon op, en probeer niet het gedrag te kopiëren van de locals. Ik heb met verschillende Indonesische mensen gesproken hier op Bali, en de meesten zeggen dat ze een hekel hebben aan de toeristen en de expats dat zij op de weg rijden.

Je ziet op Bali trouwens de gekste dingen op een scooter. Ze rijden met 5 man op een scooter bijvoorbeeld, jonge kinderen rijden scooter of ze rijden met van alles en nog wat op de scooter. Levensgevaarlijk natuurlijk. Dit mag officieel niet, maar er word niets tegen gedaan.

Vuil op Bali

4 nadelen op Bali
Je vind van alles op de grond

Iedereen die op vakantie is geweest op Bali, (of er woont) weet dat er super veel vuilnis langs de kant van de wegen liggen. En niet alleen daar, maar ook op het strand, rivieren en nog meer plekken. Dit irriteert mij heel erg, en ik snap niet dat er zoveel vuilnis ligt. Wel ja, ik weet hoe het er is gekomen, maar ik begrijp die mensen niet. Ik hoef hier geen woorden aan “vuil” te maken want ik denk dat de meeste mensen wel weten waar ik het over heb.

Er zijn veel organisaties die hier aan werken om Bali schoon te houden. Jammer genoeg blijft dit nog een groot probleem. Maar het wordt beter en beter. Er zijn veel acties en clean ups op de stranden. Maar ook worden de rivieren schoon gemaakt. Zelf help ik mee met Sungai watch die de rivieren schoon houden en zorgen dat het vuil word opgeruimd zodat het niet verder de zee in gaat.

4 nadelen op Bali
Aan het helpen met het opruimen van de rivieren

Dit zijn de 4 grootste nadelen op Bali. Sommige mensen raken er aan gewend, aan de mensen en kinderen op straat. Maar ik niet. Sommige mensen vinden het normaal dat er zoveel honden op straat lopen en dat ze geen eten hebben. Maar ik niet. Sommige mensen vinden het verkeer geen probleem, maar ik wel. Sommige mensen ergeren zich niet aan al het vuil langs de weg. Maar ik wel.

Begrijp mij niet verkeerd, Bali is geweldig. Ik ben erg gelukkig dat ik hier woon en leef. Maar er zijn dingen die mij wel irriteren en het is dus niet altijd paradijs.

Ik ben benieuwd naar jouw mening en wat vind jij van deze problemen in Bali? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Dit zijn de 4 nadelen van Bali (naar mijn mening), maar dat betekent niet dat Bali niet minder mooi is. Het is nog steeds geweldig om op Bali op vakantie te gaan. Ben je van plan om richting Bali te komen ooit? Dan raad ik je deze boeken aan, die ik hieronder heb vermeld.

In dit boek “we like Bali” vind je van allerlei tips en advies over Bali! Dit boek is in het Nederlands dus dat is erg makkelijk.

Bekijk de prijzen van dit boek hier

Dit boek blijft 1 van mijn favorieten. The solo girl’s travel guide is geschreven door Alexa West en zij woont ook op het eiland Bali. In dit boek vind je dus zeker handige tips als je een meid bent die alleen reist. (Trouwens dit boek is niet alleen voor meiden die alleen reizen)

Bestel het boek hier

3 COMMENTS

 1. Volledig mee eens! Iwoon nu ruim een jaar in Bali, het wordt gezien en opgehemeld als een paradijs, het tegen deel is waar….het is een vuilnisbelt, bewoont door veelal lokalen die je tillen waar ze kunnen!
  Ik woon nu in oost Bali, na een tijd in Denpasar, het is hier iets minder, maar de dierenarts vraagt van een bule 800.000 rupia, en van een lokal 4000.000…
  Dit als een voorbeeld.
  Ik heb een indonesische vrouw, als zij besreld, is het 50 percent als wanneer ik bestel….
  Zo met alles.

  1. Hallo Beno!
   Ja het is inderdaad wel een verschil qua prijzen, omdat de lokale mensen denken dat je het toch wel kan betalen. Ik heb het mijn man ook hoor, hij heeft andere prijzen dan ik. Maar over het algemeen vind ik dit wel mee vallen. (in mijn geval)

   1. Het probleem is het systeem, het maakt niet uit of je op Java of Bali bent. Het geld wordt niet gebruikt om deze problemen op te lossen, laat staan voorlichting. Ik kom al jaren op Java en Bali. Op Java hebben de rijken het voor het zeggen en delen het liever niet met het volk. Toerisme op Java is aanwezig maar alleen op plaatsen die het kunnen bieden, soort enclaves van Hotels, Cottages en bezienswaardigheden. Kom je daar buiten, kom je alle ellende tegen. Het volk is gevormd door het systeem en daar speeld politiek een grote rol. Uit ervaring weet ik dat als je voor een partij kiest, ook van bepaalde gunsten kan profiteren. Zoals verbetering van jouw huis of de kans op een goede baan bij de overheid. Zelfs mag je aankloppen voor een uitkering, als je geen werk hebt. Koos je fout of komen ze er achter dat je anders denkt als de zittende partij. Kan je het stenen huisje weer afbreken of tot je dood afbetalen. Daarbij krijg je een stempel in je paspoort of sta je geregistreerd. Daarintegen ligt het op Bali anders. Daar profiteren het Systeem en de plaatselijke bevolking ook van. Want Bali is in trek bij de toeristen en waar je ook komt. Maar de problemen waar je het over had/hebt zal nooit opgelost worden zolang het systeem (regering) er niets mee doet. Wij hebben instanties en de middelen om het hondenoverschot, infrastructuur en vuil op te lossen. In Indonesië ligt het anders, zolang corruptie daar leeft. Daarom zijn er geen regels en serieuze wetten. Heb je geen geld…. timmer je een kar in elkaar en gaat eten verkopen, geen keuringsdienst van waren die er op toe ziet. Maar door deze creativiteit houdt het volk zich zelf wel in leven. Ik hou van Indonesië en heb geen moeite om de bekende knop om te zetten. Leg mijn Hollandse gebruiken en gewoonte naast mij neer, voor de periode dat ik daar ben. Maar zal nooit het respect verliezen in HUN gewoontes, gebruiken en zelfs geloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »