Misschien zit jij er wel aan te denken om te gaan werken op een cruiseschip, maar wil je toch nog het 1 en ander weten. Ik heb zelf gewerkt op een cruiseschip en ik kan je vertellen dat het een geweldige en unieke ervaring is. Maar misschien is het wel helemaal niets voor jou, en om jou meer informatie te geven hoe het leven aan boord is, zal ik je hier de 5 voor en nadelen van het werken op een cruiseschip met je delen. 

Ik vind het erg leuk om dit met jullie te delen, en ik hoop ook dat jij na het lezen van deze blog het duidelijker voor ogen hebt of werken op een cruiseschip iets voor jou is, of juist helemaal niet. 

De 5 voor en nadelen van het werken op een cruiseschip 

Ik wil erbij vermelden dat ik dit artikel schrijf uit mijn eigen ervaring, maar over het algemeen zijn dit de voor en nadelen. De nadelen die ik heb opgeschreven, hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn voor jou. Misschien is het juist wel een voordeel voor je, dat je 6 maanden of langer van huis bent.

Ik start met de nadelen van het werken op een cruiseschip, en dan kan je zelf beslissen of dit nadelig is of juist misschien wel voordelig.😉

5 nadelen van het werken op een cruiseschip

  1. Je bent 6 maanden of misschien wel langer aan boord (en ver van huis) 

Dit betekent dus dat je 6 maanden lang je familie en vrienden niet kunt zien. Natuurlijk kun je contact onderhouden, met je familie en friends, maar word je snel “homesick” dan kan ik je het niet aanraden om te gaan werken op een cruiseschip. Je zult verjaardagen missen, kerst, en misschien wel andere speciale gelegenheden. 

Dit kan misschien moeilijk zijn in het begin als je net gaat werken op een cruiseschip. Ik heb Jessica mogen interviewen(die met de kids op het schip werkt), en zij werkt nu al meer dan 4 jaar voor de Holland America Line. En toch is dit een minpuntje voor haar en heeft ze er moeite mee dat ze niet thuis is met verjaardagen en kerst. 

Er zijn uitzonderingen dat je naar huis kan. Zoals bijvoorbeeld een sterfgeval(of misschien iets anders wat je echt niet kan missen). En dit kun je altijd bespreken met de HR aan boord. 

Een voordeel voor mij was dat de thuis poort van de Koningsdam af en toe in Amsterdam was. Mijn familie en vrienden konden mij bezoeken in Amsterdam, en ook kon ik ze een rondleiding geven op het schip. 

2. 7 dagen per week aan het werk

Nu ligt dit aan de functie die jij aan boord hebt, maar over het algemeen werk jij 7 dagen per week. In de 6 maanden dat jij werkt aan boord, heb je geen dag vrij(of je moet ziek zijn en echt niet kunnen werken). 

Elke dag zul jij klaar moeten staan voor de gasten aan boord. Je hebt een paar uur per dag vrij. Maar het meeste van de tijd, loop jij in je uniform en zul jij aan het werk zijn. Ook al is je shift voorbij, en je bent in de gasten ruimtes, dan ben jij dus aan het werk. De gasten kunnen je altijd vragen stellen. Bijvoorbeeld: Waar vind ik het zwembad? Waar kan ik naar de Spa? Waar zijn de toiletten? Waar is de uitgang van het schip? Etc.

Toen ik als serveerster aan het werk was, werkte ik 12 uur per dag. Wil je meer lezen over hoe mijn werkdagen eruit zagen op een cruiseschip? Klik dan hieronder op de foto.

3. Weinig tot geen privacy 

Wanneer je aan boord bent, zul je waarschijnlijk een hele kleine cabin moeten delen met iemand anders. Dit betekent dat je altijd rekening moet houden met wie jij de cabin deelt. Je zult 24/7 met mensen zijn en je hebt bijna geen privacy. Tenzij jij je eigen cabin hebt. Ik zelf heb altijd mijn cabin moeten delen, en om eerlijk te zijn, heb ik hier nooit moeite mee gehad en vond ik het altijd wel gezellig met mijn cabin mate! 😊 Ben jij erg gesteld op je privacy? Dan is misschien werken op een cruiseschip geen goed idee. 

4. Het eten aan boord is eentonig 

Er zijn kantines speciaal voor het personeel waar jij kan eten en drinken. Dit eten is dus niet hetzelfde als de gasten op het schip en het eten kan nogal “saai” worden. Meestal krijg je een aantal keuzes die wekelijks veranderen. 

Als ik de kans kreeg om van boord te gaan, dan was het 1ste wat ik ook deed met mijn vrienden van het schip, een restaurant vinden waar we lekker konden lunchen. Het eten op het schip is niet geweldig, maar het is goed te doen. 

Als je 6 maanden op het schip woont, dan ben je wel snel verveeld met het eten dat geserveerd word voor het personeel (uit mijn eigen ervaring, en ja ook de meeste andere crewmembers klagen hier over).

5. Weinig slaap 

Door mijn werktijden had ik erg weinig slaap op een cruiseschip. Nu moet ik zeggen dat dit wel mijn eigen schuld is, want ik deed graag nog een drankje aan de bar na werktijd.  De volgende ochtend moest ik wel werken om 7 uur en om 1 uur in de nacht zat ik nog aan de bar. 

Mijn werktijden waren in de ochtend en in de avond. Dus ik werkte tot ongeveer 12 uur in de avond, en de volgende ochtend moest ik klaar staan voor het ontbijt om 7 uur in de ochtend. Ja dan heb je ongeveer 6 uur slaap. In de middag had ik ook een aantal uren vrij(als we aangemeerd waren, op zeedagen niet want dan werkte ik voor lunch), waar ik mijn slaap had kunnen pakken. Maar vaak ging ik ook liever van boord af, om de plek te ontdekken waar het schip die dag was aangemeerd. 

Hou er gewoon rekening mee, dat je weinig slaap hebt en altijd klaar moet staan als er een emergency is, of dat je moet werken of misschien wel een training hebt. 

In mijn 1ste contract (toen alles nieuw was en ik alles wilde mee maken) had ik ongeveer 4 tot 5  uur slaap per dag. 

D 5 voordelen van het werken op een cruiseschip

  1. Mijn favoriet: Gratis de wereld rondreizen! 

Ja dit was voor mij 1 van de redenen dat ik wilde werken op een cruiseschip. Ik heb ondertussen al zoveel mooie landen gezien waarvan ik dacht dat ik er nooit zou komen. Ik heb echt geen moment spijt gehad van het werken op een cruiseschip en ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen.

Mijn favoriete bestemming: Hawaï, Noorwegen, Jamaica, Bahama’s, Griekenland. Natuurlijk zijn er meerdere landen waar ik het echt geweldig vond. Elke plek heeft wel iets speciaals, en er valt op elke bestemming waar ik ben geweest met schip wel iets te zien. Ik heb ook een aantal blogs geschreven over de bestemmingen waar ik ben geweest met het cruiseschip. Als je daar meer over wilt lezen, ga dan naar de pagina: Cruisebestemmingen 

werken op een cruiseschip

2. Geld sparen 

Dit is ook een groot voordeel en de meeste mensen, die werken op een cruiseschip voor het geld. In de 6 maanden dat je achter elkaar werkt, is het bijna onmogelijk om veel geld uit te geven, omdat je dus ook geen kosten voor de huur of boodschappen hebt. En dat betekend dus, lekker veel geld sparen.

Van al dat geld dat je hebt gespaard, zou je zelf een cruise kunnen boeken😉. Of natuurlijk lekker ergens vakantie vieren, uit eten gaan en noem maar op(of gewoon op je spaarrekening laten staan). Heb je interesse om te gaan werken op een cruiseschip? En wil je echt heel graag weten hoeveel ik verdiende per maand? Stuur me dan even een berichtje

3. Activiteiten aan boord voor de crew zijn gratis

De activiteiten die worden georganiseerd voor de gasten, kun jij als crewmember ook aan deel nemen. 1 keer in de zoveel tijd schreef ik mij in voor een leuke activiteit die ik graag wilde doen in een bepaald land of eiland. Dit ligt er natuurlijk wel aan of er genoeg plek over is of niet. Als de tour/activiteit vol zit, dan is het niet mogelijk. De nummer 1 regel: Gasten gaan altijd voor. Ook wil ik er wel bij vermelden dat dit mogelijk was op de Holland America Line, op andere cruise maatschappijen kan het anders zijn. 

Ik heb geweldig leuke dingen gedaan, en ik zal daar in de toekomst nog een leuke blog over schrijven. 

Voor de crew zelf(dus echt alleen voor crew en niet voor de gasten) werden er ook vaak leuke tours georganiseerd. Zo was ik een keer in Italië, en werd er voor de crew een tour geregeld naar Pisa. Meestal moet je voor deze activiteiten wel betalen, maar dat had ik er wel graag voor over. 

werken op een cruiseschip
Op tour in Saint Kits,bekijken(en kopen) hoe de dames batik maken

4. 1 grote familie

En als ik zeg 1 grote familie, dan is dat ook echt zo. Natuurlijk zijn er mensen waar het niet mee klikt, of soms is het moeilijk om met bepaalde mensen samen te werken. Maar over het algemeen, is iedereen vriendelijk en ontstaan er mooie vriendschappen aan boord, maar ook liefdes relaties, en er zijn zelfs mensen die gaan trouwen met de liefde die ze hebben gevonden aan boord(zoals ik)

*Ben je nieuwsgierig naar mijn huwelijk met de liefde die ik heb ontmoet op een schip? Klik dan hier!

Als je op een cruiseschip werkt, dan werk en woon je samen met verschillende culturen en nationaliteiten. Dat heeft z,n voor en nadelen maar in mijn ogen is het meer een voordeel en ik heb echt heel veel leuke en mooie mensen leren kennen. Iedereen is ver van huis, en mist familie en vrienden en daarom is het ook allemaal zo gezellig met elkaar. Want we proberen met elkaar, het beste ervan te maken en te genieten van het leven aan boord. 

We organiseren leuke feestjes samen, als er iemand jarig is bijvoorbeeld, of met kerst, sinterklaas(ja daar word aan gedacht voor de Nederlanders aan boord), Halloween, valentijnsdag, etc. Alle speciale feestdagen worden ook aan boord gevierd. 

Maar als je het moeilijk hebt, of verdrietig bent, of je ziet het even niet meer zitten, dan zijn de vrienden aan boord, ook erg behulpzaam. Ze staan altijd voor je klaar en iedereen heeft zoveel begrip voor elkaar. Aan boord zijn hier ook professionele mensen waar je mee kan praten als je het moeilijk hebt, of dingen wilt bespreken. 

5. Geen 2 weken, maar 2 maanden vakantie

Oké, dit ligt er natuurlijk ook aan hoe en wat jou contract is en voor welk departement je werkt. Maar over het algemeen, heb je dus langere vakanties. En geen korte vakanties van een week of 2. Dat betekent dat je in deze tijd heel goed bij kan komen van het harde werken al die maanden achter elkaar. Je hebt genoeg tijd om de dingen te doen, die je graag wilt doen. Ik vind dit echt ideaal, want het is echt vakantie om 2 maanden vrij te zijn. Want als je van het schip af bent, hoef jij niet meer aan het werk aan boord te denken. 

6 maanden lang achter elkaar ben je aan het werk, en wanneer het einde in zicht komt, en je 2 maanden vrij bent is dat zo’n heerlijk gevoel. Ook al is werken op een cruiseschip echt geweldig, je bent toch echt wel heel erg gelukkig als je weer van boord mag en vakantie kan vieren en natuurlijk je familie en vrienden weer terug kan zien.  

Maar wat ik al zei, werken op een cruiseschip is geweldig. En voor mijn gevoel, was ik meestal al na een maand klaar met vakantie en wilde ik weer wat doen, en terug naar het schip. Na mijn 1ste contract, zou ik eigenlijk 4 maanden vrij zijn(dat is echt veel te lang trouwens) maar na 2-3 weken kreeg ik een mail, of ik al wilde beginnen met werken. En ik zei met liefde: JA! 

werken op een cruiseschip

Heb jij na het lezen van de 5 voor en nadelen misschien toch nog vragen over het leven aan boord? Ik wil je graag helpen dus neem gerust contact met mij op. Ben jij er helemaal zeker van dat jij wilt gaan werken op een cruiseschip, en het lijkt het jou ook zo’n geweldige ervaring als ik? Wil je de wereld rondreizen en ondertussen ook nog lekker kunnen sparen? Dan zou ik zeggen, ga solliciteren want het is een unieke kans. Misschien vind je het na 1 contract niets, en dan stop je ermee. Of wie weet word je er verslaafd en kun je niet meer stoppen. 

Wil je nu graag solliciteren, maar kun je niet genoeg informatie vinden waar jij je cv naartoe kunt sturen? Ik heb speciaal een e-book geschreven voor de mensen die willen beginnen met solliciteren en meer informatie en duidelijkheid willen. Heb je vragen over dit e-book? Neem contact op via de mail, Instagram of Facebook. Of klik hieronder op de link om het e-book direct te downloaden. 

1 COMMENT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »