Na een aantal blogs over de bestemmingen waar ik ben geweest toen ik werkte op een cruise ship, ga ik nu meer vertellen over de feiten van het werken op een cruise ship. Eerder heb ik een blog geschreven over mijn ervaring over het werken op een cruise schip. Hier heb ik nog 8 feiten op een rij, zo dat jij kan bedenken of werken op een cruise schip iets voor jou kan zijn, of niet.

1.Het eten op een cruise ship

Laat me even duidelijk zijn het kan op ieder schip anders zijn en ik spreek nu uit eigen ervaring die ik heb gehad op de Holland America Line. Het eten is voor crew member dus niet hetzelfde als voor de gasten.

Als crew member eet je in de kantine waar ze speciaal eten klaar maken voor het personeel. En dit is dus echt niet zo goed als wat de gasten krijgen. Er zijn verschillende zalen op het personeelsdeck. Het ligt aan je rank en waar je vandaan komt, in welke zaal je mag eten. Dus eten waar je maar wilt, kan helaas dus niet.

1 van de eetzalen, dit was met kerst, dan word er altijd iets speciaal geregeld voor de crew members

Het is echt niet zo heel slecht, het is goed te doen. Maar na een maand is het eten wel erg saai en eentonig. En soms ja, soms is het echt niet te eten.

2.Crew cabins

Nou ligt dit natuurlijk ook aan je functie in wat voor een soort cabin je komt. Ik als crew member kreeg een kleine cabin die ik deelde met een collega van het restaurant waar ik werkte. Dus als je een hogere rank hebt, dan word je cabin ook groter.

Alles wat je nodig hebt, kun je vinden in een cabin.

 • Tv (met heel veel keuze uit films en muziek)
 • Telefoon (met een telefoonkaart kun je bellen)
 • Klerenkast
 • wastafel en opberg kastjes
 • Douche en toilet ( soms ook gezamenlijk met een connected cabin )
 • Bureau met stoel
 • Stapelbed (vaak in het onderste gedeelte kun je 1 koffer kwijt onder het bed)
 • Life vest ( die horen standaard boven op je kast te liggen, zie hieronder op de foto)

Helaas geen goede foto van de hele cabin kunnen vinden, maar hopelijk kun je hier een beetje een idee van krijgen. Aan de linkerkant ( wat je niet op de foto ziet ) heb je het stapelbed en de deur om binnen te komen. Hieronder een kleine indruk van waar de bedden staan.

Er zijn ook een aantal regels wat je wel en niet in je cabin mag hebben. Dat is voor de veiligheid. Zoals een koffie zet apparaat, waterkoker, kookplaat, kaarsen, etc. 1 keer in de zoveel tijd is er een cabin inspectie en word je kamer gecontroleerd of het netjes en georganiseerd is.

Dekbed, handdoeken, wc papier krijg je allemaal op het schip. Ik vond het zelf altijd wel fijn om mijn eigen dekbed mee te nemen. Hierboven een foto van de cabin van mijn man.

3.Veiligheid

Hier op de foto zijn wij bij een oefening aanwezig waar we uitleg krijgen over de veiligheid van het schip

Alles draait om veiligheid op een cruise schip, en daarom is het ook erg belangrijk dat je weet wat de regels zijn en wat je moet doen in een noodgeval. Ieder crew member heeft een eigen taak die moet uitgevoerd worden tijdens een noodgeval. Je krijgt trainingen en regelmatig een oefening. Als je net begint te werken op een cruise ship heb je te maken met veel trainingen die je eerst moet behalen voordat je verder mag met werken.

4.Het personeel deck

Het is voor de crew members verboden om met eigen kleding in de gasten ruimtes te komen. Alleen voor het entertainment team is dit een uit zondering omdat zij ook vaak in hun eigen kleding optreden. Als je in het gasten gedeelte wilt komen ben je dus verplicht om in uniform en met naam kaartje te lopen. Alleen op het personeelsdeck mag jij je eigen kleding dragen.

Op het personeelsdeck heb je een rokers ruimte,de cabins en een crew bar.

5.Op tour met de gasten van het cruise ship

Het is mogelijk om voor de crew members om dezelfde tours te boeken als de gasten. Het ligt eraan of er genoeg plekken beschikbaar zijn. Voor de crew members zijn deze tours gewoon gratis. Dit is een super voordeel en heel erg leuk om een keer te proberen, ik heb een aantal keren mijzelf ingeschreven voor verschillende tours. Ik heb bijvoorbeeld in Grand turk paard gereden samen met de gasten van het cruise ship.

6.Party

Als je mij kent, zul je weten dat dit 1 van mijn favoriete bezigheid was op het schip haha. Na het werk vond ik het echt fijn om even een wijntje of een jack coke te drinken. Dit was mijn ontspanning na een harde dag werken, en hard werken doe je elke dag, dus drinken doe je bijna ook elke dag.

Het drank is goedkoop op het schip voor crew members. Op het schip waar ik werkte waren 3 verschillende bars. De bar waar ik meestal heen ging is elke avond geopend tot 2:00 am, de andere 2 bars die zijn tot 01:00 geopend.

Er worden “crew parties” gegeven 1 keer in de zoveel tijd. Vaak is de drank dan gratis tijdens een crew party. Het is voor de crew ook mogelijk om zelf een feestje te organiseren als je dit netjes aangeeft. En zo zijn er ook vaak cabin parties, en dat is gezellig met vrienden drinken in je cabin (of die van iemand anders). Pas wel op met alcohol, als je teveel alcohol in je bloed hebt, dan kun je ontslagen worden.

7.Reizen

Je komt dus in veel landen of eilanden waar je normaal misschien niet zou komen. Dit was een reden voor mij om te werken op cruise ship, werken en overal er wereld komen. Ik ben op zoveel plekken geweest. Klik hier voor de bestemmingen en tips, waar ik ben geweest.

8.Geld sparen

Als je werkt op een schip, geef je bijna geen geld uit. Je hoeft geen huur te betalen, je hoeft niet te koken en geen boodschappen te halen dus als je klaar bent met je contract, heb je genoeg geld gespaard om zelf lekker ergens op vakantie te gaan, of om zelf een cruise te boeken. Meestal heb je vakantie voor 2 of 3 maanden.

Dit zijn de 8 dingen die je moet weten als je op een cruise schip gaat werken. Ik heb een geweldige tijd mee gemaakt, mooie herinneringen gemaakt en veel mensen leren kennen van over de hele wereld. Zou jij op een cruise schip willen werken? Laat het weten in een reactie hieronder.

10 COMMENTS

 1. Weet niet of ik er zelf zou willen werken, omdat ik me toch opgesloten zou gaan voelen, maar het is wel erg leuk erover te lezen. Je merkt aan boord vaak veel verbondenheid onder de crew en dat vind ik altijd weer leuk om te zien.

  1. Dankjewel voor je reactie Rosalyn! Werken op een cruise ship is inderdaad niet voor iedereen. Zoals je zegt crew members zijn altijd erg verbonden met elkaar, ik ben zelfs verliefd geworden en ben getrouwd met een crew member haha!

 2. Hoi Lesley,
  Wat leuk om te lezen en wat herkenbaar! Mijn dochter heeft ook op cruiseschepen gewerkt (MSC) en ik herken veel verhalen van haar in jouw verslag. Ook over het eten. Toen ze weer thuis kwam was ze blij weer eens een normale boterham te kunnen eten! Ik weet niet of dat typisch voor Italiaanse schepen is dat er weinig brood aan boord is. Wat bij haar ook opviel was dat haar haar heel slecht werd. We wijten dat aan het water dat aan boord van zout naar zoet wordt gemaakt en waarmee ze moest douchen. Als je een weekje als gast mee gaat, heb je daar geen gevolgen van, maar als je een half jaar aan boord bent zeker wel. Dat krijg je in twee maanden vrij ook niet hersteld.

  1. Hallo Lucienne!

   Wat leuk, wat heeft jou dochter gedaan op het cruise schip?
   Geen idee of het typisch is voor Italiaanse schepen. We hadden wel wat brood hoor. Maar de keus is gewoon weinig voor het personeel.
   En inderdaad het water word van zout naar zoet gemaakt, waar wij ons 6 maanden lang in moeten douchen. Het is heel slecht voor haar en huid. Voor mijzelf had ik er weinig last van, maar een vriendin van me die had ook echt haar uitval. Het is lastig te herstellen in zo’n korte tijd inderdaad.

   1. Mijn dochter was guest service agent aan de receptie. Ze heeft het erg naar haar zin gehad maar heeft inmiddels het cruiseleven vaarwel gezegd. Nadat ze naar huis was gestuurd kon ze weer terecht in het hotel waar ze eerder heeft gewerkt. Inmiddels heeft ze een andere baan. Ze gaat nu bij de politie werken.
    Ze is nu bijna een jaar thuis en heeft nog steeds pluizig haar. Dat water is e ht slecht hoor.

 3. Ik ben 38 jaar militair geweest (nu pensioen) !
  Hoe jij het op een cruise schip hebt beleefd ,
  is bijna het zelfde als in een kazerne toen in Duitsland !
  Het was ook mijn mooiste tijd met oefeningen, feestjes ,vriendschappen,kamers met 2 etc etc . ..😁

  1. Wat grappig dat het eigenlijk precies hetzelfde is, terwijl het een ander soort van schip is. Maar precies dezelfde levensstijl eigenlijk. Inderdaad mooie tijden.

 4. Hoi Lucienne,
  Wat leuk om je verhaal te lezen. Jij bent dus 1 van de velen die onze vakanties zo geweldig maken. Wij zijn echt verslaafd aan cruisen geraakt. Leuk om wat meer te weten te komen over het leven achter de schermen. Ik vraag me wel 1 ding af. Komen de fooien ook echt bij jullie terecht?
  Groetjes van ons.
  Gerard en Paula

  1. Hoi Paula en Gerard!
   De fooi komt zeker bij het personeel als je ze het persoonlijk zelf geeft! Wij stopten altijd het fooi bij elkaar in een potje en aan het eind van de maand verdeelden we het over de serveersters die in het restaurant werken.
   Wat lief dat je daaraan denkt.
   Groetjes Lesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »