Na een aantal blogs over de bestemmingen waar ik ben geweest toen ik aan het werk was op een cruiseschip, ga ik nu meer vertellen over de feiten van het werken op een cruiseschip. Eerder heb ik een blog geschreven over mijn ervaring over het werken op een cruiseschip. En hier heb ik nog 8 feiten op een rij, zo dat jij kan bedenken of werken op een cruiseschip iets voor jou kan zijn of misschien toch wel niet. Heb je hierna meerdere vragen over het werken op een cruiseschip? Laat het me dan gerust weten en stuur me een berichtje op Facebook of Instagram

1. Het eten op een cruiseschip is niet geweldig

Het eten op een cruiseschip is niet zo geweldig voor de crewmembers als voor de gasten (wat natuurlijk ook logisch is) Laat me wel even duidelijk zijn het kan op ieder cruiseschip anders zijn en ik spreek nu uit eigen ervaring die ik heb meegemaakt op de Holland America Line. Het eten is voor crewmember dus niet hetzelfde als voor de gasten.

Als crewmember eet je in de kantine waar ze speciaal eten klaar maken voor het personeel. En dit is dus echt niet zo goed als wat de gasten krijgen. Er zijn verschillende zalen op het personeelsdesk waar je mag eten als crewmember. Het ligt aan je rank en waar je vandaan komt, in welke zaal jij mag eten. Dus eten waar je maar wilt, kan helaas dus niet. Voordat je aan boord komt, krijg je ook een hele lijst voor welke kantine voor wie bestemd is en waar jij wel of niet mag eten zodat dit van tevoren duidelijk is.

1 van de eetzalen op het personeelsdesk. Dit was met kerst, dan word er altijd iets speciaals geregeld voor de crewmembers

Ik wil echt niet super negatief over het eten doen, het is best goed te doen. Maar na een maand is het eten wel erg saai en eentonig. En als je dan een half jaar (en soms langer) dit eten van een cruiseschip moet eten kan dat nogal verveeld raken. En soms ja, soms is het echt niet te eten.

Daarom als we de kans krijgen om van boord te gaan, zoeken wij ook altijd een leuk restaurantje op waar we lekker kunnen lunchen.

2. Kleine Crew cabins

De cabin waar je in verblijft is echt heel erg klein. Nou ligt dit natuurlijk ook aan je functie in wat voor een soort cabin je terecht komt. Ik als crewmember kreeg een kleine cabin die ik deelde met een collega van het restaurant waar ik werkte. Dus als je een hogere rank hebt, dan word je cabin ook groter.

Voor mij is een kleine cabin geen probleem en alles wat je nodig hebt is aanwezig.

 • Tv (met heel veel keuze uit films en muziek)
 • Telefoon (met een telefoonkaart kun je bellen)
 • Klerenkast
 • wastafel en opberg kastjes
 • Douche en toilet (soms ook gezamenlijk met een connected cabin)
 • Bureau met stoel
 • Stapelbed (vaak in het onderste gedeelte kun je 1 koffer kwijt onder het bed)
 • Life vest (die horen standaard boven op je kast te liggen, zoals je hieronder op de foto ziet)

Ook krijg je handdoeken van het schip en toilet papier. Andere toiletartikelen moet je zelf voor zorgen.

Helaas geen goede foto van de hele cabin kunnen vinden, maar hopelijk kun je hier een beetje een idee van krijgen. Aan de linkerkant (wat je niet op de foto ziet) heb je het stapelbed en de deur om binnen te komen. Hieronder een kleine indruk van waar de bedden staan. Het dekbed+lakens krijg je trouwens ook van het schip, maar vind het toch prettig om mijn eigen spullen mee te nemen. Je kan ook eens een kijkje nemen in het artikel: Wat moet je inpakken als je gaat werken op een cruiseschip als je meer wilt weten over hoe jij het beste je koffer kan inpakken en wat je mee moet nemen.

Er zijn ook een aantal regels wat je wel en niet in je cabin mag hebben. Dat is voor de veiligheid. Zoals een koffie zet apparaat, waterkoker, kookplaat, kaarsen, etc. 1 keer in de zoveel tijd is er een cabin inspectie en word je cabin helemaal gecontroleerd of het netjes, georganiseerd en of er geen items in je cabin liggen die er niet horen.

Dekbed, handdoeken, wc papier krijg je allemaal op het schip. Ik vond het zelf altijd wel fijn om mijn eigen dekbed mee te nemen. Hierboven een foto van de cabin van mijn man.

3. Veiligheid op een cruiseschip en wat jij moet weten

Hier op de foto zijn wij bij een oefening aanwezig waar we uitleg krijgen over de veiligheid van het schip

Alles draait om veiligheid op een cruiseschip. En daarom is het ook erg belangrijk dat je weet wat de regels zijn en wat je moet doen in een noodgeval. Ieder crewmember heeft een eigen taak die moet uitgevoerd worden tijdens een noodgeval. Je krijgt trainingen en regelmatig een oefening. Als je net begint te werken op een cruiseschip heb je te maken met veel trainingen die je eerst moet behalen voordat je verder mag met werken. Ook gedurende je contract krijg je veel trainingen, het is altijd blijven bij leren en herhaling zodat je altijd voorbereid bent voor een noodgeval.

4. Het is niet toegestaan om in de gasten ruimtes te komen in je vrije tijd

Het is voor de crewmembers verboden om met eigen kleding in de gasten ruimtes te komen. En ook als je er niets te zoeken hebt in je vrije tijd, hoef jij er ook niet te zijn. Alleen voor sommige staffmembers is dit een uitzondering. Je kan in mijn artikel “de 10 leuke beroepen die jij kan uitvoeren op een cruiseschip” meer lezen over het personeel hoe zij worden onder verdeeld en hoe ze worden genoemd. Als je in het gasten gedeelte wilt komen ben je dus verplicht om in uniform en met naam kaartje te lopen. Alleen op personeeldeck mag jij je eigen kleding dragen(of buiten het schip in je vrije tijd natuurlijk).

Op het personeelsdeck heb je een rokers ruimte, de cabins, een crewbar, en verschillende kantines waar je dus kan eten en drinken. Maar ook hebben ze in de kantines een voetbal tafel, pooltafels, aan aantal tv’s en playstations(tenminste dat was zo op de schepen waar ik op werkte, Zuiderdam, Oosterdam, Koningsdam en de Nieuw Statendam)

5. Op tour met de gasten van het cruiseschip

Het is mogelijk om voor de crewmembers om dezelfde tours te boeken als de gasten. Het ligt er natuurlijk wel aan of er genoeg plekken beschikbaar zijn. Voor de crewmembers zijn deze tours gewoon gratis en er is een lijst in de kantine waar jij je kan inschrijven voor de tours. Dit is een super leuk voordeel en geweldig om een keer te proberen, ik heb een aantal keren mijzelf ingeschreven voor verschillende tours. Ik heb bijvoorbeeld in Grand turk paard gereden samen met de gasten van het cruiseschip. Ik heb zeker nog wel meer gedaan, maar daar gaan we het nu niet over hebben.

6.Party

Als je mij een beetje kent, zul je wel weten dat dit 1 van mijn favoriete bezigheid was op het cruiseschip haha. Na het werk vond ik het echt fijn om even een wijntje of een jack coke te drinken. Dit was mijn ontspanning na een harde dag werken, en hard werken doe je elke dag, dus drinken doe je bijna ook elke dag(tenminste ik wel, en dit is voor ieder natuurlijk anders).

Het drank is goedkoop op het schip voor crewmembers. Op het schip waar ik werkte waren 3 verschillende bars waar je wat kon drinken. De bar waar ik meestal heen ging is elke avond geopend tot 2:00. De andere 2 bars die zijn tot 01:00 geopend.

Er worden ook “crew party’s” georganiseerd 1 keer in de zoveel tijd. Vaak is de drank dan gratis tijdens een crew party. Het is voor de crew ook mogelijk om zelf een feestje te organiseren als je dit netjes aangeeft. En zo zijn er ook vaak cabin party’s. Dat is dus gezellig met vrienden drinken in je cabin (of die van iemand anders). Pas wel op met alcohol, als je teveel alcohol in je bloed hebt (en je krijgt een alcohol test) dan kun je ontslagen worden.

Met collega’s en vrienden van het schip een drankje doen

7.Reizen

Je komt dus in veel landen of eilanden waar je normaal misschien nooit zou komen. Dit was een reden voor mij om te werken op cruiseschip. De wereld gratis over cruisen en ondertussen dus ook nog geld verdienen. Ik ben op zoveel plekken geweest. Wil jij weten waar ik allemaal ben geweest? Klik hier voor de bestemmingen en een aantal tips van wat je kan doen op deze bestemmingen waar ik ben geweest.

8. Geld sparen

Als je werkt op een schip, geef je bijna geen geld uit. Je hoeft geen huur te betalen, je hoeft niet te koken en geen boodschappen te halen dus als je klaar bent met je contract, heb je genoeg geld gespaard om zelf lekker ergens op vakantie te gaan. Of om zelf een cruise te boeken. Meestal heb je vakantie voor 2 of 3 maanden(dit ligt natuurlijk aan je contract en voor welke maatschappij je werkt)

Dit zijn de 8 dingen die je moet weten als je op een cruiseschip gaat werken. Ik heb een geweldige tijd mee gemaakt, mooie herinneringen gemaakt en veel mensen leren kennen van over de hele wereld.

Zou jij op een cruise schip willen werken? Misschien is het dan ook wel handig om het e-book “werken op een cruiseschip” te downloaden. Deze heb ik geschreven voor mensen die graag willen beginnen met solliciteren om te gaan werken op een cruiseschip, maar meer informatie en duidelijkheid nodig hebben over waar je nu precies kan solliciteren en wat er nu juist geregeld moet worden als je begint aan je avontuur. Stuur mij een berichtje als je dit wilt doorlezen. Je kan me een bericht sturen op Facebook of Instagram of download dit e-book hieronder.

Werken op een cruiseschip

Download hier het e-book werken op een cruiseschip

10 COMMENTS

 1. Weet niet of ik er zelf zou willen werken, omdat ik me toch opgesloten zou gaan voelen, maar het is wel erg leuk erover te lezen. Je merkt aan boord vaak veel verbondenheid onder de crew en dat vind ik altijd weer leuk om te zien.

  1. Dankjewel voor je reactie Rosalyn! Werken op een cruise ship is inderdaad niet voor iedereen. Zoals je zegt crew members zijn altijd erg verbonden met elkaar, ik ben zelfs verliefd geworden en ben getrouwd met een crew member haha!

 2. Hoi Lesley,
  Wat leuk om te lezen en wat herkenbaar! Mijn dochter heeft ook op cruiseschepen gewerkt (MSC) en ik herken veel verhalen van haar in jouw verslag. Ook over het eten. Toen ze weer thuis kwam was ze blij weer eens een normale boterham te kunnen eten! Ik weet niet of dat typisch voor Italiaanse schepen is dat er weinig brood aan boord is. Wat bij haar ook opviel was dat haar haar heel slecht werd. We wijten dat aan het water dat aan boord van zout naar zoet wordt gemaakt en waarmee ze moest douchen. Als je een weekje als gast mee gaat, heb je daar geen gevolgen van, maar als je een half jaar aan boord bent zeker wel. Dat krijg je in twee maanden vrij ook niet hersteld.

  1. Hallo Lucienne!

   Wat leuk, wat heeft jou dochter gedaan op het cruise schip?
   Geen idee of het typisch is voor Italiaanse schepen. We hadden wel wat brood hoor. Maar de keus is gewoon weinig voor het personeel.
   En inderdaad het water word van zout naar zoet gemaakt, waar wij ons 6 maanden lang in moeten douchen. Het is heel slecht voor haar en huid. Voor mijzelf had ik er weinig last van, maar een vriendin van me die had ook echt haar uitval. Het is lastig te herstellen in zo’n korte tijd inderdaad.

   1. Mijn dochter was guest service agent aan de receptie. Ze heeft het erg naar haar zin gehad maar heeft inmiddels het cruiseleven vaarwel gezegd. Nadat ze naar huis was gestuurd kon ze weer terecht in het hotel waar ze eerder heeft gewerkt. Inmiddels heeft ze een andere baan. Ze gaat nu bij de politie werken.
    Ze is nu bijna een jaar thuis en heeft nog steeds pluizig haar. Dat water is e ht slecht hoor.

 3. Ik ben 38 jaar militair geweest (nu pensioen) !
  Hoe jij het op een cruise schip hebt beleefd ,
  is bijna het zelfde als in een kazerne toen in Duitsland !
  Het was ook mijn mooiste tijd met oefeningen, feestjes ,vriendschappen,kamers met 2 etc etc . ..😁

  1. Wat grappig dat het eigenlijk precies hetzelfde is, terwijl het een ander soort van schip is. Maar precies dezelfde levensstijl eigenlijk. Inderdaad mooie tijden.

 4. Hoi Lucienne,
  Wat leuk om je verhaal te lezen. Jij bent dus 1 van de velen die onze vakanties zo geweldig maken. Wij zijn echt verslaafd aan cruisen geraakt. Leuk om wat meer te weten te komen over het leven achter de schermen. Ik vraag me wel 1 ding af. Komen de fooien ook echt bij jullie terecht?
  Groetjes van ons.
  Gerard en Paula

  1. Hoi Paula en Gerard!
   De fooi komt zeker bij het personeel als je ze het persoonlijk zelf geeft! Wij stopten altijd het fooi bij elkaar in een potje en aan het eind van de maand verdeelden we het over de serveersters die in het restaurant werken.
   Wat lief dat je daaraan denkt.
   Groetjes Lesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »