Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk leuke dingen doen. Maar alles kost zo’n beetje geld. Wil je geld besparen? Of gewoon minder geld uit geven? En wel leuke dingen doen die niet zoveel geld kosten? Dan geef ik je hier 8 tips die je gratis kan doen op Bali.

Deze activiteiten zijn leuk om te doen als je op vakantie bent, maar deze activiteiten zijn ook leuk om te doen als je op Bali woont. Natuurlijk is het leuk om een iets duurdere tour te boeken en bezienswaardigheden te bekijken met een tourgids. Maar het kan dus ook als je een klein budget hebt. Helemaal op Bali.

Ik wil er wel bij vermelden dat ook al zijn deze activiteiten gratis te doen. Er zullen altijd wel kosten bij komen. Want je moet naar de plek toe komen (scooter, taxi, auto huren, etc), je wilt misschien een hapje eten. Ook al neem jij je eigen eten en drinken mee, dit kost uiteindelijk ook geld (wel goedkoper). En denk er ook aan dat het op sommige plekken, het ook erg leuk en netjes is, om een fooi achter te laten. Met 1 euro kun je iemand al heel erg blij maken. Hoe dan ook, hier een blog met 8 tips die je gratis kan doen op Bali.

1. Naar het strand

8 tips di je gratis kan doen op Bali
Dreamland beach

Dit is 1 van de meest populaire activiteiten die je gratis kan doen. De meeste stranden op Bali zijn gewoon gratis(niet alle stranden, soms moet je entree betalen). En Bali heeft veel stranden, dus misschien leuk om elke dag een ander strand te bekijken en te relaxen.

Je kan naar het strand gaan en lekker met je handdoek op het zand gaan liggen. Je hoeft geen bedje te huren of van allerlei drankjes kopen. Neem je eigen koelbox mee, en geniet van je zelfgemaakte lekkernijen en drankjes. Dit scheelt je veel geld en zo kun je toch genieten van een lekker dagje strand. Ook al is Bali goedkoop, als je een dag op het strand ligt en een bedje huurt, en van allerlei drankjes en eten besteld, kun je zo 100 euro per persoon kwijt zijn. Maar dit hoeft dus niet zo te zijn als jij je eigen drankjes en eten mee neemt naar het strand.

Nog 1 tip, ga in de ochtend uren of tegen het eind van de middag naar het strand. Het kan super heet zijn midden op de dag. En vergeet je zonnebrand niet mee te nemen. 

2. Zonsondergang/ zonsopgang

8 tips die je gratis kan doen op Bali
Zonsopgang in Sanur

Als je nu toch op het strand ligt, kun je meteen genieten van de zonsondergang. Een zonsondergang is zo mooi om te zien. En dat kun je natuurlijk het beste doen vanaf het strand. En je kan van de zonsondergang genieten met een lekker zelfgemaakt drankje erbij.

Zo hoef je geen dure cocktails te kopen bij een strandtentje. De alcohol is echt heel duur op Bali namelijk. Zo heb je al een hele dag met gratis activiteiten. Als je iets eerder opstaat, kan je ook een zonsopgang bekijken. Hoe mooi is het om wakker te worden samen met de zon? De mooiste zonsopgang heb ik gezien in Sanur op het strand. 

3. Bezoek een lokale markt

8 tips die je gratis kan doen op Bali
Lokal markt

Een lokale markt bezoeken is geweldig als je het cultuur van het (ei)land wilt leren kennen. Op een lokale markt vind je vaak veel dingen die je op toeristische plekjes niet ziet. Ik kan je aanraden om een markt in de ochtend uren te bezoeken. Midden op de dag is het te heet. Als je over de markt loop hoef je natuurlijk niets te kopen en kun je ook gewoon kijken kijken maar niet kopen ;). Maar de producten zijn hier zo goedkoop. Het is natuurlijk wel leuk om een souvenirtje mee te nemen.

Ik kan je ook aanraden om hier je fruit en groentes te kopen in plaats van in de supermarkt. Je kan lekker eten op de markt, en ze hebben kraampjes met verschillende sapjes die je kan kopen. Allemaal voor een spot goedkope prijs. 

4. Motorbike tour

8 tips die je gratis kan doen op Bali
Motor Bike tour

Zoals ik al zei in het begin, je kan een tour boeken bij een tourguide. Maar je kan zelf natuurlijk ook op avontuur gaan en alles lekker zelf ontdekken. Pak je scooter en ga er op uit. Je kan zelf een plan maken met verschillende pitstops, wat wil je graag zien? Wat wil je bekijken? Waar wil je naartoe? Maak een leuke route voor jezelf,stippel deze uit, en neem je eigen eten en drinken mee (of eet bij een lokale warrung waar je niet veel geld kwijt bent voor je lunch of diner).

Je kan natuurlijk ook zonder plan gaan, en dan gewoon maar zien waar je uitkomt. Ook heel erg avontuurlijk. Zorg wel dat je internet op je telefoon hebt. Via google maps kun je zien waar je bent en waar je naartoe moet. Bali is een eiland, maar ja, je kan wel verdwalen. 

5. Shoppingmalls

8 tips die je gratis kan doen op Bali
In de meeste shopping malls kun je ook super gave foto’s maken

In een shoppingmall kun je gewoon gratis naar binnen, je betaald geen entree en het is lekker om een dagje af te koelen en rond te lopen in de airco. Maar hier word je natuurlijk wel verleid om allerlei dingen te gaan kopen. Dit hoeft dus niet. Je kan ook kijken kijken maar niet kopen 😉 .

Een winkelcentrum op Bali vind ik zelf best wel indrukwekkend. Leuk om er door heen te lopen en te zien wat voor een soort winkels ze hebben. Ik ben in verschillende shoppingmalls geweest. Er is een winkelcentrum waar je de vissen kan voeren. Een winkelcentrum waar je een mooie zonsondergang kan bekijken, maar er is ook een shoppingmall met een achtbaan op het dak. Allemaal erg leuk om te bekijken dus, en ook leuk om er foto’s van te maken. 

6. Rijstvelden

8 tips die je gratis kan doen op Bali
Rijstveld

Ja hoor, de rijstvelden kun je gewoon gratis bekijken. Vaak kun je een rijstveld bekijken vanaf een restaurant waar je uiteindelijk wel iets te drinken of te eten moet kopen. Maar je kan ook gewoon een paar foto’s schieten en dan weer verder gaan. De mooiste rijstvelden vind je in Ubud. Dat is omdat de rijstvelden hier hoger liggen. Maar je vind ook mooie rijstvelden in Canggu dicht bij de Tanah Lot tempel bijvoorbeeld. Klik hier voor “De 10 mooiste rijstvelden van Bali”

Naast dat je prachtige foto’s kan maken van de rijstvelden, kun je er zelf ook nog door heen lopen. Een super mooie ervaring vind ik zelf. Je kan het beste de rijstvelden bezoeken na het regenseizoen. De regen zorgt er voor dat de rijstplanten extra goed groeien en natuurlijk een mooie kleur groen krijgen. Nog 1 tip, bezoek de rijstvelden vroeg in de ochtend, of in de namiddag. De zon is niet zo heet, maar ook heb je kans dat er minder toerisme is. In Tegallalang (Ubud) vind je de meeste populairste rijstvelden. Hier kun je ook schommelen over de rijstvelden (dit kost wel ongeveer 10 euro).

7. Hiking

8 tips die je gratis kan doen op Bali
Wandelen in de bergen

Ben je gek op hiken? Dan kun je dit dus ook gratis doen op Bali. Het beste om te hiken op Bali is tussen mei en september. Dat is dus in het seizoen dat Bali het droogst is. Zo heb je de beste views, en minder kans dat het slipperig is. Er zijn geweldige plekken op Bali waar je naartoe kan hiken. 1 van de populaire plekken om te hiken is naar Mount Batur. Er zijn veel mogelijkheden hoe je dit kan doen. Je kan een tour boeken, maar er is ook een mogelijkheid om dit zelf te doen/ regelen.

Er zijn verschillende groepen mensen die hiken en die dit samen met elkaar regelen, wil je mee doen in zo’n groep? Neem dan contact op met mij. Natuurlijk zijn er meerdere mooiere plekken op Bali waar je kan gaan hiken maar dit was even een voorbeeld. Wat ik zelf een keer heb gedaan is gewoon ergens naar toe lopen en ik zie het wel waar ik uit kom. Zo kom je ook mooie plekjes tegen en onderweg vind je altijd wel een gelegenheid om water te kopen of ergens lekker te gaan eten. Dus hou je van een uitdaging, en hoeft het allemaal niet zo gepland? Just follow the road 😉

8. Bezoek een tempel

8 tips die je gratis kan doen op Bali
Temple

Oké niet alle tempels zijn gratis te bezoeken en vaak mag je ook niet zomaar in een tempel komen. Maar wil je wel beetje een sfeer van een tempel krijgen? En er niet perse voor betalen? Dan raad ik aan om in Ubud de tempel Sawaratu te bezoeken. Hier mag je niet naar binnen, maar het is wel heel erg mooi om hier een aantal foto’s te schieten. Alleen al aan de voorkant van de tempel staan is al prachtig. Wandel heerlijk langs het water en geniet van de mooie omgeving. Deze tempel bevind zich in het centrum, dus je kan daarna direct door naar de Ubud markt die je ook gratis kan bezoeken.

Zoals ik al eerder aangaf voor de meeste tempels moet je een kaartje kopen, maar eigenlijk vallen de prijzen heel erg mee voor een kaartje. De bekende tempel in Uluwatu (Pura Lahur) betaal je ongeveer 3 of 4 euro voor om binnen te komen. Maar er zijn ook tempels (zoals Tanah Lot in Canggu) waar je maar 1 euro voor de entree betaald. 

Dit waren de 8 tips die je gratis kan doen op Bali. Best wel wat activiteiten die je gewoon gratis kan doen dus. Hopelijk zit er iets tussen wat jij leuk vind om te doen. Laat het me weten welke jou favoriet is, in de reacties hieronder deze blog.

Meer leuke tips en adviezen? Misschien zijn 1 van deze boeken wel leuk om te lezen voordat je naar Bali gaat. Handige tips en leuke weetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »