Met het cruiseschip van de Nieuw Statendam(van de Holland America Line) zijn wij in Ocho Rios geweest. En een bezoek brengen aan de geboorte plaats van Bob Marley in Ocho Rios is zeker iets wat je niet mag missen als je in Jamaica bent. Daarom besloten mijn man en ik, de 9 miles toer te boeken toen wij in Ocho Rios waren. Wij bezochten het huis en de omgeving van de reggae leggend, Bob Marley.

Cruiseschip Bob Marley, Ocho rios
In de cruise terminal

De 9 Miles Bob Marley toer is 1 van mijn favoriete activiteiten die ik heb gedaan toen ik in Jamaica was, dit is echt de moeite waard en interessant. Ook als je geen Bob Marley fan bent.

Vanaf het cruiseschip zochten wij een taxi net buiten de cruise poort. Er staan genoeg taxi’s die je overal en nergens heen kan brengen en ook nemen ze je mee op andere tours als je dat wilt. Wij gingen dus naar het huis van Bob Marley, en wat een mooie rit was dit zeg. De natuur in Jamaica is echt geweldig mooi. Het was ongeveer 40 minuten vanaf de terminal naar het huis van Bob Marley.

Cruiseschip Bob Marley, Ocho rios

Entrée Bob Marley, 9 Miles tour

Als je binnen komt, heb je een souvenir winkeltje met allerlei Bob Marley spulletjes. Van t-shirts, tassen, asbakken, pijpjes, smoking paper, etc.

De entree voor de Bob Marley 9 Miles toer kost $25 per persoon, voor kinderen kost het $12. Maar ik weet niet of je deze toer met kinderen wilt doen jonger dan 12 jaar.

In een groepje van ongeveer 10 mensen krijg je een rondleiding in de omgeving waar Bob Marley is opgegroeid. We starten bij het huis van zijn moeder. Hier kregen we uitleg van onze toer gids, over de geschiedenis van Jamaica en zijn moeder zelf en dus de achtergrond van Bob Marley.

Cruiseschip Bob Marley, Ocho rios
Hier sta ik in het huis van Bob zijn moeder

Vanuit daar gingen we naar de kamer van Bob Marley zelf waar hij dus sliep, we mochten hier toen geen foto’s van maken helaas. Maar het was een klein simpel kamertje. Op deze plek kregen we uitleg over wat Bob in zijn vrije tijd deed, en met wie hij omging.

Na zijn kamer te hebben gezien gingen wij richtig het graf van zijn moeder en van Bob Marley zelf. Hier mochten wij ook geen foto’s of video’s van maken en we moesten onze slippers/schoenen uitdoen en op blote voeten naar binnen uit respect. Erg indrukwekkend moment, en ook heel apart en speciaal om het graf van Bob Marley te mogen bewonderen.

Nadat wij het graf hebben gezien, vertelde onze toer gids over de “Tomb Stone” dit is de steen waar Bob Marley altijd op zat en ideetjes kreeg over zijn songs en teksten. Mijn man nam de eer om op deze steen te gaan zitten, waar Bob Marley ook vaak opzat. Zie de foto hieronder.

Cruiseschip Bob Marley, Ocho rios
Op de Tomb Stone waar Bob Marley vaak opzat

Een toer door Bob Marley zijn huis en omgeving, zou niet compleet zijn zonder wat groen. Ja wiet dus, en dat verkochten ze daar in een huisje nadat wij het graf hadden bewondert. Je kon er wiet van de plant kopen, maar ook hadden ze brownies met wiet erin, space brownies dus. Als je met het cruiseschip bent, dan raad ik je aan geen wiet mee terug te nemen naar het schip. Dit is namelijk illegaal. Als je een joint wilt roken, dan kun je dat gewoon op de plek van de tour zelf doen.

We hebben zijn omgeving, zijn huis en zijn graf gezien, maar dat is niet het einde van de toer. We kregen ook nog een zaaltje te zien met verschillende platen van Bob Marley, zijn gitaar, en de samenwerkingen met andere artiesten.

Cruiseschip Bob Marley, Ocho rios
Ik met de gitaar van Bob Marley

Hoe gaaf en hoe speciaal is dit om met de gitaar van Bob Marley op de foto te staan. Ik vind het een eer dat ik dit heb mogen mee maken. En het was echt super interessant om dit allemaal te mogen zien en te weten te komen.

In het museum kregen wij uitleg over de artiesten waar hij mee heeft samen gewerkt en ook over de band waarin hij speelde, The wailers.

Cruiseschip Bob Marley, Ocho rios

Toen de toer voorbij was konden we nog lekker genieten van de muziek die daar live werd gespeeld, en was het tijd om een joint te roken. Oké, helaas niet voor ons want wij moesten weer terug naar het schip om te gaan werken.

Ik had zeker nog wel langer willen blijven en willen genieten van de muziek en de sferen van Jamaica, maar te laat komen voor het schip willen we ook echt niet. De volgende keer als ik naar Jamaica ga, dan wil ik zeker deze plek weer bezoeken en dan blijven we ook wat langer. Want het was absoluut de moeite waard en ik ben veel meer te weten gekomen over Bob Marley en zijn achtergrond. Heel interessant en mooi dat ik dit heb mogen mee maken.

Zijn er hier mensen fan van Bob Marley? En zouden jullie deze toer willen boeken ook al ben je geen fan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »