In deze blog ga ik jullie vertellen hoe het is om op Bali te wonen in deze corona tijd. Voor elk land is het anders om met deze situatie te leven en hoe je met de regels omgaat. En zelfs per persoon is het verschillend hoe jij in deze situatie leeft. Ik schrijf dit verhaal dan ook uit mijn eigen ervaring.

Mijn Corona verhaal

Om maar bij het begin te beginnen, wanneer deze virus is verschenen. Begin maart, ik had net mijn bruiloft achter de rug en de meeste familie leden van mij, zijn alweer vertrokken naar Nederland. (Lees hier meer over mijn bruiloft op Bali)

Ik ben al vanaf oktober 2019 op Bali en zoekend naar een baan in de horeca als serveerster. Nou is dat niet heel erg makkelijk. Er zijn een aantal redenen waarom ik niet word aangenomen. En dat is:

 • Lokale bevolking krijgt voorrang (wat logisch is)
 • Ze nemen me niet aan omdat ik te duur ben(als buitenlander)
 • Vanuit het bedrijf moet er veel geregeld worden zoals een werk vergunning
 • Het kost gewoon extra geld om een expat aan te nemen

Nou de corona virus word verspreid is er weinig kans om een baan te vinden in de horeca, de meeste hotels,bars,restaurants en cafes gaan natuurlijk sluiten. Er zijn weinig of eigenlijk helemaal geen toeristen en iedereen wil veilig thuis blijven in verband met de virus.

Er is niks te beleven op Bali, alles is gesloten en de toko’s mogen openblijven tot 9 pm. Solliciteren als serveerster zat er voor mij dan ook niet in, het heeft toch geen zin, dacht ik.

De maanden maart, april, mei, juni, juli en half augustus waren moeizaam. Ik en mijn man leefden van een half salaris. Mijn man werkt als manager in een restaurant, maar wegens corona in deze maanden gesloten (maar kreeg nog wel zijn halve salaris betaald in deze maanden dat hij niet werkte)

Dat is niet veel, maar veel naar buiten gingen we ook niet, en de enige vaste lasten die we hebben zijn, huur, scooter en boodschappen.

We waren vooral veel thuis, muziek maken, kletsen met de buren, wandeling maken, Netflix kijken, en ook heb ik veel geslapen.

Ja ik heb me best verveeld, niet weten wat ik met me leven moest en voelde me erg nutteloos en een nietsnut. Ik wil wat doen, ik moest wat doen. Maar wat?

Al deze maanden verspild aan Netflix, en ja eigenlijk helemaal niks doen. Ik moest de knop omzetten en heb een laptop aangeschaft en ben begonnen met deze website. Al mijn verhalen en ervaringen wat ik heb mee gemaakt uitgeschreven. En uiteindelijk een passie gevonden in het schrijven van mijn verhalen en ervaringen.

Met de situatie nu, hoe ik leef, woon, en de situatie rond om corona merk ik weinig tot geen verschil, alleen dat er een stuk minder toeristen zijn en dat er bepaalde winkeltjes en restaurants dicht zitten. Ik leef mijn leven en doe regelmatig leuke dingen.

Zoals, dansen, uit eten gaan, naar het winkelcentrum en lekker stand hangen.

Dit is mijn verhaal, maar het verhaal in Bali is triest. Er zijn mensen die maanden lang niks verdienen, struggelen, en niet voor hun zelf en families kunnen zorgen. De lokale bevolking heeft het moeilijk. Gelukkig zijn er verschillende organisaties waar je kan doneren zodat de mensen geholpen worden. Deze organisaties zijn nodig, want anders is er geen hulp.

Klik hieronder op de links om te zien hoe jij kan helpen in deze corona situatie op Bali!

Projectnasi

Bali children’s project

Let’s help Bali

De corona situatie op Bali


Bali is een toeristen eiland en moet het echt van de toeristen hebben. Geen toeristen geen inkomen.

De afgelopen maanden zaten veel restaurants, hotels, en barretjes dicht. Alles is dood stil in Bali, wat best wel bizar is om te zien. Wat normaal zo levendig is, is er nu niks meer te beleven.

Kuta en Seminyak zijn de bekende plekken op Bali. Hier komen de meeste toeristen. Maar in de afgelopen maanden is er dus niemand te bekennen. In het begin zat alles dicht. Ook de stranden en sommige parken zaten dicht.

Lege straten in Kuta

Op dit moment zijn er een aantal winkels open in Kuta en Seminyak. Zoals Havaianas, sportwinkels, sieraden winkels en een paar souvenir winkeltjes. Maar ook zijn er sommige hotels en restaurants weer geopend sinds begin oktober.

Sommige souvenirs winkels zijn geopend

In de andere populaire plekken van Bali (Ulluwatu, Ubud, Canggu) begint het ook meer en meer te leven. En dan bedoel ik de hotels, restaurants,cafe’s, barretjes gaan weer open, winkels zijn open, en je kan activiteiten ondernemen zoals dans lessen, surfen, yoga events, uitgaan, en je kunt verschillende tours boeken enz. Vooral Canggu is weer levendig om dat hier ook veel expats leven.

Dus de meeste bezienswaardigheden zijn inmiddels geopend, maar vaak wel dus maar een halve dag of tot een bepaalde tijd.

Deze foto is genomen in November, en zoals je ziet op de achtergrond zijn er veel lokale toeristen.

De toeristen die Bali op dit moment heeft zijn dus de mensen die zelf in Indonesië wonen. Vooral uit Jakarta komen er veel mensen naar Bali. Maar er zijn ook nog veel expats die hier op Bali leven.

*Sinds 2 weken hebben ze een nieuwe regel ingevoerd dat alle openbare ruimtes mogen open blijven tot 9 uur in de avond

Corona regels op Bali

Poster met informatie en regels over de corona

De restaurants zijn niet vol, de hotels zijn niet vol zoals het altijd geweest was, maar er zijn wel mensen die hier gebruik van maken. Het is eigenlijk super voordelig om nu via bijvoorbeeld een Airbnb, een villa of een hotel te boeken. De meeste activiteiten hebben op dit moment een “corona” prijs.

Plus alles is “corona proof” en het is heerlijk rustig. Hieronder de regels die alle winkels, hotel, restaurants gebruiken:

 • Masker verplicht
 • Handen wassen voordat je binnen mag komen
 • Je lichaam temperatuur word gemeten
 • 1 meter afstand

Beveiliging checkt je temperatuur voordat je binnen mag komen

En een masker is trouwens in elk gebied verplicht, dus ook als je over straat loopt en als je met de scooter rijd moet je een masker op. Dit word gecontroleerd. Vaak zijn er controle punten en als je word aangehouden zonder masker, dan betaal je 100k rupiah ( dat is ongeveer 6 euro ).

Ook worden de straten hierop Bali gedesinfecteerd. Met een soort van sproeier op de auto worden de straten bespoten met een chemisch spul. Dit word 1 keer in de zoveel tijd gedaan.

Hier links op de foto zie je dus 2 mannen in de wagen en de linker man houd een sproeier vast om de wegen te desinfecteren.

Hoe gaat de bevolking om met de situatie en de regels?

Wat ik zie is dat de meeste mensen wel een mondkapje dragen op de scooter en op straat. Er zijn een aantal mensen die het niet hebben. Maar er word dus wel gecontroleerd door de politie. Mondkapjes werden hierop Bali trouwens altijd wel gedragen door de lokale bevolking.

Zonder mondkapje kom je nergens binnen. Veel openbare ruimtes hebben vaak mondkapjes bij de ingang liggen die je krijgt als je geen mondkapje draagt.

Iedereen heeft er natuurlijk een andere mening over en ik kan niet zeggen wat de mensen hier precies denken. Maar voor mijn gevoel word er hier op Bali niet te paniekerig over gedaan. Ik bedoel, de mensen gaan nog steeds uit, en naar restaurants, en zodra je binnen bent, gaat het mondkapje af. ( hoe kun je anders eten en drinken? Of normaal communiceren? )

Vergeleken met Nederland (en heel veel andere landen) is er best wel veel mogelijk hier. Zolang je dus maar netjes je handjes wast (wat je voor de corona virus ook al hopelijk deed) en een masker op hebt.

Reizen vanaf Bali

Binnenlandse vluchten zijn wel mogelijk, afhankelijk van je bestemming binnen Indonesië en de regel geving van de lokale gouverneurs. Je moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals negatief getest zijn op COVID 19 door middel van een PCR-test en een swab test.

De grenzen in Bali zijn gesloten, geen toegang voor buitenlanders tenzij je een werkvergunning of een familie Kitas hebt.

Kun je reizen naar een ander land vanaf Bali? Dat is dus afhankelijk naar welke bestemming je wilt vliegen en welke regels dat land heeft opgesteld. Ik zou bijvoorbeeld wel terug mogen vliegen naar Nederland, als ik aan de voorwaarden voldoe.

Helaas dus nog niet mogelijk om te reizen naar Bali tot nu toe tot en met 28 januari. Ook hier worden de regels elke keer weer anders. En is het afwachten wanneer de toeristen weer mogen komen naar dit prachtige eiland.

Vakantie naar Bali als de corona situatie voorbij is?

wil je wel alvast warm worden voor Bali? En zien wat er allemaal te doen is op dit mooie paradijs? Welke plekken je absoluut gezien moet hebben op Bali? En waar de leukste en goedkoopste plekjes zijn om te verblijven?

Lees dan dit boek wat ik hierboven heb vermeld. Deze meid die dit boek heeft geschreven woont ook op het eiland en weet alle geheime plekjes die je moet bezoeken op het eiland, maar ook staan er de beste chauffeurs in en waar je heen moet gaan om lekker te eten en te koken.

Het is eigenlijk een boek voor solo girls, maar ik kan je vertellen dat dit boek voor iedereen bestemd is als je een geweldige tijd op Bali wilt.

2 COMMENTS

 1. Ik kan niet wachten dat ik weerheen mag en mijn bali familie een knuffel te geven. Maar het is hier ook niet best ik mag niet werken als kapster en krijg ook geen inkomen dus kan ik misschien dit jaar weer niet naar bali. Heb mijn bali familie ondersteund.

  1. Hallo Elvira!
   Ik snap dat je niet kan wachten, hopelijk mag het snel weer. Wat vervelend dat je ook geen inkomen hebt. Word je ook niet geholpen door de regering? Hopelijk komt het allemaal goed en mag jij ook weer snel aan het werk.

   Groetjes Lesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »