Op het moment toen ik had besloten om naar curaçao te verhuizen kreeg ik heel vaak te horen, wel oppassen he, Curaçao is toch gevaarlijk? Goed opletten op jezelf hoor, Curaçao daar heb je toch veel criminaliteit? Nou nou zeg, criminaliteit heb je overal wel, en oppassen en opletten op jezelf moet je inderdaad doen, in welke wereld deel je ook bent.

Toen ik ging verhuizen wist ik eigenlijk vrij weinig over Curaçao, en omdat iedereen eigenlijk mij een soort van “bang” probeerde te maken, met de criminaliteit, en dat het zo erg is daar, werd ik eigenlijk wel een beetje bang.

Maar ik had er ook wel schijt aan. En ik vergat meteen wat er werd gezegd over de criminaliteit toen ik op Curaçao aankwam. Er is niet veel gebeurd, maar ik heb wel een aantal mindere leuke situaties mee gemaakt. En daar ga ik je hier in deze blog over vertellen. Dit is dus mijn verhaal en wat mij is overkomen.

Het 1ste jaar op Curaçao

Nou daar gaan we, aangekomen op Curaçao. Ik had een mooi huis, die ik deelde met mijn collega in een best wel een goede wijk.

Steenrijk heette de wijk. Overal dichtbij, supermarkt, werk, strand, uitgaan gelegenheden, noem het maar op. Er gebeurde daar echt helemaal niks. Tenminste ik heb daar nog nooit iets raars, engs, of weet ik veel wat mee gemaakt. Ons huis was ook heel goed beveiligd. Met hekken erom heen enzo ( leek wel een gevangenis).

Daar was ik natuurlijk niet aan gewend, en toen ik dat zag, dacht ik wel een beetje van, hmm vreemd. Is het dan toch “zo” erg op Curaçao. Ik woonde in een buurt met veel lokale mensen en sommige buren hadden ook een heel hekwerk, maar lang niet iedereen. Het eerste jaar dus eigenlijk geen criminaliteit meegemaakt. Wat zat iedereen toch te zeuren dat Curaçao zo gevaarlijk was.

Maar het word natuurlijk nog wel spannend hoor. Hoe langer ik op Curaçao woonde, hoe meer situaties er voor kwamen.

Hier een situatie wat ik heb meegemaakt met diefstal uit de auto. Dit is bij mij 1 keer gebeurt, maar sommige mensen hebben hier wel vaker last van. (hoe dan?) Ze zeggen altijd ook, niks in je auto laten zitten. Haal al je belangrijke spullen uit de auto. Of verberg het goed. (raad ik niet aan, haal al je spullen er gewoon uit, of je kan een ingeslagen ruit verwachten).

Goed, ik heb dus een keer mijn tas in de auto laten liggen. Niet mijn auto, want die had ik dus niet ( ook geen rijbewijs, maar ik kan wel rijden hoor ). En bij terug komst was de ruit van de auto dus ingeslagen en mijn tas was weg. Nou echt dom hoor, eigen schuld, waarom laat jij je tas dan ook in de auto?

Nou, wij waren van plan om uit te gaan in Bermuda (kennen jullie die nog? Dus dit is gebeurd op de parkeer plaats van het waaigat, tegen over de bioscoop ) en ik had een grote tas bij me ( hele dag niet thuis geweest en al de hele dag op sleep touw met deze tas ).

Anyways, ik wou niet met deze grote tas en inkopen van die dag, de Bermuda in. Dus daarom heb ik mijn tas in de auto gelaten, maar ik heb wel gelukkig mijn telefoon mee genomen naar binnen. Dus die had ik nog. Wat ik kwijt was? Mijn paspoort, huissleutels, papieren, kleding, aankopen wat ik die dag had gekocht ( secret ) en nog een aantal andere spulletjes zoals make up enzo. Ja echt balen.

En ik kwam mijn huis in de avond niet binnen, dus dat werd bij iemand anders blijven pitten en de volgende dag moest ik alles regelen natuurlijk want het belangrijkste was weg, mijn paspoort. En dat is echt gewoon niet leuk ( lees: fucked up ) als je deze kwijt bent op Curaçao. Aangifte doen, naar het gemeente huis, en dit alles kost heel veel tijd op Curaçao.

Inbraak op Curaçao

Nu kan er dus uit jouw auto gestolen worden maar er kan ook ingebroken worden in jouw huis. Dit heb ik 2 keer mee gemaakt op Curaçao, 1 keer in Nederland en 1 keer in Frankrijk.

Ik woonde al een lange tijd op Curaçao, en op het moment dat er bij mij werd ingebroken waren er gelukkig geen waardevolle spullen mee genomen. Tenminste niet van mij, wel van mijn vriendin.

Ik woonde samen met mijn beste vriendin in een best wel veilige buurt. Dicht bij de ambassade van Amerika. En er hingen ook veel camera’s in die straat. Dus dan denk je, hier word toch niet ingebroken? We hadden een mooi uitzicht over de stad Punda.

Nog steeds vreemd eigenlijk dat er op die plek is ingebroken net op het moment dat de verhuurder splinter nieuwe televisies had geplaatst in de appartementjes.

We woonden op een terrein met nog 3 andere huurders. Ik werd gebeld op werk door een vriendin die daar ook op het terrein woonde, en zij vertelde dat er bij ons was ingebroken.

Het was al bijna het einde van mijn shift van werk, en toen ik aankwam in ons huisje, stond echt alles op zijn kop. Alle kleren uit de kast, bed omgegooid, laptop van mijn vriendin was weg en dus ook zo de TV wat aan de muur hing. Het enige waardevolle wat ik had was mijn radio, en die hadden ze niet mee genomen (lucky me).

Die avond heb ik niet thuis geslapen maar bij een vriend. En mijn vriendin ook. De volgende dag hebben we de boel opgeruimd. Pfff, wel even schrikken hoor. Dit soort dingen zijn nooit leuk, maar dit kan je overal gebeuren.

Dit is hoe onze kamer eruit zag, via dat raampje zijn ze naar binnen geklommen.

De tweede keer dat er werd ingebroken bij mij, woonde ik met 2 andere meiden in een huisje in de penstraat. Dat is dicht bij het Avila hotel voor de mensen die bekend zijn in Curaçao.

Het was ongeveer 5 minuten lopen van mijn huis naar Avila Beach Hotel. Op zich prima buurt, veel lokalen, en de huur was lekker goedkoop. We hadden volgens mij wel een alarm systeem, maar het huisje zelf was niet goed beveiligd. Je kon er makkelijk inbreken. Dus dat is ook gebeurd, we weten niet wie of hoe het is gebeurd, maar gelukkig waren al mijn spullen nog in mijn kamer.

Ik had een Ipad en een televisie en ik ben blij dat deze niet zijn mee genomen. Ik kan me eigenlijk ook niet goed herinneren of er iets mee genomen is van mijn vriendinnen. Misschien heeft het alarm hem of haar toch afgeschrikt. Nou, mij heeft het ook afgeschrikt. En ik ben bij een vriend blijven slapen, samen met mijn tv en Ipad. Natuurlijk wel weer naar een tijd terug verhuist naar mijn “eigen” huisje. Maar ben daar ook niet meer lang verbleven. Uiteindelijk toch verhuist naar een betere buurt, betere appartement en dichter bij mijn werk (huur wel stuk duurder).

Dus zover de inbraken, maar nu komt het. Het aller spannendste wat ik heb meegemaakt op Curaçao. ( uiteindelijk viel dat best wel mee hoor ).

Overvallen op Curaçao

Ik weet nog goed dat het Koninginnedag was, die dag. En ik was al flink aan het feesten de hele dag met collega’s en vrienden. Alles super gezellig en leuk. Een collega en een vriend brachten mij naar huis die avond/nacht en we zouden nog bij mij een afsluit drankje drinken.

Ik had een huisje, die ik samen deelde met een een andere vriend, achter een studenten huis. Bij aankomst bij mijn huis kwamen er 2 jongens op ons af. Waarschijnlijk wachtend in een bosje ergens, want ik heb ze niet gezien toen ik aankwam in de auto. Ik was dan ook wel erg dronken moet ik eerlijk toegeven.

Ik liep voorop en mijn 2 vrienden achter mij, en ik hoorde al dat zij werden benaderd. Ik had best wel hoge hakken aan, en ik schopte ze uit, op het moment toen ik hoorde: Geef me al je spullen! En ik rende vervolgens naar de achterkant van mijn huis.

Ik denk dat ik mijn tas probeerde te verstoppen ergens. Poging mislukt, want 1 jongen die kwam achter mij aan en zei: Wat ben jij van plan?!? Het was zo donker, ik zag echt niks (plus ik was dronken).

Ik denk dat ik iets zei van, rot op! En ik slingerde wat met mijn handen ( probeerde ik nou te slaan?) Ik voelde dat ik tegen iets aankwam, ik weet niet of dat een echt pistool was of niet. Ik denk eerlijk gezegd van niet, en dat de jongens ons gewoon probeerde bang te maken.

Ik moest mijn tas af geven, en ik deed dat ook maar gewoon. En toen rende de 2 jongens hard weg. Mijn 2 vrienden die stonden iets verderop met hun handen omhoog, en 1 van hun heeft de jongen die ons beroofde laten struikelen. En dat ging best wel hard, want er lag veel grind rond om mijn huis. Dus die ging volop met zijn smoel in het grind.

En ik heb zo’n geluk dat hij dit heeft gedaan. Daardoor zijn ze geschrokken, hebben ze mijn tas laten vallen en zijn ze nog harder weg gerent.

Diezelfde vriend was ook erg slim, en op het moment dat hij een pistool tegen zijn hoofd aan kreeg, heeft hij meteen al zijn spullen uit zijn zak gehaald en op de grond laten vallen. Dus hij zei dat hij niks bij zich had.

Helaas voor mijn andere vriend iets minder geluk en hebben ze zijn Iphone mee genomen. Die pistool hebben ze nooit gebruikt. Wij aller drie wisten bijna zeker dat deze niet echt was. De jongens waren jong ( ik denk 16 of 17 ) en van Curaçao. Jammer dat dit is gebeurd. Maar ik heb zoveel geluk gehad, we leven nog, er is geen geweld gebruikt, ik ben niet verkracht, en ik had mijn tas met inhoud nog. ( alleen door de adrenaline niet meer dronken ).

Ik weet niet of ik nu kan zeggen, dit gebeurd ook overal, want ik kan me niet voorstellen dat dit in mijn woonplaats Hengelo gebeurt. Maar het kan eigenlijk dus wel (heb ook genoeg rare dingen in Hengelo mee gemaakt). Je moet gewoon altijd oppassen en voorzichtig zijn.( waar je ook bent ). En situaties zoals wat ik hierboven heb beschreven kun je niks aan doen.

Maar om even een voorbeeld te noemen van een vriendin van mij. Zij liep alleen in de nacht over straat, en is toen beroofd. Ja dat is niet erg slim. Ik kan niks zeggen over dat ze alleen over straat liep, want ik zou dat zelf ook doen. En ja dat heb ik ook een paar keer gedaan in de nacht. Blijkbaar heb ik gewoon heel veel geluk gehad. Maar ik raad het absoluut niet aan om te doen. Zorg dat je altijd met mensen bent, en dat je in de avond/nacht met de auto gaat of met iemand kan mee rijden. Wees gewoon voorzichtig.

Dus ga jij naar Curaçao? Denk niet teveel na over de criminaliteit. En leef niet in angst. Denk er gewoon bij na.

  • Haal alle spullen uit je auto
  • Let op je eigendommen als je ergens bent ( strand, restaurant etc.)
  • Beveilig je huis of appartement zo goed mogelijk

Wat mij is overkomen, valt allemaal reuze mee. Maar ik heb wel ergere verhalen gehoord en gelezen. Zo heb ik een verhaal gelezen over een dame die is ingestapt bij een vreemde vrouw. Nou wat zij heeft mee gemaakt, wens ik echt niemand toe. Hieronder de link naar het verhaal. https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-stagiair-ontvoerd-op-curacao-ik-vreesde-urenlang-voor-m-n-leven~a71b972e/?referrer=https://www.google.com/

Dus stap nooit bij een vreemde in de auto, wacht op je taxi, of vrienden. Om heel eerlijk toe te geven. Ik heb dit ook een keer gedaan. Bij een oudere man, hij zei dat hij mensen oppikte en thuis bracht om extra geld te verdienen. Toen ik dit deed was het overdag en heb wel eerst even gekeken of hij alleen was. Maar alsnog zou ik dit in Nederland doen? Zou jij bij een vreemde in de auto stappen in Nederland? Nee, maar in Nederland kun je zelf makkelijk met het openbaar vervoer of fiets ergens komen. In Curaçao is dat toch wel lastiger en soms is de situatie gewoon anders.

Nogmaals leef niet teveel in angst en denk niet teveel na over “criminaliteit”. Just enjoy Curaçao, it is a beautiful island. Ik ben wel benieuwd of jij ooit op Curaçao heb gewoond? (Of er misschien nog steeds woont?) En of op vakantie bent geweest? En wat vind jij van de criminaliteit op Curaçao? Laat het me weten in een reactie onder deze blog. Ik ben zeer benieuwd.

Wil je op vakantie naar Curaçao?


Dat is helemaal begrijpelijk. Want Curaçao is een prachtig eiland en ik kan je zeker aanraden om op vakantie te gaan naar dit paradijs. Ben je nou benieuwd hoe duur een vliegticket kost? KLIK HIER en bekijk de beste deals naar Curaçao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »