Mijn vorige blog ging over mijn allereerste cruise op de Zuiderdam. Een 11 daagse cruise richting de Caribbean. Ik vond het zo leuk om deze blog te schrijven, vooraal omdat ik veel leuke herinneringen naar boven haalde. Ik werk op dit moment niet meer op een cruise ship, maar ik ga je eerlijk bekennen, ik mis het leven op een cruise ship zeker wel. En ik droom er nog altijd van, dat ik op een cruise ship werk.

In uniform voor het schip

Daarom heb ik besloten om nog een blog te schrijven over een cruise op de Koningsdam. Toen ik 1 maand op de Zuiderdam aan het werk was, werd ik overgeplaatst naar een splinter nieuw schip, de Koningsdam. Dit schip lag in Italië, en ik werd overgeplaatst in maart 2016. Heel spannend een nieuw schip opbouwen, maar ook heel erg stressend.

Ik ga jullie niks vertellen over hoe en wat het is om een schip op te bouwen. Maar ik ga jullie wel vertellen over een cruise in Noorwegen. En waarom een cruise richting Noorwegen helemaal nog niet zo saai is en juist super mooi is. Ik ga je mijn 5 beste plekjes in Noorwegen laten zien. Deze plekken heb ik met verschillende cruisen bezocht en niet in 1 cruise.

De 5 mooiste plekjes in Noorwegen

Het leukste van een cruise richting Noorwegen, is dat het schip vanuit Amsterdam vertrekt, dus ideaal als je in Nederland woont. (Klik hier om de kosten te bekijken) Lekker dichtbij en je hoeft ook geen ticket naar Amerika, Italië of waar dan ook te kopen, scheelt weer. Het schip is ook ontzettend mooi en er zijn veel faciliteiten op het schip. Dat is al een reden om met een cruise ship mee te varen. Hieronder een aantal voorbeelden wat er te doen is op de Koningsdam:

 • Lido ( verschillende soorten”kraampjes” waar je van allerlei lekker eten kunt uitkiezen )
 • Dive in (hamburger restaurantje)
 • Canaletto ( Italiaans restaurant )
 • Tamarind ( Aziatisch restaurant, en mijn favoriet )
 • Sel de mer ( frans,vis restaurant )
 • Pinnacle Grill ( steakhouse, en hier heb ik gewerkt )
 • Schoonheidssalon/spa/sauna
 • BB King, Rolling Stones, Lincon center
 • Kunst galerij
 • Fitnessruimte
 • Casino
 • Theater

En nog wel veel meer, er is genoeg te doen. Vervelen als gast doe jij je zeker niet. Maar het mooiste is om Noorwegen zelf te ontdekken natuurlijk. En ik als crew member heb ook de kans gekregen om Noorwegen te bezichtigen. Dus nu meer over het prachtige Noorwegen en wat mijn top 5 is.

Cruisen naar Eidfjord

Toen ik voor het eerst naar Noorwegen ging, dacht ik: Dit gaat saai worden, niks te doen en echt een plek waar ouderen mensen op vakantie gaan. Maar echt, wat een stom voor oordeel zeg. Noorwegen is namelijk zo ontzettend mooi, en de natuur is prachtig. Als je van het schip af komt, ruik je al meteen de frisse natuur van Noorwegen.

We komen aan in Eidfjord om 07:00 in de ochtend en vertrekken om 15:00 in de middag weer met het schip. Eidfjord is een klein dorpje, de natuur is geweldig, je kan er mooie watervallen bekijken en gaan hiken.

Hier een lijstje met de excursies van de HAL:

 • Waterfalls & Nature
 • Kajakken
 • Waterfalls & waffles
 • The best of Flam Railway
 • Cruising door Eidfjord
 • En nog veel meer

In Eidfjord is er genoeg te doen, de watervallen zijn het populairst.

Naar buiten alleen om foto’s te maken

Zelf ben ik een aantal keren wezen hiken en fietsen. En ik ben er vaak genoeg geweest dat ik soms alleen naar buiten ging om wat frisse lucht op te snuiven en foto’s te maken.

Eidfjord ontdekken
Fietsen in Eidfjord

Cruisen naar Geiranger Fjord

1 van de mooiste plekjes in Noorwegen vind ik zelf. Ik heb er zelf een super leuke ervaring op gedaan. Maar de HAL regelt natuurlijk verschillende excursies zoals: hiking naar de bergen van Geiranger, watervallen bezichtigen, Herdalsetra (1 van de grootste berg boerderijen) bezoeken, kajakken op het Geiranger fjord, fietsen en een rib cruise op Geirangerfjord.

Hiken in Geirangerfjord

Aan deze laatste excursie heb ik mee gedaan. Super gaaf! Het is mogelijk voor de crew om je in te schrijven voor verschillende excursies die de gasten ook doen. Zolang er plaats is en de mogelijkheid er voor is. Dus dit leek mij wel super mooi om te doen.

Het landschap van Geirangerfjord ontdekken vanaf een rib boot. Check de foto’s hieronder hoe super gaaf dit is om te doen.

Rib boat op de GeirangerFjord

Het was echt heel erg koud, en we werden nat in de boot, maar het was het allemaal waard. Hierboven op de foto zie je mij met de gasten van de HAL.

Mooie watervallen bekeken
Geirangerfjord

Cruisen naar Bergen

Bergen is de tweede grootste stad in Noorwegen. En als ik in de stad aankom en de gekleurde huisjes zie moet ik een beetje aan Curaçao denken haha. Bergen is een onwijs mooie stad wat veel te bieden heeft. Als je vanaf het schip richting de stad komt heb je een leuke markt waar ze allerlei verschillende soorten vis verkopen( ook walvis ). Er is een indoor vismarkt waar je verse vis en sushi kan bestellen. Wij hebben daar ook vaak op het terrasje bij het water gezeten en lekker sushi besteld.

Vis markt in Bergen

Bergen staat er om bekend dat er in deze stad de meeste neerslag valt. Met de Koningsdam cruisen wij in de lente en zomer en gelukkig hebben wij vaak genoeg ook mooi weer gehad. Gewoon een leuk weetje.

De HAL regelt natuurlijk weer een aantal leuke activiteiten en excursies. Ook regelen ze trouwens excursies in het Nederlands. Aangezien er veel Nederlanders en Belgen op de Koningsdam varen.

En wat heb ik zoal gedaan in Bergen? Natuurlijk de bekende vismarkt bekeken en lekker gegeten. En ook 1 van de top activiteiten die je niet mag missen, is om met een kabelbaan de bergen in te gaan en het mooie uitzicht te bezichtigen. Het beste kun je dit doen als het mooi weer is natuurlijk. En als het mooi weer is, staat er ook een gigantische rij voor de kabelbaan. Meestal sta je in de rij voor bijna 2 uur. Maar dat had ik er toen de tijd er wel voor over. Dit moet je toch een keer gezien hebben.

Uitzicht op Bergen in Noorwegen

Wat ook heel leuk is om te doen, is om de stad zelf te zien. Ze hebben er leuke winkeltjes en wat natuurlijk ook niet vergeten mag worden is dat je best leuke kleding en schoenen kan kopen in de deze stad. Ik ben 1 keer wezen shoppen en dat is ook wel genoeg, Noorwegen vind ik zelf namelijk prijzig. Gewoon duur zeg maar.

in de stad van Bergen

Als je met een cruise ship in Bergen bent en je wilt geen dure excursies betalen van de HAL, kun je er ook nog voor kiezen om met een hop-on hop-of sightseeing bus mee te gaan, ik denk dat je hier ongeveer 30 euro voor betaald en de bus vertrekt vanaf de cruise terminal. De bus gaat door heel Bergen en stopt bij verschillende bezienswaardigheden en je kan uitstappen op welke plek jouw leuk lijkt. Deze hop-on hop-of sightseeing bus hebben ze trouwens in meerdere steden.

Cruisen naar Flam

Dit is een mooi, schattig leuk klein stukje van Noorwegen. Ook al is flam klein, en ben ik er te vaak geweest, als ik hier aanmeer, wil ik toch altijd naar buiten. De natuur is geweldig, het is heerlijk om de frisse lucht op te snuiven, en het is een lief klein schattig dorpje.

Flam in Noorwegen

Ondanks dat Flam klein is, betekent het niet dat er niks te doen is. Er zijn genoeg activiteiten die je kan doen zoals: Je hebt er een railway museum, waar je leuke souvenirs kan kopen, je kan mee op een fjord safari, en de aller bekendste attractie is natuurijk de flam spoorlijn Flamsbana.

Het is een 20 kilometer traject en de natuur langs het spoor is echt onwijs mooi. Watervallen, groene bergen, noem het maar op. Het uitzicht is geweldig, helaas heb ik het zelf alleen van foto’s kunnen zien en van verhalen gehoord. De meeste mensen boeken een tour met deze trein omdat het ontzettend populair is. Voor de rest is het ook heel mooi om in Flam te fietsen en te wandelen. En je hebt er ook aantal watervallen die mooi zijn om te zien.

Waterval in Flam

Ik ging er altijd naar buiten om lekker bij het water in het gras te zitten en lekker te genieten van het uitzicht. De eerste paar keren ging ik altijd lunchen, maar ik zeg je eerlijk Flam is duur. Dus dit doe je misschien 1,2 of 3 keer en dan houd het ook wel op.

Relaxen in Flam

Hiken heb ik ook vaak genoeg gedaan in Flam, dit kan ik je ook zeker aanraden. De natuur is prachtig, en als je eenmaal boven aan de top bent is het uitzicht geweldig.

Cruisen naar Oslo

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, en ook de grootste stad van Noorwegen. Geweldige stad en ook weer onwijs veel om te zien en te doen.

Poort van Oslo
 • Wandelingen door de natuur van Oslo
 • Oslo sightseeing cruise toor door de Oslofjord
 • E-scooter huren en touren door de stad
 • kajakken op de Oslofjord
 • Frogner park
 • Royal Palace
 • Oslo opera house
 • Munch museum
 • Kon Tiki museum

En zo heb je nog wel veel meer bezienswaardigheden die mooi en interessant zijn om te zien. Oslo staat bekend om alle museums die ze hebben.

Stad van Oslo

Ik heb echt niet elke keer iets gedaan als ik in Oslo was. Ik ben een keer wezen shoppen, ik ben bij het hard rock cafe wezen lunchen, ik heb bij alle fonteinen in de stad foto’s genomen, foto’s genomen bij Royal Palace en heb ik al gezegd dat ik was wezen shoppen? 1 van mijn favoriete plekken in Oslo is: Joe & The Juice, lekker en gezonde sapjes.

Ben jij wel ooit eens in Noorwegen geweest? En zo ja, wat is jouw favoriete plek in Noorwegen? Ben je nog nooit in Noorwegen geweest? Zou je nu gaan, nu je deze blog hebt gelezen over de mooiste plekjes van Noorwegen?

Anders klik eens hier voor de opties en mogelijkheden voor het cruisen naar naar Noorwegen, je gaat er geen spijt van krijgen. En cruisen hoeft echt niet zo duur te zijn.

0 COMMENTS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »