Hoe ziet een werkdag eruit op een cruiseschip? Ik krijg deze vraag best vaak, en ik wil je er dol graag alles over vertellen want heel vaak krijgen mensen het verkeerde idee. Mensen denken dat je alleen maar leuke dingen aan het doen bent, en dat je de wereld aan het rond reizen bent. En dat is ook wel zo, maar er wordt ook heel hard gewerkt. Maar dat zien mensen niet. En dat komt ook omdat ik al het harde werken op een schip niet laat zien, en alle leuke dingen laat ik wel zien. Dus hier in deze blog ga ik je meer vertellen over hoe de dagen eruit zien op een cruiseschip.

Ik heb al eerder een keer wat geschreven over werken op een cruiseschip. Maar ik denk dat er wel meerdere mensen benieuwd zijn wat dat nu precies inhoud. Jullie hebben gezien welke plekjes ik allemaal heen ga en wat ik allemaal van de wereld zie, en dat het mogelijk is om van het schip af te gaan en mooie plekjes te ontdekken. Maar hoe gaat het nu precies op een cruise schip?

Waar ga ik het over hebben in deze blog?

  • Hoe werkt een contract op een cruiseschip?
  • Werken in een restaurant op een cruiseschip
  • Hoe zien de werkdagen eruit op zee?
  • Hoe zien de dagen eruit als je bent aangemeerd?

Hoe werkt een contract op een cruiseschip?

Cruiseschip

Mijn contract duurt 6 maanden, maar er zijn ook mensen (vaak mensen uit Indonesië en de Filipijnen) die een langer contract hebben. Meestal duren hun contracten wel 8 tot 9 maanden. Dit is zo op de Holland America Line, bij andere maatschappijen heb ik geen ervaring en kunnen de contracten ook langer of korter zijn. Hoelang je contract duurt hangt ook af van de functie die jij aan boord hebt. Ik spreek uit mijn ervaring als serveerster in een restaurant, en dan zijn meestal de contracten 6 maanden.

Het kan wel eens zijn dat ze vragen of jij je contract wilt verlengen, dus dan werk je nog een maand(en) of een aantal weken langer door. Je hebt hier zelf de keus in om ja of nee te zeggen. Maar ik zeg je eerlijk, als de datum in zicht is dat je contract afgelopen is, ben je echt heel erg gelukkig en wil je super graag naar huis. Dus liever wil jij je contract niet verlengen, maar soms is het moeilijk om nee te zeggen. Omdat jij je collega’s niet wilt laten vallen. Meestal vragen ze om verlenging van het contract als ze geen vervanging voor je hebben op dat moment wanneer jij vertrekt.

Ik heb zelf ook wel eens om verlenging gevraagd, omdat er iemand op het schip zat waar ik langer mijn tijd mee wou door brengen (Mijn man). Soms lukt dit wel, soms lukt dit niet. Het ligt maar net aan de situatie. Bij mij was het wel gelukt om mijn contract te verlengen, en dat was ook meteen mijn langste contract (8 maanden lang).

Maar hoe ziet een werkdag eruit op een cruiseschip?

Oké, dat ga ik je dus nu vertellen. Daarbij wil ik wel vermelden, ik schrijf dit uit mijn ervaring en hoe mijn werk dagen eruit zagen als serveerster op de Holland America Line. Ik werk in een restaurant en ik zal eerst wat meer vertellen over dit restaurant.

Werken in een restaurant op een cruiseschip

Cruiseschip

Dus ik werk in een restaurant genaamd de Pinnacle Grill. Dit is 1 van de populairste restaurantjes op het schip van de Holland America Line. Sommige restaurants op het schip zitten bij de prijs inbegrepen (wanneer je een cruise boekt) en daar kun je “gratis” eten. Maar dan heb je dus ook nog restaurantjes op het schip waar je extra voor moet betalen. En dat is de Pinnacle Grill, het restaurant waar ik in werk. Een luxe restaurant, met meer keuzes en betere kwaliteit. Niet dat de andere restaurantjes geen goede kwaliteit hebben hoor, maar het is net ietsje anders en iets mooier opgemaakt. Ook is het meer service gericht.

Een Pinnacle Grill diner kost $ 35 en dan mag je een voorgerecht een hoofdgerecht en een nagerecht van de kaart bestellen. Dat vind ik best een goede deal voor die prijs. Wat staat er op het menukaart? Kaviaar, Alaska king crabs, verse kreeft, verschillende soorten biefstuk etc. Op zeedagen serveren ze ook lunch (soms met uitzonderingen ook op poortdagen) en een lunch kost $ 10. Je kan ongeveer hetzelfde soort eten vinden op de lunchkaart alleen dan kleinere porties en minder keus dan op de dinerkaart. Klik hier voor meer info over de Pinnacle Grill.

Ontbijten in de Pinnacle Grill kan ook, en dit zijn voor “speciale gasten” die een Pinnacle suite hebben geboekt. Het is alleen mogelijk voor hen om te ontbijten in de Pinnacle Grill. Hier krijgen ze net dat extra beetje service.

*Het ontbijt van de Pinnacle Grill is verplaatst naar een ander restaurant (Club Orange) en word niet meer geserveerd in de Pinnacle Grill.

Goed, maar hoe ziet een werkdag eruit op een cruiseschip?

Nu ga ik je dan echt vertellen hoe mijn werkdagen eruit zagen toen ik werkte op de Holland America Line als serveerster. Zoals ik al eerder aangaf op zeedagen (de dagen dat je vaart op zee) serveren we lunch. Op poortdagen (de dagen dat je bent aangemeerd) serveren we geen lunch. Er word geen lunch geserveerd omdat de meeste gasten van het schip naar buiten gaan om van het land te gaan genieten waar het schip is aangemeerd. Ik zal beginnen met de zeedagen en hoe deze dagen eruit zien.

Hoe ziet een werkdag eruit op een zeedag?

Cruiseschip

Je werkt ontbijt, lunch en diner.

*Toen de tijd ik aan het werk was op de Holland America Line, werd het ontbijt geserveerd in de Pinnacle Grill. Nu niet meer en de werktijden zijn veranderd.

Ontbijtdienst:

Hoe ziet een werkdag eruit op een cruiseschip, op een zeedag? Op een zeedag in de Pinnacle Grill word het ontbijt geserveerd om 8 uur in de ochtend tot 10 uur. Om half 8 moet ik al klaar staan om alles voor te bereiden wat we nodig hebben om de service soepel te laten verlopen. Met een team zorg je dat binnen een half uur alles netjes klaar staat. De tafels zijn netjes opgedekt, verse sapjes staan klaar, koffie en thee is voorbereid etc. Iedereen heeft een eigen taak en dat wordt geroteerd per cruise (zodat je niet telkens hetzelfde doet).

Om 8 uur komen de gasten binnen en op zeedagen is het vaak een gekkenhuis! De gasten hebben de tijd, ze hoeven niet naar buiten om het land te ontdekken, en ze kunnen na het ontbijt weer terug hun bed in duiken of genieten van de faciliteiten op het schip.

Om 10 uur is het ontbijt gesloten en dan ga je zo snel mogelijk met je team het restaurant opruimen en alles weer netjes en strak maken voor de lunch. Als je snel genoeg bent, heb je vaak nog van 11 tot ongeveer 11:45 in de ochtend de tijd om wat voor jezelf te doen. Pauze dus, en wat doen we meestal in de pauze? SLAPEN! En ook even een hapje eten is wel verstandig. Energie heb je zeker nodig want om 11:45 moet je klaar staan voor de lunch.

Lunch:

Om 11:45 krijgen wij een kleine briefing over de reserveringen, over de speciale gasten met allergieën en soms krijg je ook nog vragen over het schip. Bijvoorbeeld vragen over op welke manier je moet schoonmaken op het schip, of over de menukaart, of op welk deck vind je het zwembad?

12 uur in de middag gaan de deuren open voor de lunch (en dan staat er al vaak een lange rij met gasten). Je geeft de menukaart, je stelt jezelf voor, je geeft een aantal aanraders van wat erop de menukaart staat en je schenkt het water in (andere drankjes zoals wijn en fris worden verzorgd door de bar departement). En hoppa, naar de volgende tafel 😂. Dit gaat best wel een rap tempo. Maar je moet ook zo netjes en georganiseerd werken tegelijkertijd. Ieder heeft natuurlijk zijn “eigen” tafels die hij of zij moet serveren.

13:30 is de lunch voorbij en dan ga je weer zo snel mogelijk met je lunch team de boel strak trekken en alles klaar maken voor het diner. Soms ben je om 14:30 klaar, soms iets later. Dat ligt er een beetje aan hoe snel het team is en hoe druk het is geweest met lunch. We gaan er even van uit dat je op z,n laatst klaar bent om 15:00. Dan heb je nog 2 uur de tijd om pauze te houden. En wat gaan wij doen in de pauze? Yes, weer slapen! 😄 Vooral op een zeedag.

Diner service:

In mijn geval werd ik wakker om 16:45 en dan is het snel klaar maken en om 17:00 ga je naar de kantine om wat te eten. Hier heb je een half uur de tijd voor. Om half 6 moet je klaar staan in het restaurant. Nog een paar laatste dingetjes doen voor om het restaurant klaar te maken en ook een kleine vergadering met wat er op de planning staat voor de avond. Hoeveel reserveringen, zijn er allergieën etc.

Om 18:00 gaan de deuren open en dan heb je eigenlijk hetzelfde verhaaltje als met de lunch service, alleen is het iets uitgebreider, er zijn meer gasten, en er is ook tafel service (als serveerster moet je salades klaar maken aan tafel zelf) Diner service kan soms een uitdaging zijn. Maar iedereen doet uiteraard altijd zijn best. De keuken sluit om 9:30, en zodra de gasten het restaurant verlaten is het weer zo snel mogelijk alles opruimen en dan zit je dag er weer op. Meestal ben je klaar om 23:30/12:00 uur, maar ik heb ook wel eens dagen gehad dat wij pas klaar waren om 2 uur in de nacht.

Klaar om te gaan slapen, of misschien toch nog een drankje doen in de crewbar? Of gewoon lekker in je cabine nog een filmpje kijken met vrienden. Ieder maakt zijn eigen keuze hierin. Als jij je maar wel aan de regels houd en dat je de volgende ochtend weer fris en fruitig op tijd in het restaurant verschijnt.

Hoe ziet een werkdag eruit als je bent aangemeerd?

Cruiseschip

Ok en dit zijn de leukere dagen, vind ik zelf. Je hebt meer vrije tijd. Maar eigenlijk ook minder slaap. In mijn geval dan. Ik ga je hier precies uitleggen hoe de dagen eruit zien.

Welke diensten werk je als je bent aangemeerd? Ontbijt en diner.

Ontbijt:

Om 7 uur kunnen de gasten al ontbijten, zodat ze ook op tijd van boord af kunnen om de plek te ontdekken waar we zijn aangemeerd. De crew staat klaar om half 7 en we zijn meestal rond 11 uur klaar. We krijgen vaak nog een extra taak na het ontbijt service om het restaurant te onderhouden. Bijvoorbeeld een extra schoonmaakwerkje in het restaurant of van het servies. Om 11 uur zijn we vrij en dan mogen we ook van boord af.

Wat doen we als we aan land zijn? Vaak is het eerste wat we doen ergens lekker lunchen. Even wat anders eten dan hetzelfde voedsel wat we telkens op het schip krijgen. Daarna is het of de plek ontdekken waar we zijn, misschien een beetje winkelen. Een beetje rondwandelen, misschien gaan we wel op tour, of we blijven op dezelfde plek de hele middag voor de gratis wifi (aan boord is dat niet gratis).

Meestal gaan we iets voor 4 uur weer terug aan boord, om toch nog even 1 uurtje te slapen en vervolgens om half 6 klaar staan voor dinerservice. Dit is wat ik meestal doe, iedereen heeft natuurlijk een andere routine. Sommige mensen gaan helemaal niet van het schip af en blijven op de boot om extra slaap te pakken. Ik heb dit weleens gedaan. Maar alleen als ik echt al 20 x op dezelfde plek ben geweest. Als ik ergens aanmeer, waar ik nog nooit ben geweest met het cruiseschip, dan kan ik niet binnen blijven. 😂

Dinerservice

Ik ga niet weer alles uitleggen hoe het gaat met diner service want dat is in principe bijna elke dag hetzelfde. Het werk is daardoor absoluut niet eentonig. Er zijn altijd uitdagingen en je moet altijd scherp zijn. Het is ook leuk dat je vaak terug kerende gasten krijgt, maar dat je ook weer nieuwe gasten leert kennen. Ja, we worden ook bevriend met de gasten van het cruiseschip.

Nu weet je hoe de dagen er ongeveer uit zien op een cruiseschip. Dit zijn de werkdagen die ik heb mee gemaakt op een cruiseschip, en natuurlijk kan dat op een ander cruiseschip anders zijn. Maar nu heb je wel een idee, en ik hoop dat je het leuk vond om deze blog te lezen.

Wil je meer weten over het leven op een cruiseschip? Of heb je vragen over het cruiseschip leven? Stel ze gerust? Je kan hieronder in de reacties reageren, maar je mag me ook een email sturen: adventuresles@gmail.com, of neem contact op via Facebook of Instagram.

Wil jij weten hoe je precies kan solliciteren om te gaan werken op een cruiseschip? Ik heb een e-book gemaakt met info over het werken op een cruiseschip, waar kun jij je cv naar toe sturen? Wat kom er bij kijken? Welke eisen stellen ze? Wil jij een nieuw avontuur aan gaan en beginnen met solliciteren? Klik dan op het e-book hieronder

Wil je meer lezen over het leven aan boord? Hoe werkt dat nu precies met internet, eten, drinken etc? Dan kun je dit e-book die hieronder staat GRATIS downloaden.

2 COMMENTS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »