In deze blog een interview met een crewmember van het cruisechip. Deze dame die ik ga interviewen werkt voor de Holland America Line en ik heb met haar samen gewerkt op hetzelfde schip.

Ik heb al een aantal verschillende crewmembers mogen interviewen, en als je het leuk vind neem dan ook eens kijkje in de categorie “interview crewmembers” om te zien welke andere crewmembers ik heb geïnterviewd. Ook is het interessant om te kijken op mijn blog ” 10 leuke beroepen die je kan uitvoeren op een cruiseschip”. Hier vind je meer informatie over welke beroepen je kan uitvoeren op een cruiseschip, en hoe het personeel word onder verdeeld en word genoemd.

Dus om de 2 weken zal ik een interview plaatsen met een crewmember van het cruiseschip. Zodat ik jou een beter idee kan geven hoe het is om te gaan werken op een cruiseschip. Maar ook dat jij eens kan lezen hoe het is om te werken in een ander beroep, dan alleen mijn verhaal te lezen als serveerster in een restaurant.

Hieronder een interview met Lenty, zij heeft gewerkt als assistent shore excursion manager. En lees hier haar verhaal, haar werkzaamheden, tips en advies.

Crewmember interview van het cruiseschip met Lenty(Assistent shore excursion manager)

Interview crewmember van het Cruiseschip
Lenty in uniform op het cruiseschip

Lenty is 26 jaar en is geboren en opgegroeid in Antwerpen. Hoe zij op het idee is gekomen om te gaan werken op een cruiseschip lees je hieronder.

1. Waarom wilde jij graag werken op een cruiseschip?
Mijn allereerste cruise was met mijn ouders toen ik 12 was. Elk jaar gingen wij op vakantie met het cruiseschip. Maar we werden zo verliefd op het cruiseleven, dat we op een gegeven moment, meerdere cruises per jaar maakten. Ik werd toen geïnspireerd om de opleiding toerisme te volgen. En vanaf dat moment droomde ik er van om op een cruiseschip te werken en de wereld rond te reizen.

Ik begon met werken als reservering-verkoop medewerker voor de Holland America Line (en Seaborn) in 2016, op het hoofdkantoor in Rotterdam. Ik was nog te jong om aan boord te werken, want om aan boord te werken moet je 21 jaar en ouder zijn. Toen ik 21 werd ben ik gaan kijken of ik een functie aan boord kon krijgen.

2. Voor welke cruisemaatschappijen heb jij gewerkt?
Ik heb alleen gewerkt voor de Holland Amercia Line aan boord. Maar ik heb meerdere cruises gemaakt met andere maatschappijen.

3. Wat was jouw functie aan boord het cruiseschip?
Ik ben begonnen als “global guest assistent” (GGA) in mijn 1ste contract. Deze functie bestaat alleen op schepen die varen vanaf een Nederlandse poort in het zomerseizoen. Als GGA ben je een onderdeel van het shore excursion team (excursies die worden georganiseerd op land vanaf het cruiseschip). De werkzaamheden zijn vooral het vertalen van informatie over de activiteiten van Engels naar Nederlands, voor de Nederlandse gasten aan boord.

Na een succesvol contract ben ik gepromoveerd naar assistent shore excursion manager. Je hebt verschillende taken zoals: administratie werk, contact met de excursie organisators om de tour te regelen, het promoten en verkopen van excursies etc.

4. Hoelang heb jij aan boord gewerkt? Of ben jij op dit moment op een cruiseschip werkzaam?
3 jaar- 5 contracten gewerkt op een cruiseschip. Op dit moment werk ik niet op een cruiseschip, maar ik heb een nieuw contract. Wanneer ik ga varen kan ik niet precies zeggen want het kan altijd veranderen door de covid situatie momenteel.

5. Hoelang ben je nog van plan om te gaan werken op een cruiseschip?
Nog een aantal jaren. Er zijn nog een aantal bestemmingen die ik heel graag wil zien en wil afstrepen van mijn bucket lijst voordat ik ga stoppen met het werken op een cruisechip.

6. Hoe zagen jouw werkdagen eruit?
Elke dag is anders, en daarom hou ik zo van mijn werk op het cruiseschip. In het begin van de cruise zijn wij erg druk. Vooral op zeedagen zijn we druk met het promoten van de excursies, de vragen beantwoorden van de gasten en hebben we ook veel kantoor uren. Tegen het einde van de cruise zijn wij druk met de administratie en het voorbereiden van de excursies voor de volgende cruise.

De werktijden op poort dagen(de dagen dat we zijn aangemeerd aan land) ligt er ook aan hoelang wij in poort zijn en hoeveel excursies wij hebben op die dag. We moeten ervoor zorgen dat alle gasten naar de juiste excursies toe gaan, en dat ze allemaal op tijd vertrekken. We moeten ook op de pier staan om te zorgen dat de gasten allemaal weer op tijd op het schip zijn voordat we varen.

7. Was het mogelijk om van het schip af te gaan en het land te ontdekken waar je bent aangemeerd?
Als je in het shore excursion team werkt, dan moet je van boord. Wij zijn de 1ste die van het schip afgaan om de gasten te verwelkomen in het land waar we zijn aangemeerd. We verwijzen de gasten naar de juiste tours op land.

Als je in een poort bent, waar je nog nooit bent geweest, dan moet jij eerst de plek verkennen. Dat hoort bij je werk. We moeten de tours allemaal zelf ervaren zodat wij precies aan de gasten kunnen uitleggen hoe het precies is en zodat wij de gasten het juiste advies kunnen geven.

8. Wat is je favoriete bestemming waar je bent geweest met het cruiseschip?
Dit is een moeilijke keuze. Maar 1 ding zal ik nooit vergeten. Mijn allereerste keer in Sydney in Australië. Ik ben heel vroeg opgestaan en ben naar de boeg van het schip gegaan. We vaarden langs het operahuis en het was zo magisch. Ik wilde daar al zo lang heen, en eindelijk ben ik daar aangekomen. Wat nog op mijn lijst staat: America & Antarctica, Asia en een wereld cruise of Grand Voyage.

9. Wat deed je in je vrije tijd?
Natuurlijk ging ik van het schip af om de plek te ontdekken waar we zijn aangemeerd. Meestal ging ik mee met een tour(wat eigenlijk ook werk is voor mij). Soms met vrienden van het schip, en soms ging ik alleen. Als ik op het schip vrij was en we konden niet van het schip af, ging ik meestal na de bar(in de avond), spelletjes spelen, en zo nu en dan een dutje.

10. Zou jij een ander beroep willen doen op het cruiseschip?
Het werk wat ik doe is geweldig. Maar ik zie mezelf ook als een future cruise consultant. Ik zie wel waar het schip strand 😉

11. Wat zou jij willen weten voordat jij ging werken op een cruiseschip?
Dat ik niet teveel bagage zou mee moeten nemen. Er is bijna geen ruimte om dit op te bergen en je draagt toch bijna altijd je uniform. En waarschijnlijk zal je toch wel gaan shoppen tijdens je contract.

12. Heb je advies voor iemand die wilt gaan werken op een cruiseschip?
Heb niet te hoge verwachtingen, het is geen cruisevakantie. Je moet je kleine cabine waarschijnlijk delen met iemand anders, je maakt lange dagen, en je zal niet met iedereen kunnen opschieten. Het motto op het schip: “work hard, play hard”. Als je de kans krijgt om van boord te gaan, of er is een crew party, zorg dan dat je erbij bent of dat je ook van boord gaat. Ook al ben je moe. Maak zoveel mogelijk herinneringen als je kan.

Dit was het super leuke interview met Lenty. Heb je nog meer vragen voor Lenty, over het werken op een cruiseschip of andere relevante vragen. Laat het mij weten in de reacties hieronder deze blog. Of stuur mij een berichtje via Instagram of Facebook.

Je kan Lenty ook volgen op Instagram, klik dan hier.

Wil jij meer weten over het werken op een cruiseschip? Hoe kun jij beginnen met solliciteren? Wat moet je regelen? Heb je een visa nodig? En wat heb je nog meer nodig? Download dan hier het e-book die hieronder staat vermeld.

Wil je meer weten over het leven aan boord? Hoe het bijvoorbeeld werkt met eten, drinken en je internet? Download dan het e-book ” Leven op een cruiseschip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »