Ben je nieuwsgierig hoe de crew aan boord Kerstmis viert op een cruiseschip? Lees dan deze blog verder want ik ga je een kleine indruk geven hoe de crew achter de schermen kerst viert. We zijn natuurlijk allemaal ver van huis, en je mist je familie en vrienden ontzettend erg met deze speciale feestdagen. Daarom word er voor en door de crew leuke feestjes georganiseerd. Dus ben je benieuwd hoe het is voor de crew aan boord tijdens de feestdagen? Lees dan vooral deze blog “kerst op een cruisechip, voor de crew” verder.

Ik heb deze blog geschreven omdat ik het leuk vind om meer informatie te delen over het werken op een cruiseschip. En natuurlijk wilde ik iets speciaals schrijven voor de kerst. Daarom deze blog “kerst op een cruiseschip, voor de crew”.

Even iets anders wat ik nog graag wil vertellen aan je.
Een week geleden ben ik aan de slag gegaan met een speciale kerst gids voor de mensen die willen werken op een cruiseschip. Maar nu staat er eigenlijk niets in die gids over kerst. Het is een gids die ik heb gemaakt, om jou meer kennis te laten maken met andere websites, instagram+Facebookaccounts en boeken die je kan lezen over het werken op een cruiseschip. Dus deze gids(die nu nog in de maak is) wordt een kickstarter voor het jaar 2022.

Ken jij, of ben jij iemand die wilt werken op een cruiseschip? Dan is dit zeker een leuke gids om eens door te nemen. Het is een speciaal cadeautje voor het nieuwe jaar. Wil jij deze gids met verschillende links naar andere websites, instagramaccounts waar je crewmembers kunt volgen en Facebookpagina’s die je helpen om verder te solliciteren graag ontvangen? Klik dan hier om mij een berichtje te sturen. Op 1 januari stuur ik je dan deze gids toe.

Als je niet kan wachten en je nu al meer wilt weten over het werken op een cruiseschip, dan kan ik je aanraden om eens de blogs door te lezen die hier op deze website staan. Klik hier om meer te lezen over het werken op een cruiseschip.

Dan is het nu tijd, voor kerst. Maar denk niet dat de crew niet hoeft te werken tijdens de kerst of dat we extra vrij krijgen. We moeten nog steeds 7 dagen en ongeveer 12 tot 13 uur per dag werken. Ik vertel er hieronder meer over.

Kerst versiering op het schip

Begin December gaat de crew al aan de slag met alle kerstversiering van het schip. Dit is best wel veel werk. Want op elk deck van het schip hangt of staat er kerstversiering. Het wordt altijd groots aangepakt op een schip. Hieronder een foto van de decoratie. Uiteraard is er nog veel meer, maar misschien is het een leuk idee om eens voor volgend jaar te kijken om kerst op een cruiseschip te vieren. Wil jij eens weten hoe duur een cruise kost? Klik dan hier.

Er zijn ook crewmembers die het leuk vinden om hun eigen cabin te versieren met lichtjes en andere decoratie. Iedereen mag dat helemaal zelf weten of ze hun cabin wel of niet versieren. Ik vind kerstversiering leuk, alleen ik hou niet zo van om al die frutsels weer op te ruimen, dus ik was niet 1 van de crewmembers die mijn cabin ging versieren.

Werken tijdens de feestdagen op een cruiseschip

Zoals sommigen van jullie wel weten werken de crewmembers ongeveer 12 uur per dag en 7 dagen in de week voor ongeveer 6 maanden. Dit waren mijn werkdagen en je kan er meer over lezen in de blog, “hoe ziet een werkdag eruit op een cruiseschip”. Met de feestdagen is dat niet heel anders. Net zoals overal in de horeca zijn de feestdagen juist extra druk en is het soms een gekkenhuis. Dus de werkdagen zijn niet anders dan normaal, het kan weleens zijn dat je extra werk hebt.

Onze uniformen zijn ook niet anders dan normaal(tenminste ik heb niet anders mee gemaakt op de Holland America Line). We mogen wel met een kerstmuts werken, maar dat is niet verplicht.

Feestjes voor de crew

Op kerstavond word er een kerstfeest georganiseerd voor de crew. Op welk plek dat is op het schip, dat ligt er een beetje aan op welk schip dat is. Het kan op elk schip anders zijn.

Het is niet verplicht om bij een kerstfeest aanwezig te zijn, maar het is voor de meeste crewmembers een leuke gelegenheid om jezelf leuk aan te kleden en in de kerstsfeer te komen. Ik heb 3 keer kerst gevierd op een cruisechip en ik vind het altijd wel iets speciaals hebben. Ik hou van de kerstsfeer, en ook is het een afwisseling van het dagelijkse (werk)leven op een cruiseschip.

Onderling kun je ook met je collega’s/vrienden aan kerstcadeautjes doen. Krijgen wij een kerstpakket van de maatschappij? Nee, ik kan het me eigenlijk niet herinneren. Dus waarschijnlijk niet haha.

Op de HAL is het niet toegestaan om in de gastenruimtes kerst te vieren voor de crew. Voor staff members en voor officieren is dat wel toegestaan. Ik vertel in het kort over de bemanning aan boord en hoe ze worden onderverdeeld in de blog “10 leuke beroepen die je kan uitvoeren op een cruiseschip” .

Mijn kerstavond in 2019 was heel erg speciaal want ik ben ten huwelijk gevraagd op het schip tijdens kerstavond. Mijn scheepsvrienden hebben het ook nog eens gefilmd. Ben je benieuwd naar het filmpje? Klik dan hier!

Kerstmis koor

Er is ook een Kerstmis koor. Dit wordt zelf door de crew georganiseerd. De christenen op het schip gaan samen met elkaar muziek maken en vervolgens word er een optreden gegeven voor de gasten van het schip.

Vaak word dit Kerstmis koor georganiseerd door de Indonesische crew, helemaal in kerstsfeer en in batik word er een mooie kerst show gegeven voor de passagiers.

Kerstmis op een cruiseschip

Kerstmenu

Naast dat er natuurlijk hier en daar feestjes worden georganiseerd, word er ook iets speciaals gedaan met het eten voor kerst. Dit vind ik zelf denk ik nog wel het leukste van alles. Op de Holland America Line, is er namelijk een speciaal kerstbuffet voor de crew. Het eten is anders(beter) dan normaal en wat uitgebreider. En de strepen(officieren, managers, etc) staan achter het buffet om de crew te verzorgen van hun maaltijd.

Het frisdrank is gratis(normaal moet je dat betalen) en vaak word er ook speciaal voor de crew live muziek gespeeld in de kantine om ons in de kerstsferen te brengen.

Kerst op een cruiseschip

Is het mogelijk om van boord te gaan tijdens Kerst?

Wat ik tot nu toe heb mee gemaakt is dat kerst vaak op een zee dag is en dan is het dus niet mogelijk om van boord te gaan. Uiteraard zodra we in poort zijn, dan is er altijd wel een mogelijkheid om van het schip af te gaan. Dit ligt natuurlijk ook aan je werkrooster. Ik heb altijd het geluk gehad dat ik van het schip af kon zodra wij aangemeerd waren.


Lijkt het je nu ook leuk om op een cruiseschip te werken? De wereld rond reizen en ondertussen geld verdienen? En zou je graag meer informatie willen over het leven aan boord en waar jij precies kunt solliciteren? Dan heb ik iets handigs voor je.

Ik heb een e-book geschreven met tips waar jij kan solliciteren, met advies over de belasting en verzekering, ervaringen over het leven aan boord en nog veel meer. Stuur mij hier een bericht, als jij interesse hebt in dit e-book. Ik stuur dan dit e-book “werken op een cruiseschip, hoe begin je nu met solliciteren” direct naar je toe.

Crewmember

Lees jij deze blog als crewmember? En heb jij misschien informatie om aan deze blog toe te voegen? Dan hoor ik het graag. Laat een reactie achter of stuur me hier een berichtje en neem contact met mij op.

1 COMMENT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »