Het is weer tijd voor een update wat er afgelopen maand is gebeurd in mijn leven op Bali. Ik deel graag met jullie hoe het is om op Bali te leven en wat ik hier allemaal doe. En zoals ik al eerder vermelde in het verslag van januari. Het gaat niet altijd zo goed, ook niet als je leeft in Paradijs.

Waar ga ik jullie over vertellen?

  • Verblijf vergunning regelen
  • Ceremonie pellingih
  • Kamperen op Bali
  • Dagje Nusa Dua
  • 2 jarig huwelijk op Bali

Familie Kitas

Ik begin direct met een onderwerp die niet zo leuk is, vind ik zelf. Een familie kitas(visa) regelen is minder makkelijk dan ik dacht. Ook al hebben we dit vorig jaar zelf gedaan,dit jaar zijn er weer andere problemen waar we tegen aan lopen. En het brengt best nog wel stress met ons mee. En ja ook stres voor mijn man. Want hij is degene die mij hiermee helpt om alles te regelen. Hij spreekt Bahasa en dan is het een stuk makkelijker om te communiceren.

Het begon al bij de domicilie. Dit is een document die ik nodig heb om een SKTT aan te vragen bij de gemeente. En de SKTT is een document met het bewijs dat ik woon op de plek waar ik nu zit. En met deze SKTT kan ik uiteindelijk naar de immigratie om mijn kitas te verlengen.

Deze SKTT moeten wij aanvragen bij de gemeente van Badung. Dat hebben wij gedaan, maar het probleem was dat ze deze niet accepteren want mijn man heeft geen ID van Bali, maar van Bogor(uurtje van Jakarta). Want daar komt hij officieel vandaan.

Hij wilde niet zijn ID veranderen omdat dit heel veel werk kost. Hij zou dan ook weer terug moeten vliegen naar Bogor, en dan daar zich laten uitschrijven en allerlei papieren regelen. Los van het feit dat we ook liever geen geld uitgeven aan een ticket, hebben wij hier ook te weinig tijd voor. Want mijn kitas moet verlengt worden op 3 maart. Dan moet ik de visa al in handen hebben zeg maar.

Hiervoor hebben wij gelukkig wel een oplossing. Een man waar we goed bevriend mee zijn, wil ons helpen en hij gaat de persoon zijn die mij sponsort voor de domicilie. Hij heeft de domicilie aangevraagd met zijn ID en daarmee konden wij een SKTT aanvragen bij de gemeente. We hebben alle papieren ingevuld en opgestuurd naar de gemeente. Dit kon gelukkig online.

Uiteindelijk zijn onze documenten alsnog geweigerd door de gemeente. En hier is waarom. Wij hebben eerst ergens anders gewoond, en nu heb ik me wel op mijn nieuwe adres ingeschreven. Maar wat bleek dus ik moet me ook uitschrijven bij mij het oude adres. En hiervoor moet ik naar de immigratie om dit te regelen.

Ik heb mij uitgeschreven bij het loket in de immigratie uiteindelijk, en wat bleek dat we 4 dagen op dit bewijs van uitschrijving moesten wachten. Uiteindelijk pas 1 maart(vandaag dus) mijn document van uitschrijving opgehaald en vandaag weer online doorgestuurd voor een ander document (de SKTT dus). Op dit moment is het nog wachten op de SKTT, en met dit document kunnen we naar de immigratie om mijn kitas te verlengen. En dat moet vandaag gebeuren! Anders ben ik te laat en dan krijg ik een boete.

Oke ondertussen is alles geregeld. Mijn visa is aangevraagd en in behandeling nu. Na de Nyepi moet ik betalen en moet ik weer terug naar het immigratiekantoor voor foto’s en vingerafdrukken.

Ceremonie Pelinggih

Mijn leven op Bali

Leuker nieuws is dat ik in het begin van de maand mocht deelnemen aan de ceremonie in het restaurant waar mijn man manager is. Deze ceremonie is omdat de pelinggih(die kleine tempel op de foto) nu al 3 jaar bestaat. Het personeel brengt offers mee voor de pellinggih en ook gingen we bidden.

Het leek mij wel bijzonder om mee te doen en te bidden voor de Pellinggih. Er moet ook betaald worden voor de ceremonie. Want de priester en de dames die het gebouw van het restaurant klaar maken voor ceremonie, moeten betaald worden. En ook word er voor eten en drinken gezorgd. Dit wordt betaald door het restaurant zelf.

Het was een mooie ervaring en ik hoop in de toekomst ook nog met andere ceremonies te mogen deelnemen. Je kan deze ceremonie terug bekijken op instagram Bali-adventures in de highlight onder de naam “ceremonie 2”

Kamperen op Bali

Mijn leven op Bali

Dit was eigenlijk geen succes, ik zal jullie vertellen wat er is gebeurd. Wij hebben een mooie plek gevonden in Bedugul tegen het Buyan Lake aan. Dit is 1 van de populairste meren van Bali. We hebben onze tent opgezet, kampvuurtje gemaakt en we hebben genoten van de muziek en het eten. Uiteindelijk begon het te regenen rond half 10 in de avond.

Oke let’s goo inside… Lekker warm en knus in de tent met de regendruppels op onze tent. Op het begin dacht ik nog, wat romantisch. Maar ons plan om lekker te gaan slapen in een tent viel in het water. Letterlijk! Het begon harder en harder te regenen en al het water kwam in de tent.

We lagen dus op een plasje met water. Great…Op internet hebben we gekeken of er iets van een hotel in de buurt zat, want om de hele nacht op water te slapen zagen wij niet zitten.

Gelukkig was er iemand die de telefoon opnam om half 12 en hebben we onze spullen gepakt(wel de tent laten staan) en zijn we richting een gastverblijf gegaan met de scooter. Ongeveer 2 minuten van onze kampeerplek vandaan. We hebben daar een warme douche genomen en we konden daar lekker droog slapen! Zo zie je maar, mijn leven op Bali is niet perfect ;).

Ben je benieuwd naar mijn hele kampeer avontuur en wat we allemaal hebben gedaan? Ik heb er een blog over geschreven en deze blog staat nu op de website van Reismuts.nl

Dagje Nusa Dua

Mijn leven op Bali

Nog een leuk avontuur is dat wij een dagje naar Nusa Dua zijn geweest. We hadden een scooter gehuurd want de scooter waar wij nu op rijden(die Erwin zelf heeft gekocht) is niet echt comfortabel om achterop te zitten. Helemaal niet met een hond. Dus daarom hebben we besloten een scooter te huren. Dit kostte 5 euro voor 1 dag.

De reden dat ik eigenlijk naar Nusa Dua ging is omdat ik heel erg benieuwd ben naar het leven van Noortje in Bali. Wie is Noortje? Deze dame is 2 jaar geleden van Nederland naar Bali verhuist samen met haar man en kind van 2(nu inmiddels 4). Ze wonen in Nusa Dua, en zij werkt fulltime aan haar online bedrijf als VA. Haar man is huisvader en zorgt uiteraard voor hun kind en de honden.

Ze hebben echt een prachtig huis op Bali met geweldig uitzicht. En ze wonen dicht bij het strand. Heerlijk leventje hebben ze. Ben je ook benieuwd naar het leven van Noortje en wat zij precies doet? Het interview met Noortje staat online op deze website. Hij staat in de categorie “Dutchies in Bali”, of klik op “Noortje” om het interview te lezen.

Ze heeft me meegenomen naar een geweldig strand in Nusa Dua. Ik heb haar daar mogen interviewen. Ik en Erwin zijn nog lekker de hele dag gebleven op het strand om te zwemmen en te genieten van het uitzicht. Uiteindelijk de dag afgesloten met de zonsondergang in Batu Belig.

2 jaar getrouwd op Bali

Mijn leven op Bali

20 februari 2020 ben ik getrouwd met Erwin. Een vermoeiende, maar leuke dag was het. Het is een mooie herinnering, maar ik heb sinds die dag mijn familie ook al 2 jaar niet meer gezien(in het echt). Best wel jammer want toen ik op Curaçao woonde, ging ik elk jaar naar Nederland. En ook toen ik op een cruiseschip werkte zag ik mijn familie ook regelmatig.

Het 1ste jaar hebben wij ons huwelijk gevierd in een heerlijke villa met uitzicht op het rijstveld. Dit jaar hebben wij eigenlijk niets bijzonders gedaan. Erwin moest werken en we zijn dus aan het sparen om op vakantie te gaan naar Nederland.

Dit was mijn verslag over mijn leven op Bali. Als je verdere vragen hebt over mijn leven op Bali, dan mag je me altijd een berichtje sturen via Instagram of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »