Als je op Bali op vakantie bent, heb je natuurlijk super veel keus uit de westerse restaurantjes, cafeetje en barretjes. Het is natuurlijk veel leuker (en ook een stuk goedkoper) om het Indonesische eten te proeven. Het is super lekker, je krijgt een grote portie voor je geld, en je moet dit gewoon geprobeerd hebben als je op Bali bent. 

Je hebt vaak de keus om in westerse restaurantjes lokaal te eten, maar ik raad je aan voor de ervaring, de lokale sfeer, en smaak, om naar een echte warung te gaan. Het lokale eten in een warung smaakt gewoon anders als in een westers restaurantje(mijn mening en die van de locals). Ik vind het eigenlijk altijd zonder om lokaal te eten in een Westers restaurant, omdat het in een warung toch meer smaak heeft.

Natuurlijk vraag jij jezelf nu af, kan ik dit wel eten? Is dit niet slecht voor mijn maag? Krijg ik geen Bali buik? Dat ligt er natuurlijk aan, op welke plek jij gaat eten. Veel tentjes die je op straat ziet, zijn niet zo hygiënisch. Maar er zijn genoeg lokale warungs die heel netjes en schoon zijn. Zij gebruiken bijvoorbeeld niet het tapwater van de kraan, maar gewoon het water uit de gallon.

Het tapwater in Indonesië is niet schoon, en kun je niet drinken. Toch word dit vaak gebruikt door de lokale bevolking, om bijvoorbeeld rijst in te koken dus(doe ik zelf trouwens ook). De plekken die ik benoem, vind ik zelf veilig en schoon, maar bekijk dit altijd voor jezelf of je dit een fijne en veilige plek vind.

Als jij je ook zorgen maakt over hoe pittig het eten kan zijn, dan kan ik je vertellen dat je de sambal ook gewoon kan weg laten. (je kan ook altijd even vragen of het gerecht dat je uitkiest pittig is). Ik eet regelmatig bij een lokale warung, en ik laat altijd de sambal achterwege. Ik kan zelf namelijk ook absoluut niet tegen pittig eten. 

Hieronder zet ik mijn top 5 lokale warungs neer, waar je hygiënisch, goed en lekker kan eten voor een leuke prijs. Ik ben op al deze plekken zelf geweest en ik heb gezien hoe de keuken er uit ziet. Er komt veel lokale bevolking op af, maar ik zie ook veel buitenlanders naar deze warung’s komen. Deze plekjes waar ik het over ga hebben, kun je vinden in de omgeving van Canggu en Denpasar. Ik heb het adres erbij gezet zodat je deze plekken makkelijker kan vinden.

Mijn top 5 warungs in Canggu en Denpasar

1.Dapur KulKul

Bali -warung

Address: Jl. Gn. Soputan Gg. Segina No.22, Pemecutan Klod, Kec. Denpasar Bar., Kota Denpasar, Bali 80118

Dapur kul kul is een authentieke Indonesische warung die je kan vinden in Denpasar. De keuken is heel erg schoon en ze gebruiken schoon water (je kan de keuken zien vanuit het restaurant). Ze hebben hier een uitgebreide keuze van gerechten zoals, perkedel, groentes, tempé, tahu, kip, beef, noedels en nog veel meer. Het eten staat als een display achter een etalage. Ook kun je hier erg leuk zitten en hebben ze een boekenkast met van allerlei soorten boeken over de historie van Indonesië en nog een aantal andere boeken. 

Dit is echt een lokale buurt, en je zult hier weinig toeristen zien, maar toch kun je wel in deze buurt een aantal leuke hotels en appartementen vinden. In deze warung betaal je voor een maaltijd ongeveer 17k, dat is 1 euro. 

2.Banyuwangi Echo Warung

Warung op Bali

Address:  Jl. Raya Canggu No.29, Canggu, Kec. Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali 80361

Deze warung vind je dicht bij een best wel drukke straat. Dus als je het niet fijn vind om ergens te eten waar veel drukte is, en constant auto’s en scooters voor bij rijden, kun jij je maaltijd ook gewoon meenemen en ergens anders op eten (bijvoorbeeld op het strand). Maar dit is wel 1 van de beste warung’s waar ik ben geweest. Het eten is erg smaakvol en je krijgt ook lekker veel voor je geld(hou ik van). Er is hier een uitgebreide keuze met van allerlei lekkere Indonesische gerechten en je betaalt hier ongeveer voor een maaltijd (ligt aan je portie natuurlijk) 25K, dat is ongeveer 1 euro en 50 cent.

3. Warung Jawa, Moro Seneng

Bali top 5 lokaal eten

AddressNo.55-, Jl. Danau Poso No.78, Sanur Kauh, Kec. Denpasar Sel., Kota Denpasar, Bali

Bij deze warung ben ik nog recent geweest, en wat een drukte rond de lunch tijd. En dat betekent dat het eten dus super lekker is. Ik zag er verschillende mensen, expats, maar ook veel lokale mensen. Het is wel een beetje krab om daar te zitten, maar dat maakt de plek ook wel heel erg gezellig. De keuze is echt enorm. Nog meer wat ik bij de andere warungs heb gezien. Hier kun je ook andere soorten dingen halen, zoals fruit, sigaretten, en nog veel allerlei andere dingen. Er zit eigenlijk een soort van toko bij waar je van alles en nog wat kan kopen. Hier betaalde ik voor mijn maaltijd 18k (iets meer dan een euro)

4.  Warung Sika

Bali top 5 lokaal warung

Address: Jl. Tanah Barak No.45, Canggu, Kec. Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali 80351

Warun Sika is een warung wat tussen alle westerse restaurantjes ligt. Helemaal niets mis mee, maar dit is wel een warung waar veel buitenlanders komen eten. En dat is omdat het hier zo hygiënisch is, en de kwaliteit is ook super goed. Niet alleen de buitenlanders komen hier graag, maar je ziet ook genoeg lokale bevolking hun maaltijd hier halen. Mijn Indonesische vrienden komen namelijk ook heel graag in deze warung, dat zegt dus al genoeg. Hier betaal je ongeveer 17k (1 euro)voor een maaltijd. 

5. Varuna Warung Canggu 

Bali - lokaal eten

Address: Pantai Batu Bolong St No.89x, Canggu, North Kuta, Badung Regency, Bali

Ook deze warung ligt gelegen tussen alle westerse restaurantjes en winkeltjes. Hier komen de meeste buitenlanders eten en ik heb eigenlijk nog niet zoveel locals gezien. Maar dat betekent niet dat het eten minder lekker is. Hier kun je echt heel erg lekker eten, de porties zijn ook enorm en je kan hier leuk zitten. Je betaalt ook wat meer voor een maaltijd. Ik denk dat dit zo is omdat de warung in de Canggu omgeving ligt en omdat er dus zoveel toeristen hier komen eten. Het geeft toch een veilig gevoel als je meerdere buitenlanders ziet eten bij een lokale warung. Voor een maaltijd betaal je ongeveer 30k-50k(tussen de 1 en 3 euro) Wat nog niet duur is natuurlijk.

In al deze warungs die ik boven heb opgenoemd, kun je lekker, goedkoop en veilig eten. Hier word schoon en hygiënisch gewerkt. De prijzen die ik heb benoemd, zijn de prijzen die ik zelf heb betaald voor mijn maaltijd. De prijzen verschillen natuurlijk in de porties, maar ook in welk gerecht jij uitkiest. 

Wat ik er ook nog aan wil toevoegen, is dat als je geen dieren eet (zoals ik) kun je ook makkelijk hier eten. De meeste gerechten zijn vegan, zoals tempé, mais perkedel, aardappel perkedel, tofu en groentes.

Uiteraard zijn er meerdere warungs en snacks die je op Bali moet proberen. Ik laat er veel over Bali zien op het instagram account Bali-Adventures dus volg deze pagina voor alle Bali avonturen. In de categorie Bali vind je meerdere blogs over mijn avonturen op Bali

Wat eet jij graag als jij op Bali bent? Laat het me weten in de reacties onder deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »