Als je naar Curaçao op vakantie gaat, of als je er wilt verblijven voor een langere tijd, kan ik je aanraden om een auto te gaan huren. Of als je voor een langere tijd blijft, misschien wel een tweedehandse auto te kopen. Het is niet goedkoop, een auto. Het blijft duur met de onderhoud, benzine, en al dat soort onzin. Ik heb vaak meegemaakt, dat banden lek zijn gegaan door de slechte wegen en dat is geen pretje want een auto band is niet goedkoop.

Het autorijden is ook heel anders als in Nederland. Iedereen doet een beetje z,n eigen ding op Curaçao, terwijl in Nederland er strenge regels zijn. Let ook op dat veel mensen met alcohol op rijden in het verkeer in Curaçao.

Toen ik net naar Curaçao was verhuisd, was het best nog wel lastig. Ik wist de weg niet goed, en ook aan het openbaar vervoer kon ik maar niet wennen. Ik was op die momenten afhankelijk van collega’s en vrienden die mij vaak naar huis brachten vanuit werk of na een nacht stappen.

Het eerste half jaar woonde ik dicht bij mijn werk en ging ik vaak lopend naar mijn werk of ik gebruikte het openbaar vervoer. Hieronder meer info over het openbaar vervoer, ook heel anders dan in Nederland. Maar het heeft wel wat vind ik.

Openbaar vervoer

Er zijn bushalte’s waar je kan gaan staan, of ga gewoon willekeurig ergens langs de weg staan. Zodra je een mini busje ziet met een bordje voor het raam ( wat niet op een ” gewone ” bus lijkt wat wij kennen in Nederland ) zwaai jij je hand omhoog en het busje stopt voor je neus. Bij het instappen zeg je waar je heen wilt gaan, (je betaald hier ongeveer 3 gulden voor) en de buschauffeur stopt op de plek waar je wilt zijn.

Hier sta ik aan de zijkant van de straat te wachten op een mini busje

Let wel op, de busjes stoppen niet overal. Dus je moet opletten wat er op het bordje staat die voor het raam in de bus is geplaatst. Daarop kun je zien waar het busje dus allemaal langs rijd. Op het begin is het even wennen, maar het voordeel is dat de meeste buschauffeurs goed Nederlands, Engels en Spaans spreken dus je kan altijd vragen of de buschauffeur naar de plek toe rijd waar jij moet zijn.

Bushalte in Curaçao voor de parkeerplaats van Mambo Beach

Er is nog een optie, die misschien wat makkelijker lijkt. Dit is de bus van het ABC bedrijf en dat noemen ze de Konvoi (grotere bus). Deze bussen rijden op schema, en die tijden kun je vinden op het internet. Of op de busstation plaats in Punda of Otrabanda.

Het kan wel zo eens zijn dat de bussen helemaal niet rijden hoor, dus ga er maar soms niet vanuit dat alles via “schema” gaat op Curaçao. Je kan een bus kaartje kopen in de bus zelf voor 1,60 gulden. Deze bussen stoppen alleen bij de bestemde bushaltes.

Wat wel een probleem is (vind ik, omdat ik dus geen vervoer heb) dat de meeste bussen niet meer rijden na 20:00 uur.

Dan is de taxi ook nog een optie, maar te prijzig als je op Curaçao woont. Je betaald al snel 80 gulden voor een ritje, dus spreek een goede prijs af van te voren als je met de taxi gaat.

Hoe heb ik het dan 6 jaar overleefd in Curaçao zonder auto?

Oke, nu dan dus eventjes mijn verhaal, ik kwam op Curaçao zonder rijbewijs en ik had geen idee van het openbaar vervoer. Het eerste half jaar woonde ik dicht bij mijn werk, en ging ik vaak lopend (ongeveer 30 min op Curaçao tempo), of met het minibusje naar werk.

Ik was vaak laat in de avond klaar en op dat tijd stip reden er geen bussen meer, ik had geluk dat ik altijd lieve collega’s heb gehad, die mij naar huis brachten na werk tijd of na een avondje stappen. Afhankelijk was ik dus, maar ik kwam altijd veilig thuis.

Na 6 maanden ging ik ergens anders wonen, en had ik het geluk dat ik naast een goede vriendin kwam te wonen, met auto. Mijn huisbaas van die plek waar ik ging wonen, had ook een inklap fiets die ik mocht lenen. Fietsen naar mijn werk duurde ongeveer 5 minuten en ik vond het heerlijk! Ik werkte meestal in de ochtend, en ik fietste in de middag in het licht weer terug naar huis.

Toch ging ik nog steeds vaak met het minibusje naar werk (toen ik van werk veranderde) en in de avond werd ik soms weg gebracht of ik ging met de konvoi naar huis (die stopte voor mijn deur) Als ik uitging in de avond, reed ik altijd samen met mijn vriendin mee, we woonden naast elkaar, en we hadden dezelfde interesses. Ook werkte we samen bij TMF Cafe.

Naar het strand met de auto, en onderweg natuurlijk een verse coconut halen

Door de jaren heen heb ik altijd mensen om mij heen gehad, die een auto tot hun beschikking hebben gehad. Ik heb veel geluk gehad met hele lieve vrienden die mij vaak mee namen naar het strand, of waarmee ik een avondje ging stappen. En zo heb ik het dus overleefd, ik ga niet zeggen dat dit de ideale manier is, want je bent vaak afhankelijk van andere mensen, en dat is best een dingetje.

Het laatste half jaar dat ik op Curaçao heb gewoond heb ik een fiets gekocht(500 gulden), waarmee ik naar werk ging. Ik werkte in zuikertuintje, en ik woonde er ongeveer 15 minuten vandaan met de fiets.

Over de Juliana brug

Zoals ik al eerder zei, heb ik altijd veel geluk gehad met mijn vrienden en collega’s, maar ik heb ook vaak gehad, dat ik langs de weg heb gestaan om ergens te komen, en dat was ook niet altijd fijn, wachten in de zon tot dat er eindelijk een keer een bus langs kwam. Tijdverspilling, want je weet niet wanneer er een bus voorbij komt. Het is altijd maar een gok.

Dus conclusie, beter huur je een auto, misschien dat je de prijs kan delen met iemand. Maar je hebt je vrijheid, en je bent niet afhankelijk van andere mensen of het openbaar vervoer.

Hieronder wil ik nog een aantal mensen bedanken die mij altijd veilig thuis hebben gebracht en altijd voor me klaar stonden om mij ergens heen te brengen of mee te nemen naar het strand, uitgaan of waar dan ook.

Anouk, Ramon, Mark, Kelly, Loes, Yanti, Timothy, Natascha, Roos, Carine, Nicole, Caroline, Dennis, Randy, Nanda, Kim, Kirsten, Chris, Dorien, Michelle, Dimitri en als ik iemand ben vergeten die mij ook vaak ergens naartoe bracht of iets anders, dan hoor ik het wel, en alvast mijn excuus dat ik je er niet bij heb gezet.

Ondanks dat ik best afhankelijk was van verschillende mensen, heb ik zeker wel een mooie, geweldige leerzame tijd gehad op Curaçao. Als je vragen hebt over het openbaar vervoer van Curaçao of iets anders, dan hoor ik het graag.

En als je naar Curaçao gaat en je hebt geen rijbewijs of je bent van plan om geen auto te huren dan is het dus zeker wel mogelijk om veel te doen met het openbaar vervoer. Alleen in de avond is het wat moeilijker dan, of je moet dus geld willen uitgeven voor een taxi.

1 COMMENT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »