Hoe zit dat met het openbaar vervoer op Curaçao? Als je naar Curaçao op vakantie gaat of als je er wilt verblijven voor een langere tijd kan ik je aanraden om eigenlijk een auto te gaan huren.

Of als je er voor een langere tijd verblijft, kun je misschien wel een tweedehandse auto kopen. Of misschien is het een idee om een auto samen met andere vrienden te huren. Het is niet goedkoop, een auto huren.

Het blijft duur met het onderhoud, benzine, en ja je weet het zelf ook wel als je een auto hebt. Ik heb vaak meegemaakt dat banden lek zijn gegaan door de slechte wegen. En dat is geen pretje want een auto band is ook niet goedkoop. Wat een optie is (als je geen dus geen auto wilt huren of je hebt bijvoorbeeld geen rijbewijs) gebruik maken van het openbaar vervoer.

Hier heb ik zelf veel gebruik van gemaakt en is best goed te doen, als je eenmaal weet hoe het werkt.

Vervoer op Curacao

Toen ik net naar Curaçao was verhuisd, was het best nog wel lastig. Ik wist de weg niet goed, en ook aan het openbaar vervoer kon ik maar niet wennen. Ik was op die momenten afhankelijk van collega’s en vrienden die mij vaak naar huis brachten vanuit werk of na een nacht stappen.

Het eerste half jaar woonde ik dicht bij mijn werk en ging ik vaak lopend naar mijn werk of ik gebruikte dus het openbaar vervoer. Hieronder meer info over het openbaar vervoer op Curaçao.

Het openbaar vervoer op Curaçao is ook heel anders dan in Nederland. Maar het heeft wel wat vind ik. Je moet er zeker aan wennen, maar na ongeveer 6 jaar te hebben gewoond, heb ik mijn weg er wel in gevonden 😂.

Openbaar vervoer op Curaçao

Als je geen rijbewijs hebt, dan is het openbaar vervoer misschien wel een oplossing. Hier zijn een aantal dingen die je moet weten van het openbaar vervoer op Curaçao.

Vervoer op Curacao
Hier sta ik langs de weg, te wachten op een busje

Er zijn bushaltes waar je kan gaan staan, of je gaat ergens langs de weg staan. Zodra je een minibusje ziet met een bordje voor het raam (wat niet op een “gewone” bus lijkt wat wij kennen in Nederland) zwaai jij je hand omhoog en het busje stopt voor je neus (als er plek is in de bus, anders rijd de chauffeur door).

Bij het instappen vertel je waar je naartoe wilt gaan. Je betaalt hier ongeveer 3 gulden voor, maar vraag altijd voor de zekerheid hoeveel dit ritje kost.

Even nog over het bordje voor het raam van het minibusje. Daar staan dus de plekken/plaatsen op waar de buschauffeur stopt. Dus let wel op, de busjes stoppen niet overal.

Kijk goed wat er op het bordje staat die voor het raam in de bus is geplaatst. Daarop kun je zien waar het busje dus allemaal langs rijd. Op het begin is het even wennen, maar het voordeel is dat de meeste buschauffeurs goed Nederlands spreken dus je kan altijd vragen of de buschauffeur naar de plek toe rijd waar jij moet zijn.

Vervoer op Curacao
Bushalte op Curaçao voor het parkeerterrein van Mambo beach

Er is nog een optie, die misschien wat makkelijker lijkt. Dit is de bus van het ABC bedrijf en dat noemen ze de Konvooi (grotere bus). Deze bussen rijden op schema, en die tijden kun je vinden op het internet. Of op het busstation in Punda of Otrabanda.

Het kan wel zo eens zijn dat de bussen helemaal niet rijden, dus ga er maar soms niet vanuit dat alles via “schema” gaat op Curaçao. Je kan een bus kaartje kopen in de bus zelf voor 1,60 gulden. Deze bussen stoppen alleen bij de bestemde bushaltes.

Wat wel een probleem is (vind ik, omdat ik dus geen vervoer heb) dat de meeste bussen niet meer rijden na 21:00 uur. De minibusjes rijden wel wat langer door dan 21:00, maar dat zijn er maar een paar die in de avond rijden.

Dan is de taxi ook nog een optie, maar te prijzig als je op Curaçao woont(vind ik). Je betaalt al snel 80 gulden voor een ritje. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je moet zijn. Dus spreek een goede prijs af van tevoren als je met de taxi gaat om misverstanden te voorkomen.

Hoe heb ik het dan 6 jaar overleefd in Curaçao zonder auto?

Oké, nu dan dus mijn verhaal. Ik kwam op Curaçao zonder rijbewijs. (Ik heb nog steeds geen rijbewijs en ik leef nu op Bali ook zonder rijbewijs of vervoer haha.)

Ik had geen idee van het openbaar vervoer. Het eerste half jaar woonde ik dicht bij mijn werk, en ging ik vaak lopend (ongeveer 20 min op Curaçao tempo), of met het minibusje naar werk.

Ik was vaak laat in de avond klaar en op dat tijd stip reden er geen bussen meer, ik had geluk dat ik altijd lieve collega’s heb gehad die mij naar huis brachten na werk tijd of na een avondje stappen. Afhankelijk was ik dus, maar ik kwam altijd veilig thuis.

Na 6 maanden ging ik ergens anders wonen, en had ik het geluk dat ik naast een goede vriendin kwam te wonen, met auto. Mijn huisbaas had ook een inklap fiets die ik mocht lenen.

Ik ging dus met de fiets naar mijn werk en dat was ongeveer 5 minuten fietsen en ik vond het heerlijk! Ik werkte meestal in de ochtend, en ik fietste in de middag in het licht weer terug naar huis.

Later toen ik van werk veranderde, ging ik weer steeds vaker met het minibusje naar werk. In de avond werd ik soms weg gebracht of ik ging met de konvooi naar huis (die stopte voor mijn deur).

Als ik uitging in de avond, reed ik altijd samen met mijn vriendin mee, we woonden naast elkaar en we hadden dezelfde interesses. Ook werkte we samen bij TMF Café.

Door de jaren heen heb ik altijd mensen om mij heen gehad die een auto tot hun beschikking hadden. Ik heb veel geluk gehad met hele lieve vrienden die mij vaak mee namen naar het strand, of waarmee ik een avondje ging stappen.

En zo heb ik het dus overleefd. Ik ga niet zeggen dat dit de ideale manier is want je bent vaak afhankelijk van andere mensen.

Het laatste half jaar dat ik op Curaçao heb gewoond heb ik een fiets gekocht. Dat kostte me ongeveer 500 gulden, en daarmee ging ik altijd naar mijn werk. Ik werkte in zuikertuintje, en ik woonde er ongeveer 15 minuten vandaan met de fiets.

Vervoer op Curacao

Zoals ik al eerder zei, ik heb altijd veel geluk gehad met mijn vrienden en collega’s. Maar ik heb ook vaak gehad dat ik langs de weg heb gestaan om ergens te komen. Dat was ook niet altijd fijn.

Wachten in de zon tot dat er eindelijk een keer een bus langs kwam. En je weet niet wanneer er een bus voorbij komt.

Dus, beter huur je een auto! Misschien dat je de prijs kan delen met iemand. Maar je hebt je vrijheid, en je bent niet afhankelijk van andere mensen of het openbaar vervoer. Wil jij een auto huren? Dan raad ik je aan om deze site is te bekijken van Rentcars. *Dit is een affiliate link, dat betekent dus als jij via deze link van Rentcars een auto huurt dat ik daar een kleine commissie over betaald krijg. Jij betaalt hier geen extra bedrag voor, maar op deze manier kan ik wel deze website onderhouden met informatie.

Hieronder wil ik nog een aantal mensen bedanken die mij altijd veilig thuis hebben gebracht en altijd voor me klaar stonden om mij ergens heen te brengen of mee te nemen naar het strand, uitgaan of waar dan ook.

Anouk, Ramon, Mark, Kelly, Loes, Yanti, Timothy, Natasha, Roos, Carine, Nicole, Caroline, Dennis, Randy, Nanda, Kim, Kirsten, Chris, Dorien, Michelle, Dimitri en als ik iemand ben vergeten die mij ook vaak ergens naartoe bracht of iets anders, alvast mijn excuus dat ik je er niet bij heb gezet 😉.

Ondanks dat ik best afhankelijk was van verschillende mensen, heb ik zeker wel een mooie, geweldige en leerzame tijd gehad op Curaçao. Als je vragen hebt over het openbaar vervoer van Curaçao of iets anders, dan mag je gerust contact opnemen met me en dan hoop ik je verder te kunnen helpen.

Je kan me contacten via Facebook of Instagram of via de e-mail adventuresles@gmail.com

En als je naar Curaçao gaat en je hebt geen rijbewijs of je bent van plan om geen auto te huren dan is het dus zeker wel mogelijk om veel te doen met het openbaar vervoer.

Booking.com

Ben jij weleens op Curaçao geweest? Heb jij een auto gehuurd? En hoe was jouw ervaring? Wil je meer lezen over het leven op Curaçao en mijn ervaringen? Bekijk dan eens de categorie werken en wonen op Curaçao voor meer tips en verhalen.

.

.

.

Bekijk ook de beste hotels op Curaçao

3 COMMENTS

 1. Hi Lesly,

  Ik heb je artikel gelezen en ik vind de informatie echt heel handig, net wat ik zocht! Is het ook mogelijk om een scooter te huren als student? Hoe vervoeren de meeste studenten zich daar?

  1. Hallo Bella!
   Heel erg fijn dat je wat aan de informatie hebt. Het is zeker mogelijk om ook een scooter te huren. Alleen heb ik dat toen de tijd niet heel veel gezien. De meeste studenten huren toch een auto, meestal samen 1 auto huren en dan de kosten delen. Ga jij binnenkort naar Curaçao?

   Groetjes Lesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »