Deze blog schrijf ik voor mensen die voor hun allereerste keer gaan werken op een cruiseschip. Spannend, je hebt een contract op een cruiseschip. Maar wat moet je inpakken als je gaat werken op een cruiseschip?

Ik heb 4 contracten gewerkt voor de Holland America Line, maar in mijn contracten ben ik ook een paar keer verplaatst naar andere schepen. En dus midden in mijn contract mijn koffer weer moeten inpakken en naar de andere kant van de wereld vliegen.

Ik hoop dat ik je in deze blog wat meer advies kan geven over wat je moet inpakken als je gaat werken op een cruiseschip. Als iets onduidelijk is en je bent er niet zeker over, vraag altijd informatie bij de persoon waar je bent aangenomen. Ik geef hier voldoende informatie, maar het is beter om dubbel na te checken bij de persoon die voor de maatschappij werkt en die jou heeft aangenomen.

In mijn e-book werken op een cruiseschip, heb ik ook al vermeld wat je wel en niet mag mee nemen op een cruiseschip. En ook krijg jij een email van de cruise maatschappij zelf, met informatie wat jij wel en niet mag inpakken. Maar ik hoop dat ik met dit beetje extra hulp jou beter op weg zal helpen.

*In deze blog maak ik gebruik van affiliatie links van bol.com dat betekent als jij op de link klikt en een aankoop doet, ik daar een klein bedrag van uitbetaald krijg. Jij hoeft daar niets extra’s voor te betalen, maar ik kan dan wel deze blog blijven onderhouden.

Hoeveel moet je inpakken als je gaat werken op een cruiseschip?

Werken op een cruiseschip-wat moet je inpakken
foto van Anete Lūsiņa on Unsplash


 • Hoeveel koffers neem ik mee?
 • Hoeveel mag mijn koffer wegen?
 • Past mijn koffer in de cabin waar ik kom te slapen?

Hoeveel koffers mag je mee nemen? Ik zie vaker crewmembers die meerdere koffers dan 1 mee brengen, of die met 1 koffer aankomen en dan uiteindelijk met 2 koffers vertrekken (zoals ikzelf). Om 2 koffers mee te brengen naar het schip is geen goed idee, aangezien dit veel ruimte in neemt in de cabin.

Je kan je koffer onder het bed opbergen, meestal is er plek voor 1 koffer en misschien 2 kleine trolleys. Onder het bureau in de cabin kun jij eventueel ook nog een koffer kwijt. Maar let wel op dat je de cabin met iemand anders deelt en hij of zij moet ook plek hebben om de koffer op te bergen.

Over het algemeen kan ik je aanraden om 1 grote koffer (23 kg) mee te nemen, 1 trolley en een rugzak. Houd er ook rekening mee dat de bestemming waar je naartoe vliegt in het begin van je contract anders is dan de bestemming wanneer jij weer terug naar huis vliegt (in de meeste gevallen). Het kan zijn dat de bagage kosten niet worden vergoed door de cruise maatschappij en dat je misschien moet bij betalen voor als je over gewicht hebt (wat mij dus ook eens is overkomen). Houd er rekening mee.

Welk type koffer neem ik mee naar een cruiseschip?

Het beste is natuurlijk om een koffer mee te nemen met een zachte voorkant. Dus geen harde voorkant. Ik weet dat je spullen dan minder beschermt zullen zijn, en dat plastic koffers waarschijnlijk langer mee gaan. Maar het voordeel van deze “zachte” koffers is wel dat je deze makkelijker opbergt in je cabin. In ieder geval, neem een koffer die jij zelf fijn vind om mee te nemen. Ik heb wel een harde plastic koffer, en voor mij werkt dit prima.

Klik op het plaatje hieronder of op deze link om de koffers en de prijzen te bekijken

Wat pak ik in mijn hand bagage?

Zorg ervoor dat je al je documenten en spullen in je hand bagage hebt, de kans dat jij je koffer kwijt raakt is er altijd. Dus misschien kun je ook wat extra kleding, ondergoed medicatie in je rugzak stoppen. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt welke spulletjes jij absoluut in je handbagage(rugzak) moet inpakken.

 • Paspoort
 • Seaman’s book
 • Letter of employment
 • Medical certificate
 • Itinerary, je vlucht info, hotel details, etc
 • Medicaties
 • Belangrijke telefoon nummers
 • Extra ondergoed
 • Cash zeker dat jij de 1ste maand genoeg geld hebt wanneer je aan boord bent, en voor wanneer je in poort bent.
 • En natuurlijk dure elektronica

Sommige items/documenten typ ik in het Engels, omdat deze documenten ook in het Engels naar je toe worden gestuurd. Zoals bijvoorbeeld letter of employment. Daarom heb ik het ook in het Engels vermeld.

*Misschien is het ook handig om deze documenten in je telefoon te bewaren of er een foto van te maken. Zodat jij zeker bent dat jij je documenten bij je hebt.

Uniform

In de meeste gevallen is het zo dat jij je uniform aan boord krijgt. In mijn e-book ” het leven aan boord” zul jij daar meer informatie over vinden. Download hier gratis het e-book.

Of je het uniform aan boord krijgt of niet, ligt er ook aan voor welke cruise maatschappij je gaat werken. Het kan soms ook zo zijn dat je van huis een aantal items mee moet nemen. Dit wordt allemaal duidelijk in een email uitgelegd aan je.

Wat misschien wel handig is om mee te nemen zijn extra schoenen. Passende nette schoenen voor het departement waar jij in werkt kan handig zijn. Als de schoenen die het bedrijf jou geeft, jouw maat niet heeft, of als de schoenen te pijnlijk zijn (wat in mijn geval zo was) dan heb jij een extra paar schoenen die jij eventueel zou kunnen gebruiken (in overleg).

Persoonlijke kleding

Werken op een cruiseschip-wat moet je inpakken

Bekijk wat je itinerary is en pak hiervoor je kleding. Wat je precies moet meenemen ligt er dus heel erg aan waar jij naar toe vaart. Hier een lijst met wat ik altijd inpakte en wat jij ook zou kunnen inpakken als je gaat werken op een cruiseschip.

 • 2 truien
 • 2 lange broeken
 • 3 jurkjes
 • 5 topjes
 • 3 rokjes
 • 1 set pyjama
 • 2 bikini’s
 • 2 x sportkleding
 • 1x slippers
 • 2 paar schoenen (sneakers en hakken)

Natuurlijk gedurende het contract kocht ik vaak kleding. Dit is eigenlijk niet slim, want heb al 2 keer gehad, dat ik geen plek had in mijn koffer. Ik ben ook in mijn 1ste contract naar Noorwegen geweest in de zomer en ik had geen winterjas bij me (en ja het was koud, in de zomer). Daarom bekijk goed welke plekken jij heen vaart. Ben je van plan om kleding te kopen, neem dan nog minder persoonlijke kleding mee van huis. Je gaat vast allerlei leuke souvenirtjes kopen in het 1ste contract, en geloof me dat neemt ook veel ruimte in beslag.

Verzorgings producten

Hier een lijst met artikelen die je zou kunnen mee nemen als je gaat werken op een cruiseschip.

 • Tandenborstel, tandpasta
 • Shampoo, conditioner
 • Douchegel
 • Scheermesje
 • Body lotion
 • Gel, haarspray
 • Elastiekjes (als je lang haar hebt)

Als 1 van deze items op zijn kun jij ze altijd weer kopen in de poort waar je bent aangemeerd. Dus je hoeft geen voorraad mee te nemen. Het leuke was van mijn itinerary, dat mijn thuis poort Amsterdam was. De producten die ik altijd gebruikte, kon ik in Amsterdam kopen.

*Nog even een tip: neem een haardroger mee. Je mag namelijk absoluut niet met nat haar werken. Als jij je haar moet wassen voor je shift, dan is het belangrijk dat je haar droog en netjes is.

Was zakjes

Heel erg handig, want waarschijnlijk ga jij je eigen was doen op het schip. En in deze waszakjes kun jij handig je bh, ondergoed en sokken instoppen zonder ze kwijt te raken. Wat ook vaak het geval is als jij gaat wassen(in de wasruimte van de crew), wanneer je was klaar is, dan haalt een andere crewmember je schone was uit de wasmachine en stopt de was in de droger.

Hij of zij wil natuurlijk de wasmachine gebruiken en gaat niet wachten tot jij terug bent om je was in de droger te stoppen. En ook wanneer je was in de droger klaar is zal de persoon die de droger nodig heeft, jou schone was aanraken en ergens op een strijkplank neer leggen. Als jij je ondergoed en sokken in deze waszakjes stopt, dan zal niemand je ondergoed aanraken ;). Plus zo heb je alles netjes bij elkaar en kun je niet je sokken of ondergoed kwijt raken.

Slaapmasker/oordopjes

Je weet maar nooit met wie jij op de cabin terecht komt. Misschien snurkt je cabin maatje wel, dan heb jij echt wel oordopjes nodig voor een goede nachtrust. Of misschien ben jij zelf wel gevoelig en een lichte slaper. Ook al zijn er gordijnen voor het bed waar jij slaapt, het licht schijnt misschien wel een beetje door. En dan is het handig om een slaapmasker te dragen.

Wekker/horloge

Als je gaat werken op een cruiseschip, dan draait het allemaal om tijd. En te laat zijn wil je niet. Werken op een cruiseschip kan soms vermoeiend zijn. En het kan weleens gebeuren dat jij je verslaapt. Het liefst wil je dit natuurlijk voorkomen en je kan de wekker zetten van je telefoon (en ook de vaste telefoon aansluiting van je cabin heeft een wekker), maar ik raad ook aan om een wekker te kopen en die aan de andere kant van de kamer te zetten als jij een vaste slaper bent.

Toen ik net begon met het werken op een cruiseschip, had ik ook geen horloge. Ook wel erg handig om dit te hebben en mee te nemen. Ik heb er uiteindelijk 1 gekocht tijdens mijn contract.

Camera

Werken op een cruiseschip-wat moet je inpakken
Foto van Unsplash- Giannis Agathokleous


Had ik hier maar meer aandacht aan besteed, aan een goede camera. Had ik maar meer foto’s genomen. Ik heb alles vast gelegd met mijn iPhone. Niets mis mee, maar ik heb al wel wat ongelukjes gehad met mijn telefoon(in de wc gevallen, speaker op mijn telefoon gevallen en screen kapot, telefoon 2x laten vallen in een dronken bui).

Als ik een goede camera had gehad dan had ik al deze mooie plekken waar ik ben geweest beter kunnen vast leggen. Ja ik heb er best wel spijt van dat ik veel van de wereld heb gezien zonder echte mooie foto’s te maken. Het is het zeker waard om een goede camera aan te schaffen.

Een reisstekker

Op de meeste cruiseschepen, zul je een Amerikaans stopcontact vinden. Het is dus handig dat jij je apparatuur wel kan gebruiken voor de stopcontacten die ze gebruiken op een cruiseschip. Klik hier op deze link om hem te bestellen.

Beddengoed

Dit krijg jij natuurlijk op het cruiseschip. Maar ik heb gemerkt dat ik het toch wel fijn vind om mijn eigen dekbed te hebben. Ik voelde me meer comfortabel en ook warmer. Het kan soms echt koud zijn in een cabin. In mijn eerste 2 contracten heb ik het dekbed en een dekentje van het schip gebruikt.

Persoonlijke spulletjes

Misschien wil jij iets mee nemen van huis, wat je doet denken aan thuis. Misschien een knuffel, foto’s iets van thuis wat jou mooie herinneringen geeft van thuis. Je bent lang van huis en het kan je een beter gevoel geven als je bijvoorbeeld foto’s bij je hebt die je kan ophangen bij je bed. Ik nam altijd een knuffel mee die ik van mijn nichtje had gekregen.

Voor zover zijn dit de items die jij zou kunnen inpakken. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met mijn tips en adviezen. Heb jij nog andere vragen over wat je zou kunnen mee nemen op een schip, laat het mij dan weten. Je kan me contacten via Instagram of Facebook.

Zou jij willen werken op een cruiseschip? Meer van de wereld zien, en er ook nog betaald voor krijgen. Weet je niet waar je moet beginnen met solliciteren en wil jij meer duidelijkheid over hoe het nu precies werkt? Download dan mijn e-book ” werken op een cruiseschip, hoe begin ik met solliciteren op een cruiseschip” Met dit e-book zal jij direct aan de slag kunnen met solliciteren en ben jij beter voorbereid.

Werken op een cruiseschipGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »