Welkom bij een nieuw interview van werken op een cruiseschip haha en dit keer een best wel speciaal interview vind ik zelf. Voordat ik ga beginnen met het verhaal van de dame die op een cruiseschip heeft gewerkt(niet op de Holland America Line trouwens), wil ik je laten weten als je wilt gaan werken op een cruiseschip dat dit echt super gaaf en een mooie ervaring is, maar ook echt hard werken en anders dan op land.

Misschien dat je twijfels hebt of misschien ben je al een tijdje bezig met het uitzoeken waar jij kan solliciteren. Ik heb nooit mijn twijfels over het werken op een cruiseschip gehad, maar ik ben wel een lange tijd bezig geweest met solliciteren en het uitzoeken waar ik precies kon solliciteren. Ik wist nooit of ik wel de juiste informatie had en, of ik wel goed bezig was.

Als er een e-book was geweest met informatie over waar je precies kan solliciteren, en hoe het verder in zijn proces zou gaan, dan was ik al stuk dichter bij mijn droom om te gaan werken op een cruiseschip. Het e-book “werken op een cruiseschip” heb ik dan ook geschreven voor avonturiers die dolgraag op een cruiseschip willen werken, maar hulp kunnen gebruiken met waar je nu precies kunt solliciteren.

Ik heb het voor je uitgezocht en uitgewerkt + het proces als jij bent aangenomen heb ik erbij vermeld zodat jij weet waar jij aan begint als jij eenmaal gaat werken op een cruiseschip. Er komt namelijk nogal wat voorbereidingen bij kijken als je net bent aangenomen.

Ik heb er ook nog extra informatie aan toegevoegd zoals de voor en nadelen van het werken op een cruiseschip, zo dat jij zeker weet dat dit is wat jij wilt.
Er staat dus een hoop informatie in die jij goed kan gebruiken als jij wilt gaan werken op een cruiseschip. Wil jij meer informatie over dit e-book? Dan mag je contact opnemen met mij, en ik zal al je vragen beantwoorden.

Werken op een cruiseschipWil je het e-book direct downloaden? Dan kan dat via deze link -> E-book werken op een cruiseschip
Je kan ook meer lezen over mijn ervaringen toen ik op een cruiseschip werkte in de categorie “werken op een cruiseschip” van deze website. Wil je meerdere interviews lezen met verschillende beroepen en andere crewmembers? Die kun je vinden onder de categorie “Interview crewmember”

En dan nog als laatste wat ik wil vermelden (en dan gaan we echt verder met het interview) is het artikel “de 10 leuke beroepen die je kan uitvoeren op een cruiseschip” hier lees je over de verschillende beroepen die je op een cruiseschip kan uitvoeren en krijg je een beetje een idee hoe het werkt met het personeel aan boord en hoe het personeel word onderverdeeld.

Werken op een cruiseschip – Interview met Luana die heeft gewerkt op het schip Mein Schiff van TUI Cruises

werken op een cruiseschip

Luana komt uit Zwitserland en is 23 jaar jong. Ik heb Luana ontmoet op Bali (waar wij allebei nu wonen) en we zijn aan de praat geraakt en zo zijn wij erachter gekomen dat we beiden op een cruiseschip hebben gewerkt en ook beiden naar Bali zijn verhuisd voor de liefde. Hieronder haar verhaal waarom zij graag wilde werken op een cruiseschip en wat haar ervaring was.

Luana was net klaar met haar stage. Ze volgde een opleiding om een chef te worden en wilde een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur om haar skills als een chef te verbeteren. Ze heeft gewerkt voor de maatschappij TUI Cruises op het schip, Mein Schiff. Ze is begonnen als kok, maar in haar tweede contract heeft ze gewerkt als serveerster in een restaurant.

Als je eenmaal aan het werk bent op een cruiseschip is het eenvoudig om een training te volgen voor een ander beroep op het schip. Luana had geen ervaring als serveerster, maar met behulp van trainingen aan boord is het mogelijk om je beroep op het cruiseschip makkelijk te veranderen. Ze had wel ervaring als kok en dat maakt het natuurlijk ook een stuk makkelijker om als serveerster in een restaurant te werken.

Haar eerste contract duurde 7 maanden en haar tweede contract duurde 9 maanden, daar zit dus best een verschil in. Waarom duurde haar 1ste contract 7 maanden en haar tweede contract 9 maanden? Normaal duurt een contract voor Europeanen 6 maanden op Tui Cruises. Maar Luana heeft haar contract verlengt omdat zij dus de liefde van haar leven tegen kwam op het schip. Ze heeft toen een verlenging van haar contract aangevraagd.

Hoe zagen de dagen eruit toen Luana aan het werk was op een cruiseschip?

Het ligt er natuurlijk altijd aan in welk restaurant je werkt, of voor welke afdeling je werkt. Toen ik in de keuken aan het werk was, werkte ik voor ontbijt, lunch en diner. En vergeet niet dat we ook nog de voorbereidingen moeten doen in de keuken voor ontbijt, lunch en diner. Ik werkte in de keuken meestal zo’n 12-14 uur per dag.

Toen ik het restaurant werkte als serveerster had ik of ontbijt of lunch. Het kwam weleens voor dat we soms beide shifts moesten werken, en sowieso altijd diner service. Je werkt elke dag en de uren waren ongeveer 10-11 uur per dag.

Als je werkt op een cruiseschip dan heb je de mogelijkheid om veel van de wereld te zien, maar je moet er wel rekening mee houden dat je vooral veel aan het werk bent natuurlijk. Luana werkte in haar 1ste contract dan ook ontzettend veel en is in haar 1ste contract weinig van boord geweest om te genieten van de plekken waar het schip aanmeerde.

Ze had natuurlijk pauzes, en het was mogelijk om van boord af te gaan. Maar de pauzes die gebruikte zij om te slapen. Ze was moe van het werk, en zij koos ervoor om in haar vrije tijd te slapen. In haar 2de contract had ze het geluk om wat vaker van boord af te gaan en heeft ze ook onwijs veel mooie plekken gezien. Wat is het verschil van haar 1ste contract en 2de contract dan? Het beroep wat ze uitvoerde op het schip. Als serveerster had zij blijkbaar meer tijd om naar van het schip af te gaan en had ze langere pauzes.

Maar wat deed ze dan met haar vrije tijd toen op het cruiseschip was? En het schip aan het varen is, en je hebt niet de mogelijkheid om van boord te gaan? Nog steeds slapen haha, zeker in haar 1ste contract was het vooral slapen en werken. Maar wat ze wel vaker deed na haar werktijd in de avond, met vrienden van het schip een drankje in de bar doen, praten of dansen. Er werden ook genoeg feestjes georganiseerd die geweldig waren.

Zou jij een ander beroep willen doen als serveerster of kok?
Ja, shore excursion lijkt mij heel erg gaaf om te doen. Je ziet dan veel meer van de wereld en je kan altijd van boord.

Wat is Luana haar favoriete bestemming?

Haar favoriete bestemming waar zij met het cruisechip is geweest is Barcelona en Bodrum(Turkijke). Ze is vaker met het cruiseschip in Barcelona geweest en heeft zo de stad echt kunnen ontdekken en veel mooie herinneringen kunnen maken. Bodrum is ook een super mooie plek en deze plek is zeker wel nog een bezoek waard.

Is er iets wat je graag had willen weten voordat je aan boord kwam? Wat je toen aan land dus nog niet wist?
Ik ben naar het schip gegaan met weinig verwachtingen want ik had echt geen idee over het leven aan boord en hoe het er aan toe zal gaan. En ik liet het allemaal wel op me afkomen. 1 ding wat ik mijzelf wel had willen vertellen voordat ik aan boord kwam, is om mijzelf niet zo te pushen en te focussen voor een carrière aan boord. Ik heb echt druk op mezelf gezet terwijl de stress aan boord al genoeg is.

Heb je advies voor iemand die op een cruiseschip zou willen werken?
Wees klaar om de hele tijd aan het werk te zijn! Je bent het meest van de tijd aan boord, en er is weinig privacy. En zelf als je niet aan het werk bent, zijn er altijd trainingen en oefeningen die je moet bijwonen zodat je altijd voorbereid bent voor een noodgeval. Dus mijn advies, een sterk doorzettingsvermogen, en vergeet vooral niet om plezier te maken.

Voor mij was het schip een geweldige plek om over mijzelf te leren en mijzelf tot het uiterste drijven. Ik heb echt zoveel geweldige mensen ontmoet en het was echt een plek waar ik mij thuis voelde. De meeste mensen op het schip accepteren zoals je bent en het maakt niet uit wat je hebt gedaan of waar je vandaan komt.

Dit was het interview met Luana die op Meinschiff heeft gewerkt. Heb je meerdere vragen aan Luana of aan mij? Stel ze gerust. Je kan een bericht sturen via Instagram of Facebook.

Werken op een cruiseschip?

Zou jij ooit willen werken op een cruiseschip? Wat zou jou beroep dan zijn? Laat het me weten in de reacties hieronder.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »