Zit jij er nu ook van te dromen om te gaan werken op een cruiseschip? Of misschien twijfel je er wel over om te gaan werken op een cruiseschip en wil je wat meer informatie. Lees dan vooral dit interview met een crewmember van het cruiseschip, van de Holland America Line. In deze blog, interview ik Arlin die restaurant manager is in de Pinnacle Grill. Zij gaat maandag 15 november weer terug naar het schip om te gaan werken.

Ik ben met Arlin live geweest op de Facebook pagina werken op een cruiseschip en ik heb haar een aantal vragen gesteld over het werken op een cruiseschip. We hebben het er ook over gehad of het nu anders zal zijn voor de crew door de corona. Moet ze hier voor extra trainingen volgen? Mag de crew nog wel van het schip af? Word de crew getest? Hoe zit dat allemaal? De live met Arlin kun je terug kijken als je hier klikt.

Ik wil werken op een cruiseschip

Op deze website staan meerdere artikelen over het werken op een cruiseschip. Al mijn ervaringen, tips en advies kun je terug vinden in de categorie “blog werken op een cruiseschip”

Als jij er klaar voor bent om je cv+motivatie brief op te sturen dan raad ik je het e-book werken op een cruiseschip aan. In dit e-book staat alle informatie wat jij moet weten als je gaat werken op een cruisechip, maar ook staan er adresjes in waar jij je cv naartoe kunt sturen. Download snel dit e-book als jij staat te popelen om te gaan werken op een cruisechip en direct je cv wilt versturen.

Crewmember

Download hier het e-book

Wil je misschien meerdere interviews lezen met andere crewmembers? Dat kan want ik heb er al een aantal geïnterviewd met verschillende beroepen, zoals schoonheidsspecialiste, Kok, serveerster, shore excursion manager, etc. Al deze interviews kun je terug lezen in de categorie ” Interview crewmember

Je kan beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan in je leven, dan spijt hebben van de dingen die je niet in je leven hebt gedaan

Interview restaurant manager

Afgelopen vrijdag ben ik dus live geweest met Arlin en daarom nog deze blog interview omdat het ook een stuk makkelijker is om alle vragen en antwoorden nog even door te lezen. Hierbij de vragen die ik in de live heb gesteld aan Arlin.

Even voorstellen…

Arlin woont in Nederland, en is nu 30 jaar. Ze heeft 4 contracten en op 5 schepen gewerkt voor de Holland America Line als restaurant manager. Aankomende maandag 15 november gaat zij weer terug het cruiseschip om te werken. Ze vliegt van Schiphol naar Miami om het schip de Eurodam te joinen.

werken op een cruiseschip

Hoe ben jij op het idee gekomen om te gaan werken op een cruiseschip?
Via school moesten wij altijd presentaties bijwonen van de Holland America Line om punten te krijgen voor opdrachten. Toen ben ik naar een cruiseschip geweest, en het leek me vanaf dat moment al gaaf om op een cruiseschip te gaan werken. Een collega op werk die ging toen stage lopen op de HAL en toen dacht “ik wil dit ook zo graag”. Ik ben gaan solliciteren en ben direct aangenomen om te gaan werken op een cruisechip.

Ondertussen nu alweer 3 en half jaar verder. En na een lange tijd thuis te hebben gezeten ga ik weer werken op het cruisechip, en ik heb er echt super veel zin in.

Waar ga je varen de aankomende 6 maanden?
Voornamelijk de Cariben, Curaçao, Aruba, Bonaire, Bahama’s(Half Moon Cay), Panama, Costa Rica, Mexico, Amerika, Canada, en de laatste weken van mijn contract is in Alaska.

Ik heb alles wat ik net heb genoemd al gezien, maar dat betekent niet dat het niet leuk is om het nog een keer te zien. Ik hoop wel dat ik in ander contract in Australië of Azië kan kan varen.

Krijg je nu ook meer trainingen door de coranavirus?
Ik heb er nu nog geen training voor gehad, maar ik denk als ik eenmaal aan boord ben dat ik wel een aantal extra trainingen krijg over de hygiëne aan boord. Er zullen wel wat andere regels zijn aan boord dan voor de corona natuurlijk.

Er zijn nu ook minder passagiers aan boord dan voor de corona, uit veiligheid. Waarschijnlijk ook minder crew op het moment.

De crew is ook verplicht om te vaccineren, anders kom je niet aan boord. Ook word de crew om de 3 dagen getest. Mocht je positief op corona getest zijn, dan moet je ook direct van het schip af en ga je naar een corona hotel.

Ik weet nog niet of ik het leuk ga vinden op deze manier met de extra regels en misschien krijg ik er wel extra stress bij. Maar Ik ga het gewoon aan, en ik laat het op me af komen. Soms denk ik wel, “heb ik de juiste keuze gemaakt” maar aan de ene kant, ja mocht er iets gebeuren. Dan zien we het dan wel weer.

En ik hou wel van een beetje onzekerheid. Dat ik niet die 100% zekerheid heb wat er gaat gebeuren. Ik ben best avontuurlijk en ik hou wel van een uitdaging.

Nu met deze corona situatie is het ook mogelijk van boord te gaan voor de crew?
Voor de passagiers is het sowieso mogelijk is om van boord te gaan. En volgens mij is het voor crew niet altijd mogelijk om van boord te gaan. Er zitten wel dagen bij, dat het wel kan. Maar voornamelijk in Amerikaanse poorten is het heel moeilijk om van boord te gaan. Ik heb wel gehoord van andere crewmembers dat het nu wel soepeler word.

Wat zijn je toekomstplannen voor op het schip?
Op dit moment wil ik eerst weer wennen aan het scheepsleven, met de nieuwe situatie aan boord, en ik wil me ook focussen op mezelf. Maar ik heb altijd gezegd dat ik de functie van restaurant operationeel manager wil, dus manager van alle restaurants op het schip. Ik sta hier nog steeds achter, maar het is best lastig om promotie te krijgen voor deze functie aan boord.

Er moet ook plek zijn voor deze functie want er is maar 1 persoon met deze functie aan boord. Vaak is het zo dat ze de juiste hoeveelheid mensen hebben dus er moet maar net iemand uitvallen op de plek waar jij bent voor de positie die jij wilt. Wellicht dat ik ook nog eerst de positie van buffet manager gedaan moet hebben. Als buffet manager heb je 2 strepen.

Ik heb 1 streep omdat ik in een kleiner restaurant werk, en als ik restaurant operationeel manager wil zijn dan is het logisch als ik eerst van 1 streep naar 2 strepen ga, en als restaurant operationeel manager heb je 3 strepen.

Wat is je advies voor als iemand graag wilt werken op een cruisechip
Gewoon doen! Als je twijfelt ook gewoon doen. Ook al kom je er achter dat je het niet leuk vind, dan weet je dat ook. Twijfel je of je wel elke dag kan werken? Maak je daar niet druk over, maak daar geen punt van. Want daar zet jij je wel snel overheen.

Zit je er een keer een dag er doorheen, dan zijn er altijd mensen om je heen die jou er door heen helpen. Dus maak je geen zorgen over het werken elke dag. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is, dat ik na 6 maanden hard werken, 2 maanden helemaal vrij ben. Je hoeft nergens aan te denken, en je word helemaal met rust gelaten en je hebt echt vakantie.

Bedenk voor jezelf of je van huis weg kunt zijn. Veel mensen zeggen dat ze niet lang van huis weg kunnen zijn, en dat ze niet weg willen van familie en vrienden. Want je bent wel 6 maanden aan boord, maar het is natuurlijk ook wel je eigen leven. En je krijgt er zoveel mooie herinneringen voor terug. Een leraar van me zei, “je kan beter spijt hebben van de dingen die je wel in je leven hebt gedaan, dan van de dingen die je niet in je leven hebt gedaan”.

Heb jij meerdere vragen over het leven aan boord? Je mag altijd contact met mij opnemen via de Facebook pagina werken op een cruiseschip. Klik hier om contact op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »