In deze blog lees je een interview met iemand die heeft gewerkt op de receptie van de Holland America Line. Wat dit precies inhoud word allemaal uitgelegd door de dame die ik heb geïnterviewd. Ik ben heel erg blij dat ik haar heb aangesproken en dat zij haar verhaal hier wilt vertellen. Als jij wilt werken op een cruiseschip, dan hoop ik dat dit interview jou een beter beeld geeft bij het leven aan boord maar ook dat het je meer informatie geeft over dit beroep. Misschien zit je eraan te denken om te gaan werken op een cruiseschip en zoek je meer informatie over een bepaald beroep. Dan zou je ook eens kunnen kijken op de pagina “interview crewmembers”. Op deze pagina staan meerdere interviews met crewmembers met verschillende beroepen.

Op deze website staan ook blog artikelen over het leven aan boord en informatie wat voor jou handig kan zijn als jij wilt gaan werken op een cruiseschip.

Zit jij er serieus over na te denken om te gaan solliciteren op een cruiseschip? Dan is het misschien handig als jij dit e-book ” Hoe begin ik met solliciteren” eens door leest voor meer informatie waar je precies kan solliciteren, wat je moet regelen, en andere zaken die erbij komen kijken zoals verzekering en belasting.

Neem contact op met mij via Facebook of Instagram als je meerdere vragen hebt over dit e-book of als ik dit e-book direct naar je toe kan sturen.

Werken op een cruiseschip – Interview Medewerker gast relaties

In deze blog, interview ik Shoba. Ik heb samen met haar gewerkt op de Koningsdam, de Pinnacle class schip van de Holland America Line. Lees hier haar ervaringen, haar favoriete bestemmingen en wat zij zoal deed op de Holland Amerca Line.

Ik heb eindeloos uitgelegd hoe het internet aan boord werkt

Shoba is 42 jaar en woont in Nederland, hoe zij op het idee is gekomen op te gaan werken op de Holland America Line gaat ze jullie hier vertellen.


Ik werkte als assistent-manager bij een woningcorporatie en zij gingen reorganiseren. Er moesten toen een aantal medewerkers weg en als je zelf het initiatief nam om weg te gaan, dan zou dat op hele goede voorwaarden zijn. Ik heb dus besloten om zelf weg te gaan en op dat moment ging mijn relatie ook uit. Dit was voor mij het moment dat ik zat te denken om iets nieuws te gaan proberen, en even weg te gaan van alles en iedereen. Ik ben naar een recruitdag geweest in Rotterdam en zo is het begonnen.

Ik ben toen aangenomen voor de Holland America Line en ik heb op de schepen de Eurodam en de Koninsgdam gewerkt als gast relatie medewerker. Ik was het aanspreek punt voor de gasten. De gasten konden bij mij terrecht voor vragen en klachten. Bijvoorbeeld: De wc die niet doorspoelt, airco die niet werkt, geluidsover last etc. Ook konden gasten bij mij terrecht als er mensen ziek werden of dat er sterf gevallen waren op het schip. Zowel aan boord of thuis.

Je regelt dan de vluchten naar huis en je bent een luisterend oor voor de gasten die verdrietig zijn. Ook vertaalde ik het dagprogramma aan boord. En ik heb eindeloos uitgelegd hoe het internet aan boord werkt.

Ondanks dat we allemaal heel hard moeten werken, hebben wij natuurlijk wel vrije tijd en hebben we ook de kans om van boord te gaan en het land te ontdekken waar wij zijn aangemeerd. Mijn werktijden verschilden heel erg en het is nooit hetzelfde. In de gast relaties afdeling werkte we met 14 personen(exclusief het nacht personeel).

Op zeedagen werkten wij de meeste uren. Meestal zo’n 11 tot 12 uur per dag. Soms werkte ik vanaf 7 uur in de ochtend tot 12 uur in de middag en dan heb ik 1 uur pauze om wat te eten en dan vervolgens weer verder werken tot in de eind van de middag. Dan weer pauze om wat te eten en dan nog een paar uurtjes werken de rest van de avond. Maar het komt ook wel eens voor dat je in de ochtend werkt van 7 tot 12 en dat je dan de hele middag vrij bent en dan weer begint om 18:00 tot 23:00.

De dagen dat we in de haven lagen, waren de werktijden meestal rond 9 uur per dag. De uren dat je aan het werkt bent, verschilt altijd. Soms vrij in de ochtend en begin je pas om 13:00 met werken. Of je werkt van 7:00 tot 18:00 in 1 stuk door en dan kun je niet van boord(omdat we meestal varen tegen 17:00). Maar in sommige havens blijf je ook wel eens de hele nacht en dag liggen.

Dit was bijvoorbeeld vaak het geval in Barcelona, Curaçao en St.Petersburg. Op deze dagen kregen wij echt een heel fijn rooster en probeerde we rekening te houden dat iedereen wel de mogelijkheid had om lang van boord te gaan en even te kunnen genieten.

Dus van boord gaan en de plekken ontdekken waar je bent aangemeerd is zeker wel mogelijk, maar wel afhankelijk van je werkrooster, de oefeningen en trainingen waar je verplicht bij moet zijn op het schip.

Ik heb zoveel van de wereld mogen zien en ik heb echt heel veel gave activiteiten mogen ondernemen. Zo heb ik kunnen genieten van de Glacier Bay in Alaksa. Hier heb ik orka’s, zeehonden en beren die zalm uit het water aten gezien. Zwemmen in Blue Lagoon in IJsland was een hele mooie ervaring. Maar steden zoals Barcelona vind ik ook helemaal te gek. Lekker relaxen en zwemmen in bijvoorbeeld Mexico, Bonaire, Curaçao, St.Thomas etc vind ik heerlijk om te doen. Vancouver en Key West in Florida was ook prachtig en bijzonder om te ontdekken.

Naast het werken en alle plekken op de wereld ontdekken vond ik het leuk om mij op het schip te vermaken. Ik ging vaak uiteten in de verschillende restaurantjes op het schip of kijken naar het entertainment die werd georganiseerd op het schip voor de gasten. Ook drankjes drinken in de BB-King Blues Club of naar de crew bar waren leuke dingen om te doen.

*Wil je meer weten wat er te doen is op een cruisechip qua entertainment, klik dan hier.

Soms had ik ook helemaal geen zin in mensen en trok ik me terug in mijn cabin en bestelde ik roomservice en keek ik een leuke film in bed.

Ik heb echt heel veel plezier in het werk wat ik deed op een cruiseschip. Maar als ik toch mocht kiezen om een keer wat anders te doen dan denk ik dat ik shore excursion ook leuk had gevonden. Je hebt dan ook veel interactie met gasten en je hebt de mogelijkheid om ook veel meer te zien van de bestemmingen waar je bent aanmeerd met het cruiseschip.

*Klik hier voor het interview met Lenty die werkt als shore excursion manager op de HAL

Ik heb het erg naar mijn zin gehad op de Holland Amercica Line, en ik heb ook 3 contracten gewerkt van 6 maanden. Sinds maart 2018 ben ik gestopt met het werken op een cruiseschip.

werken op een cruiseschip - interview crewmembers

Wat had je graag willen weten voordat je ging werken op een cruiseschip?

Tijdens je contract op een cruiseschip moet je altijd “aan” staan. Je hebt heel erg weinig tijd voor jezelf. Dus als je denkt een ochtend vrij te zijn, kan het zijn dat het alarm afgaat en dat je mee moet doen met de drill oefeningen aan boord. En ook als je vrij bent, en je gaat ergens eten in 1 van de restaurantjes op het schip dan heb je altijd je uniform aan. Want als je in de gasten ruimtes komt dan ben je verplicht om je uniform aan te hebben. Op deze momenten word je ook aangesproken door gasten (of je aan het werk bent of niet), de gasten hebben toch nog even een vraag of een klacht, of ze willen graag met je op de foto. Op veel deuren vanuit de crew ruimtes naar de openbare ruimtes staat ook niet voor niets: Smile, you are on stage! 🙂

Wat ik nog wel wil adviseren aan mensen die graag willen werken op een cruiseschip is om vooral te genieten van deze unieke ervaring. Je werkt met zoveel verschillende mensen en culturen. Als je voor de 1ste keer aan boord komt, komt er echt zoveel op je af. Je leert ontzettend veel over jezelf en je ziet natuurlijk veel van de wereld. De maanden dat je aan boord bent, zijn je collega’s ook echt je familie. Als je eenmaal klaar bent met je contract en je gaat naar huis, dan gaat iedereen weer z,n eigen weg. Soms kom je elkaar tegen bij een nieuw contract, maar soms zie je die mensen ook nooit weer terug. Dus mijn advies, geniet van elk moment.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »