In deze blog vind je een interview met een crewmember van het cruiseschip. Hopelijk krijg jij door dit interview een beter beeld hoe het is om te werken op een cruiseschip. Misschien vind je het wel interessant om te lezen hoe het leven aan boord eraan toe gaat. Of misschien zit jij er wel aan te denken om te gaan werken op een cruiseschip, maar wil jij meer informatie over hoe je kan solliciteren en wil jij meer duidelijkheid over hoe het leven er nu precies aan toe gaat aan boord. Dan kan ik je zeker aanraden om dit interview verder te lezen.

Maar als je serieus aan de slag wilt gaan met solliciteren om te gaan werken op een cruiseschip, dan is het e-book “werken op een cruiseschip, hoe begin ik nu met solliciteren” zeker iets voor jou. Je kan hier het e-book downloaden. Of als je verder vragen hebt, neem contact met mij op via Facebook of Instagram.

Crewmember


Ik heb al meerdere crewmembers van het schip mogen interviewen en ben je benieuwd welke crewmembers dat zijn? Ga dan naar de categorie “interview crewmember” en daar zul je meerdere interviews vinden met andere crewmembers en andere beroepen.

Ik heb ook een blog geschreven met de “10 leuke beroepen die je op een cruiseschip kan uitvoeren” daar vind je dus meer informatie over de beroepen, maar er word ook meer uitleg gegeven over het personeel. Hoe het personeel op een cruiseschip word onderverdeeld en word genoemd.

Hieronder een interview met Denise, 30 jaar jong en wonend in Nederland. Ze heeft gewerkt als restaurant manager in een specialty restaurant van de Holland America Line. Maar ze is niet begonnen met deze functie. Lees hieronder haar verhaal.

Crew interview met Denise – Restaurant manager

Werken op een cruiseschip
In het midden, Denise met Rudi Sodamin aan haar rechterzijde (master chef en culinaire consultant voor de HAL) en de mannen van de diningroom


1. Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan werken op een cruiseschip?
Ik was 17 jaar en ik werkte in een restaurant. Mijn collega die had al eerder op een cruiseschip gewerkt en vertelde mij over het leven op een cruiseschip. Vanaf toen is de droom ontstaan om ook te gaan werken op een cruiseschip.

2. Voor welke cruise maatschappij heb jij gewerkt en hoe lang?
In totaal heb ik 4 jaar op een cruiseschip gewerkt en alleen voor de Holland America Line.

3. Ben jij momenteel nog aan het werk op een cruiseschip?
Nee ik ben niet meer aan het werk op een cruiseschip, ik heb ontslag genomen net voor de COVID situatie. Misschien dat ik ooit in de toekomst wel weer aan het werk ga op een cruiseschip.

3. Wat was jouw functie aan boord?
Ik ben aangenomen als serveerster voor een specialty restaurant, genaamd Sel de Mer (een speciaal restaurant waarvoor je een extra bedrag moet betalen om te dineren) maar na 2 weken ben ik al gepromoot als supervisor(hostess) van het restaurant. En na 2 jaar, ben ik gaan werken als restaurant manager van de Pinnacle Grill.

4. Hoe zagen jouw werkdagen eruit?
Als supervisor van het restaurant zagen je dagen er elke dag anders uit. Ik werkte in de ochtend, in de middag vrij en vervolgens begon ik weer laat in de middag tot in de avond. Maar soms begon ik ook laat in de middag. Dan was ik in de ochtend vrij en kon ik uitslapen. Ik werkte dan wel door tot midden in de nacht.

Toen ik als restaurant manager werkte, begon ik altijd vroeg in de ochtend (half 7, 7 uur) en was ik in de middag vrij (op de dagen dat we waren aangemeerd aan land) Ik begon dan meestal weer laat in de middag met werken voor diner service. Op zee dagen werkte ik dan ochtend, middag en avond. Meestal zo’n 12 uur per dag op een zeedag.

5. Was het mogelijk om van het schip af te gaan wanneer je vrij was?
Meestal was het mogelijk voor mij om van boord te gaan en het land te ontdekken waar we die dag waren aangemeerd.

6. Wat is je favoriete bestemming waar je bent geweest met het cruiseschip?
Heel erg moeilijk om te zeggen. Want alle landen hebben wel iets speciaals en iets leuks wat je er kan doen. Lekker lunchen ergens, shoppen in Denemarken of in San Juan. Een overnight (dus dan blijf het schip 1 dag en 1 nacht in dezelfde poort) in Barcelona en dan uitgaan, dansen en drankjes doen met je vrienden van het schip. Zonnebaden in de Cariben, tours doen in Japan of Australië, noem maar op. Ik heb echt zoveel mooie dingen gedaan.

7. Wat deed je in je vrije tijd op het schip?
In de avond na werktijd meestal naar de bar, drankjes drinken, kletsen met vrienden van het schip. Gedurende dag meestal naar buiten dus van het schip af en het land ontdekken, en als dat niet kon sowieso slapen.

8. Is er een andere functie die je zou willen doen, dan het werk dat je al deed op het cruiseschip?
Nee ik denk het niet, ik was erg blij met m,n baan die ik had.

9. Wat had je willen weten voordat je ging werken op een cruiseschip, wat je toen nog niet wist?
Dat ik meer feestkleding mee moest nemen, leuke jurkjes en dat soort dingen. Oh ja en veel kousen/panty’s(die moest ik dragen onder mijn uniform, en die gingen best wel snel kapot)

10. Heb jij advies/tips/opmerkingen voor iemand die graag zou willen werken op een cruiseschip?
Zorg ervoor dat je mentaal sterk genoeg bent voordat je aan boord komt. Je hebt namelijk lange dagen op een cruiseschip, en het kan soms ook veel stress opleveren. Probeer altijd positief te blijven. Anders hou je het niet vol, en je hebt je energie hard nodig om 6 maanden te werken van ongeveer 12 tot 14 uur per dag.

11. Raad jij het aan om te gaan werken op een cruiseschip?
ABSOLUUT! Het is een geweldige ervaring en niet alleen om wat van de wereld te zien, maar je leert ook zoveel nieuwe mensen kennen van verschillende nationaliteiten. Ook al is het erg hard werken, het is zeker hartstikke leuk. Het is makkelijk om geld te sparen omdat je het bijna niet kan uitgeven. Je hoeft geen huur te betalen en je krijgt eten aan boord. Je moet wel voor drankjes zoals fris en alcohol betalen, maar de drankjes zijn goedkoop voor de crewmembers. Het is ook super fijn om 2 maanden achter elkaar vrij te zijn en helemaal niet aan werk hoeft te denken.

Ik heb heel veel geleerd tijdens mijn jaren bij de Holland America Line. Het is een ervaring die ik nooit zal vergeten. En wie weet in de toekomst ga ik nog een aantal contracten doen.

Dit was het interview met Denise die als restaurant manager heeft gewerkt op een cruiseschip. Heb je misschien nog meer vragen die je zou willen stellen aan Denise of aan mij? Stuur dan een berichtje via Facebook of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »