Toen ik op Curaçao verbleef heb ik vaak mensen ontmoet die op een cruiseship werkte. Hoe lijkt jou dat? Geld verdienen, en ondertussen alles van de wereld kunnen zien. Voor mij werd het echt een droom.

Na 6 jaar op Curaçao, heb ik besloten dat het tijd was om iets nieuws te proberen. Ik ben gaan solliciteren voor verschillende cruiselines. Ik was altijd opzoek, tot dat ik ergens werd aangenomen. Het maakte mij eigenlijk niet uit welke maatschappij, ik wou gewoon echt super graag werken op een cruiseship.

Werken voor de Holland America Line (HAL)

Februari 2016 begon ik met een nieuw avontuur op een cruiseship. Ik kreeg een contract voor 6 maanden ( ja, 6 maanden op zee, zonder pauze) Voordat ik kon beginnen aan mijn nieuw avontuur, moesten er een aantal zaken geregeld worden. Wat er precies allemaal geregeld moest worden werd mij allemaal in een email uitgelegd. Zoals:

 1. Medical
 2. Visa
 3. Test voor engels ( het is verplicht om engels te spreken )

Verder heb je nodig een “Dutch seaman’s book” en je krijgt een brief met je “assignment letter” waarmee je kan reizen en een visa kan aanvragen. Ik heb gelukkig alles kunnen regelen in Curaçao, behalve mijn medical, dat heb ik geregeld in Nederland. Omdat er een aantal bedrijven zijn aangewezen die dat kunnen doen.

En op Curaçao heb je geen dokter voor de zeevaart, dan zou ik dus naar Venezuela moeten gaan om daar mijn medical te regelen. En ik ging liever naar Nederland om mijn familie ook nog even te bezoeken.

Alles word trouwens voor je betaald (dat is verschillend per maatschappij, en bij de Hal vergoeden ze dit voor je het 1ste contract). Je vliegticket heen en terug word altijd vergoed voor elk contract. Hier een aantal tips hoe je het beste je koffer kan inpakken als je gaat werken op een cruise schip.

 • Paspoort ( Geldig voor zeker 6 maanden )
 • Kleding ( kijk waar je schip aanmeert, en neem kleding mee voor de landen waar jij aanmeert. Dus bijvoorbeeld als je naar de Caribbean gaat neem zomer kleding mee, ga je naar Alaska, neem winterkleding mee)
 • Toilet artikelen ( Neem natuurlijk geen shampoo mee voor 6 maanden, je kan altijd in de poort nieuwe aankopen doen ) handdoeken en toilet papier krijg je allemaal op het cruiseship.
 • Medicatie
 • Electronics ( bv: laptop, telefoon, oplader, speaker. Apparatuur zoals koffie zet apparaat en waterkoker zijn niet toegestaan )

Ik raad aan om niet teveel mee te nemen, aangezien je in verschillende landen/eilanden komt, ga je ook veel aankopen doen. En dan moet je misschien nog een tweede koffer erbij kopen. Wat ik heel vaak heb gezien, en wat mijzelf ook is overkomen.

Ik en achter mij het schip waarop ik ging werken(Zuiderdam)

Vanuit Curaçao vloog ik naar Miami en dat was gelukkig maar 3 uurtjes. ik vloog al vroeg in de ochtend en zou ook vroeg aankomen op Miami. Dus ik dacht ah, mooi dan heb ik nog tijd om wat van Miami te zien. Dacht het dus niet, toen ik aankwam op Miami moest ik door de immigratie wat echt een eeuwigheid duurde.

Ze gingen alles onderzoeken, waarom ik in Miami was, waarom ik geen terug ticket had, enz. Een heel gedoe, en ik heb zeker 5 uur bij de immigratie gezeten. Op het moment dat ik buiten kwam, moest ik de shuttle van mijn hotel vinden. Ik verbleef de eerste nacht in een hotel en de volgende dag werd ik in de ochtend opgepikt met de bus.

Eindelijk aangekomen bij het hotel was het inmiddels al 5 uur in de middag. Ik was kapot. Ik ging douchen, opzoek naar eten en ik lag om 9 uur in de avond al in bed.

De volgende ochtend werd ik opgepikt bij het hotel met meerdere crew members. Echt heel spannend, wist niet wat ik kon verwachten. Eenmaal aangekomen in Fort Lauderdale moesten alle crew members wachten in een grote hal. Daar moest ik mijn medical inleveren en mijn paspoort.

Ik kreeg een boekje met informatie en mijn sleutel voor mijn cabin. Toen ik het schip binnen kwam werd ook alles gecontroleerd net zoals op een vliegveld. Oke, daar stond ik. Geen idee wat ik moest doen of waar ik heen moest gaan. Gelukkig was er iemand aangewezen die mij hielp (die in hetzelfde restaurant werkte als ik).

Zij leidde me naar mijn cabin/hut en liet zien waar ik mijn uniform kon oppikken. Mijn cabin moest ik delen met iemand anders en het was echt super klein. Maar alles wat je nodig hebt, was er.

Ik deelde mijn hut met een Indonesisch meisje dat in een ander restaurant werkte als ik. Daarna kreeg ik een training en een grote rondleiding op het schip met alle andere crew members die net begonnen met hun contract.

Als je op een cruiseship gaat werken moet je meer weten dan alleen hoe je in een restaurant moet werken. Dus ik moest alles weten over het schip, hoeveel verdiepingen er waren en de namen ervan(alle decks hebben een eigen unieke naam), de veiligheid, wat te doen als er brand uit breekt of als je zinkt. Je leert alles gedurende weg. Maar zo, wat een informatie zeg als je net komt werken op een cruiseship.

De eerste paar dagen waren erg zwaar, heel veel trainingen die je moet doen, heel veel nieuwe informatie en ondertussen ook nog 10 uur per dag werken. Alles is nieuw en je wilt natuurlijk ook zoveel mogelijk genieten.

Ik werkte in een restaurant genaamd: The Pinnacle Grill. Luxe restaurant met gerechten geïnspireerd vanuit de “Pacific Northwest, voornamelijk steak, maar ook pasta, seafood en heerlijke desserts. Dit restaurant is niet inclusief en gasten betalen $35 voor een dinner.

Ik werkte met 11 personeel leden die uit verschillende landen komen. De meerderheid komt uit Indonesië en ik werkte met nog 4 Nederlanders. We werkten in verschillende shifts. In de ochtend ongeveer 4 uurtjes, en in de avond 6 uurtjes (soms meer of minder, ligt aan de drukte). Eenmaal op gang gekomen een aantal maanden later, werd ik overgeplaatst naar een ander cruiseschip. Een nieuw schip (Koningsdam).

Werken op een cruiseship in het begin was echt totaal anders wat ik had verwacht en op het begin vond ik het eigenlijk helemaal niet zo leuk.

Ik was vrij nieuw, wist niet precies hoe het werkte en op de Koningsdam kregen wij trainingen hoe we tafels moesten serveren en hoe we gasten aan moesten spreken. Zeer goede zaak natuurlijk. Maar in mijn ogen waren de mensen die ons moesten trainen best wel negatief en i.p.v motiveren werd ik gedemotiveerd.

Ik voelde me absoluut niet op mijn gemak en heb de eerste maanden ook veel problemen gehad. Voor mijn gevoel heeft mijn manager mij goed geholpen en ben ik er goed uit gekomen en heb ik veel geleerd.

2 schepen van de HAL in Noorwegen

Na flink doorzetten en leren ben ik er zeker goed uitgekomen en heb ik ook heel veel plezier gehad in mijn werk op het cruiseschip. Ik heb niet alleen geleerd hoe het werkt op een cruiseschip, maar ik heb ook zeker veel geleerd over mijzelf. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en niet ben gestopt.

Voor en nadelen van werken op een cruiseship

Ik heb in totaal 4 jaar gewerkt op een cruiseship. Een contract is meestal 6 maanden en 2 maanden vakantie. Ik heb in totaal 4 contracten gewerkt, 3 van 6 maanden en 1 contract van 8 maanden. Heb jij de droom ook om te werken op een cruiseship? Dat kan ik je zeker aanraden. Het leven aan boord is echt geweldig als je eenmaal door hebt hoe alles werkt. Hier een kort overzicht van de voordelen van het werken op een cruiseship.

 • Je ontdekt veel van de wereld
 • Je leert veel mensen kennen van verschillende nationaliteiten
 • Voor crew members is alles goedkoper ( zoals alcohol en sigaretten )
 • Je hoeft geen huur te betalen
 • Het eten aan boord is ook gratis
 • Je leert veel over jezelf
 • Aan het einde van je contract heb je aardig wat geld bij elkaar gespaard.

En dat blijft natuurlijk 1 van mijn favorieten, het einde van je contract, dat je al dat geld bij elkaar hebt gespaard (want je kan vrij weinig uitgeven als je alleen maar werkt) en dat je eindelijk kan genieten van je vakantie. Heerlijk gevoel is dat.

Maar ook mijn beste momenten op het schip is dat ik veel van de wereld heb kunnen zien. En natuurlijk heb ik ook wel veel geld uit gegeven, vooral in me eerste contract. Aan kleinigheidjes voor mijn familie, maar ook aan lekker uit eten buiten het schip (het eten op het schip word op een gegeven moment eentonig, saai en niet lekker)

En natuurlijk je gaat ook wel eens shoppen :). Je werkt meestal in de ochtend 4 tot 5 uurtjes voor ontbijt, dan ben je rond 11 uur in de ochtend vrij en kun je naar buiten, de stad of het eiland verkennen. Vervolgens begin je weer om 5 uur in de middag met werken. Hier een lijstje van een aantal landen en eilanden waar ik ben geweest met het cruiseship van de HAL.

Wat ik ook altijd zo leuk vond van op een cruiseship werken is dat je echt super leuke vrienden maakt, je hebt altijd wel gezellige mensen erbij zitten. Ik hield altijd wel van feestjes dus ik ging regelmatig naar de crew bar of wij organiseerde zelf leuke feestjes zoals karaoke, halloween, verjaardag feestjes, etc.

verjaardag feestje met personeel
Pinnacle Grill team op de New Statendam

Werken op een cruiseship is 1 van de leukste ervaringen die ik heb gehad, maar het is niet voor iedereen weg gelegd. Hier een aantal nadelen op een rijtje van werken op een cruiseship:

 • Je hebt geen privacy
 • Je werkt elke dag, 12 uur per dag ( 6 maanden achter elkaar, geen enkele dag vrij )
 • Je moet je aan iedereen en elke situatie aanpassen
 • Het eten word op een gegeven moment eentonig, en saai (gewoon niet te vreten)
 • Je bent vaak heel erg moe, je hebt niet genoeg slaap
 • Je hebt elke week trainingen en drills
 • Internet is vaak slecht en ook als crew member moet je internet kopen (duur)

Dat is zeker 1 van de grootste minpunten voor mij, het internet. Je wilt graag contact houden met de buiten wereld maar omdat het internet duur en vaak slecht is, is dat best lastig. De meeste crew members gaan ook vaak naar buiten in een poort alleen voor het internet. Dat is 1 van de belangrijkste dingen, internet…en eten natuurlijk.

Ook een nadeel is dat je vaak moe bent want je hebt gewoon weinig slaap. Vooral als je ook nog van een feestje houd. In m,n eerste contract heb ik misschien 4 uur per dag slaap gehad. Vaak s’avonds na het werk nog een drankje in de crew bar doen en dan ondertussen is het alweer 2 uur in de nacht, en vervolgens weer ” fris en fruitig” om 7 uur s’morgens klaar staan voor de ontbijt gasten. Het was een uitdaging soms, maar ik heb goede en slechte tijden mee gemaakt.

Ik heb maar voor 1 cruise maatschappij gewerkt, Holland America Line( HAL ). Dus ik kan niet echt vergelijken met andere maatschappijen. Maar zit je er ook aan te denken om op een cruise schip te werken? Neem contact op met mij en ik kan je verder helpen. De cruise-industrie begint weer op gang te komen, en het is altijd slim om te solliciteren.

Wil jij beginnen met solliciteren klik op het e-book die hieronder staat vermeld of stuur mij een privébericht op FB of Instagram.

Werken op een cruiseschip

Ik hoop dat je nu een beetje meer kan inzien hoe het leven op een cruiseschip eruit ziet. Het is echt niet alleen maar alle landen bezoeken en genieten, er zitten dus ook nadelen aan. Als ik zelf post op Facebook of Instagram is het alleen maar de leuke momenten die ik er op zet, en mensen zien niet wat er achter de schermen gebeurt. Hard werken is het zeker, maar ik heb er absoluut van genoten.

Werken op een cruiseship
Dit is een crew party op het deck, 1 grote familie!

Kun jij mij vinden in de foto hierboven? Laat een reactie achter met de info waar je mij ziet. 🙂

Heb jij vragen of wil je meer weten over het werken op een cruiseship, laat het me weten in een reactie hieronder. Of laat gewoon een leuke reactie achter.

13 COMMENTS

 1. Wat een leuk stuk over het cruiseschip!
  Ik zou graag meer willen weten. Ik woon nu op Curaçao maar als over een half jaar mijn appartement contract afloopt zou ik dit heel graag willen doen!

  Heb je nog meer info?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »