Lekker op Curaçao wonen met een tropisch klimaat, op het strand onder de palmbomen met mooie blauwe zee. Wil jij dit ook ?

Toen ik jong was wilde ik altijd al in het buitenland wonen. Hoe, wat en waar wist ik nooit. Op een dag ging een collega van mij stage lopen op Curaçao. Dat lijkt mij ook wel super gaaf, dus ik heb besloten om ook naar Curaçao te verhuizen. Wat moet je daar allemaal voor regelen dan? Waar ga ik wonen? Waar ga ik werken?

Ik vertrouwde mijn vriendin die al eerder naar Curaçao vloog. Ik kwam 2 weken later aan en kon de eerste dagen bij haar blijven logeren, en via via wist zij een plek waar ik kon gaan wonen. En werk? Ook kende zij via via een plek waar ze vaak mensen zochten en er was altijd wel werk te vinden op Curaçao. Laat het avontuur maar beginnen.

Nieuw leven!

Heel spannend allemaal. Ik was erg onzeker maar ik dacht ik doe het gewoon. Ik wil weg uit Nederland. Ik heb mijn huurhuisje opgezegd en een vliegticket geboekt naar Curaçao via KLM. Op dat moment wist ik niks over inschrijvingen en wist ik ook niet hoelang ik zou blijven. Ik heb een retour ticket geboekt voor ongeveer 6 maanden( Uiteindelijk 6 jaar op Curaçao gewoond). Dat is wat de meeste mensen doen. Je hebt namelijk wel een retour ticket nodig anders kan het nog al lastig worden.

Op goed geluk kwam ik aan op Curaçao en mijn vriendin pikte mij op van het vliegveld. We gingen met het openbaar vervoer naar haar studenten appartement waar zij verbleef.

Een hele reis, met mijn koffer is zo’n mini busje,2 keer overstappen. Het openbaar vervoer is zeker heel anders dan in Nederland. Ik heb hier ook een blog over geschreven.

Want ik kan je zeker aanraden als je een rijbewijs hebt, om een auto te huren. Heb je dat niet (zoals ik) kun jij jezelf ook wel redden (maar wel lastiger). Ik heb zonder auto geleefd op Curaçao voor 6 jaar. Ben je nieuwsgierig hoe? Lees dan mijn blog over vervoer in Curaçao.

Aan het werk bij Eetcafe de Buren

Werken in de horeca

Na 3 dagen op het eiland begon ik al met werken op Mambo beach, 1 van de hotspots op Curaçao. Ik leerde er veel nieuwe mensen kennen en tot mijn verbazing werkte er ook veel Nederlanders in deze bar/restaurant. Ik werkte er 5 dagen in de week, ongeveer 10 uur per dag.

Mijn functie op dat moment was “beachwalker” van 8 uur smorgens tot 6 uur in de middag. Klinkt echt super tropisch en ik had er ook super veel zin in, maar ik kan je vertellen het is echt zwaar. De hele dag op je blote voeten (of slippers) in het zand lopen, in de hete zon, drankjes en eten serveren. Ik had ook wel eens middag shifts en avond shifts of ik werkte in de nacht, achter de bar. Hoe heerlijk het ook is om op een eiland te wonen, het is echt wel hard werken.

Het was altijd gezellig en ik heb er veel van geleerd. Ik ontmoete ook veel nieuwe mensen die op een cruise ship werkte. Ja hoor, daar ontstond een nieuw idee. Alleen op dat moment nooit verder in verdiept. Pas na 6 jaar heb ik dit idee van werken op een cruise ship door gezet en dat kun je lezen in mijn blog werken op een cruise ship.

Leven en werken op Curaçao is super leuk, helemaal als je alleen gaat. Je leert veel mensen kennen en je leert ook vooral veel over jezelf. Ik heb veel ervaringen opgedaan.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? En wil jij graag werken op Curaçao in de horeca, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken of welk bedrijf het beste bij je past? Ik heb met 7 verschillende bedrijven gewerkt in de horeca die allemaal heel verschillend van elkaar zijn ook qua salaris.

Stuur mij gerust een mailtje als je vragen hebt of als ik je kan helpen met solliciteren (al hoewel het op dit moment natuurlijk lastig is om werk te vinden op Curaçao i.v.m de COVID). Hieronder vind je de plekken waar ik heb gewerkt, en de dik gedrukte letters zijn de beste plekken waar ik heb gewerkt.

Aan het werk bij TMC cafe
 1. Omundo
 2. Kome
 3. Eetcafe de Buren
 4. De Boogjes
 5. Mambo beach
 6. Papagayo beach club
 7. TMF Cafe (Je weet wel, The Music Factory, bestaat nu niet meer)

Op Curaçao heb ik op veel verschillende locaties gewoond. In totaal heb ik op 14 verschillende plekken gewoond in 6 jaar tijd. Hoe en waar jij wilt wonen is heel persoonlijk. Ik wou nooit in een grote studenten appartementen complex wonen. Ik wou altijd graag iets voor mijzelf, waar ik geen keuken of badkamer hoefde te delen.

De eerste 6 maanden woonde ik bij de chef van Mambo Beach in huis. We waren collega’s en we hadden verschillende werktijden. Dus met 1 persoon een badkamer en keuken delen is niet zo’n probleem. Wil je echt iets voor jezelf (mooi huis,eigen kamer,badkamer en keuken) dan kan dat best wel prijzig zijn.

Toch heb ik best veel geluk gehad op Curaçao. Mijn vriendin (die mij heeft uitgenodigd om op Curaçao te gaan wonen) ging op een hele mooie plek wonen met haar vader. Ook zij zou maar voor 6 maanden verblijven op het eiland, maar ja zo gaan die dingen. Naast hun was een huisje vrij, heel simpel huisje maar erg mooi en nieuw.

En… alles voor mijzelf. Een eigen douche,slaapkamer,keuken en ook nog eens een mooie woonkamer. Ik betaalde hiervoor fl.800. En dat is best wel veel geld als je maar fl1600 per maand verdient. Als ik ook nog een auto erbij had gehuurd dan hield ik niks meer over.

Want boodschappen moet je ook nog doen, en je wilt ook nog uitgaan en feesten en naar het strand en dit en dat. Dus als je op Curaçao wilt verblijven voor een langere periode,kan ik je absoluut aanraden om een extra zakcentje mee te nemen.

Als je met een groepje van plan bent om naar Curaçao te komen is het een idee om een villa of huisje te huren met meerdere mensen. Kijk wel in welke buurt je terecht komt. Ik heb zo ook een keer gewoond met 2 andere meiden in een huisje dat verhuurt werd door een Antiliaanse vrouw. De huur was erg goedkoop, dicht bij ons werk en het huisje was prima. Alleen de buurt zelf en het huisje zelf was niet super goed beveiligd. (Ja, er is ingebroken en er zijn spullen gestolen,maar niet van mij)

De meeste studenten appartementen zijn in een veilige buurt gelegen. Maar ik kan je zeker aanraden om altijd goed op te letten met je spullen en jezelf. Dat is natuurlijk overal zo. Er zijn mij een aantal keren situaties over komen wat ik liever niet had gewild. Maar goed, in een ander blog over criminaliteit op Curaçao vertel ik je alles over wat er mij is overkomen.

voordelen van wonen op Curaçao

 • De zon schijnt bijna altijd
 • Je leert snel nieuwe mensen kennen
 • Er is elke dag wel wat te doen (je ziet geen tv meer;) )
 • Je vrije tijd voelt als vakantie

Nadelen van wonen op Curaçao

 • Mensen komen en gaan
 • Salaris is laag
 • Curaçao kan best prijzig zijn
 • Openbaar vervoer is onregelmatig
 • Je drinkt teveel

Wat ik bedoel met mensen komen en gaan is dat veel mensen (en dan vooral Nederlanders) komen naar Curaçao om 6 maanden stage te lopen (of om 6 maanden te wonen en dan weer terug naar Nederland gaan) dus echt vrienden maken kan soms lastig zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste mensen blijven maar voor een bepaalde tijd. Ook ben ik bevriend geraakt met de lokale bevolking, maar ook deze mensen verhuizen naar Nederland voor studie. Ik heb super goede vrienden gemaakt op Curaçao waar ik nu nog steeds contact mee heb. Sommige nog wonend op Curaçao en sommige alweer terug in Nederland.

Hier nog een aantal websites waar je studenten kamers kunt vinden.

Nogmaals als je van plan bent om op Curaçao te gaan wonen voor een langere periode, neem genoeg spaargeld mee. Vooral het begin om alles op te zetten gaat veel geld kosten. Een vriendin van mij ging altijd eerst geld sparen in Nederland zodat ze vervolgens kon overwinteren op Curaçao. Wel werkend, maar met genoeg spaargeld dus. Slim!

Dit zijn vooral mijn verhalen hoe ik het heb ervaren, dat is dus voor iedereen persoonlijk. Heb jij toevallig gewoond en gewerkt of stage gelopen op Curaçao? Laat een berichtje achter hoe jouw ervaring op het eiland was. Of misschien mis je nog informatie die ik eventueel zou kunnen toevoegen? Bedankt voor het lezen van deze blog en ik hoor graag een reactie van je.

9 COMMENTS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »